Hae
Love Beyond Words

ONKO BLOGIN KIRJOITTAMINEN TURHAA?

Välillä nousee esiin kirjoituksia siitä, kuinka bloggaajat pyrkivät vakuuttamaan lukijan siitä, etteivät he hyödy klikeistä millään muotoa. Mielestäni tälläinen on kuitenkin yleensä täyttä paskapuhetta. Jokainen bloggaaja, joka jakaa tekstejään eri keskusteluryhmiin pyrkii siitä jotenkin hyötymään. Useimmilla tämä hyöty ei välttämättä ole suoraan rahallista, sillä Suomessa on vain harvoja bloggaajia, jotka oikeasti saavat ns. klikkien perusteella rahaa. Nämä bloggaajat myös harvemmin jakavat tekstejään missään facebookin keskusteluryhmissä, koska blogit saavat näkyvyyttä ihan jossain muualla ja heillä on jo paljon lukijoita entuudestaan. Vaikkei bloggaaja tienaisi rahaa joka klikistä, niin hyvät lukijamäärät edesauttavat bloggaajaa muun muassa neuvottelemaan yhteistyösopimuksia ja pääsemään mahdollisesti uralla siihen pisteeseen, että jonain päivänä hän tienaa siitä kuukausittain rahaa.

Kaupallisuus kasvaa blogeissa

Useat bloggaajat ovat aloittaneet blogin päiväkirjamaisena kirjoitteluna ilman sen kummempaa hyötymistarkoitusta. Itselle se oli pitkään oiva keino saada vertaistukea kommenttien muodossa. Blogimaailma on kuitenkin muuttunut rajusti parin viimeisen vuoden aikana, sillä enää lukijat eivät kommentoi postauksiin. Vertaistukea on siis haettava eri keskusteluryhmistä. Yleinen tapa saada reaktioita postauksiin on se linkittää johonkin aiheeseen liittyvään ryhmään pienen pohjustuksen kera. 

Viime vuosina on myös alkanut näkyä yhä enemmän kaupallisuutta blogeissa. Mainostavat alkavat yhä enemmän tiedostaa sen hurjan potentiaalin mikä piilee markkinoinnissa blogien välityksellä, sillä he saavat kattavan arvion tuotteesta/palvelusta kuvien ja tekstin muodossa ja bloggaaja myös markkinoi tekstiään sopivalle kohderyhmälle. Tämä kaupallisuus toisaalta ärsyttää, sillä suomalainen on perus luonteeltaan kateellinen ja on valmis antamaan 100e siitä ettei naapuri saa 50e. Ja jos joku bloggaaja sattuu nyt saamaan ”ilmaiseksi” 10e tuttipullon siitä hyvästä, että käyttää postaukseen 5h omaa-aikaa niin ei siitä pitäisi kenenkään kateellinen olla (tosin myös bloggaaja joka näin halvalla tekee postauksia on myös aika typerä).

Miten bloggaaja hyötyy blogista?

Useimmiten bloggaaja hyötyy jollain tapaa blogistaan, sillä jo pienikin blogi voi olla todella laadukas markkinointikanava, jos bloggaaja osaa työnsä hyvin ja markkinoida saamaansa tuotetta/ palvelua oikealle kohderyhmälle. Esimerkiksi tekemäni viimeisin yhteistyö postaus Backaksen kartanon kahvilassa viihtyy sateellakin on kerännyt suoran linkin kautta ekalla viikolla yli 2500 yksittäistä lukijaa ja uskaltaisin väittää, että ne kaikki ovat jollain tapaa kiinnostuneita paikasta. Facebookissa postaus on tullut vastaan yli 40 000  ihmiselle.  Bloggaajan saama hyöty voi olla siis jokin tuote tai rahallinen korvaus postauksesta. Jos bloggaaja pystyy osoittamaan jatkuvaa kehitystä ja hyviä lukuja voi hän päästä esimerkiksi jonkin lehden palkkalistoille ja saada rahaa klikkien perusteella. Palkkaa saavia bloggaajia on Suomessa todella vähän ja heille siitä annettakoon kaikki kunnia, jotka ovat saavuttaneet sen, että bloggaamisella tienaa kuukausittain rahaa. Bloggaaja voi myös laittaa blogiinsa erilaisia mainoksia, joista saa klikkien perusteella rahaa, vaikkakin eri mediatalon alaisuudessa tämä mainostilan myyminen on luultavasti monesti kiellettyä.  Myös affliate-linkkien käyttäminen saattaa aiheuttaa rahavirtaa. Bloggaaja voi päästä erilaisiin pr-tilaisuuksiin tutustumaan erilaisiin tuotteisiin/palveluihin tai ilmaiseksi eri tapahtumiin, tosin näin harrastelijana tälläsia kutsuja tulee todella harvoin 😀 

Blogi ja yhteistyöt

Bloggaaminen vaatii aktiivisuutta ja uusia postauksia tasaisin väliajoin. Sillä ei yleensä ole mitään merkitystä, jos olet saanut koukutettua lukijat yhdellä postauksella, mutta ne samat henkilöt eivät enää palaakaan uudestaan, jos kyseessä on ns. ”klikkiotsikko”. Yhteistyökumppanit arvostavat (tai ainakin heidän pitäisi arvostaa) tasaista kävijävirtaa, jossa on paljon vakituisia lukijoita. Tämä viestii siitä, että blogi on kiinnostava kerta toisensa jalkeen.  Myös uusien lukijoiden hakkiminen on tärkeää. Tämä on nykypäivänä todella haastavaa johtuen pitkälti siitä, että ihmisillä on monesti negatiivinen asenne koko blogeja kohtaan. Bloggaaja tekee yleensä töitä yhden postauksen takia useita tunteja. Yhteistyöpostaukset vaativat monesti jopa 5-10h työmäärän, sillä siihen liittyy sähköposteja, kuvauksia, tekstin hienosäätöä, taustamateriaalin etsintää, sopivien markkinointikanavien etsintää yms. Yhteistyö on bloggaajan työ, josta hän on oikeutettu saamaan korvauksen, joten on todella surullista että kaiken tämän jälkeen, kun hän esittelee esimerkiksi testaamaansa tuotetta aiheeseen liittyvässä ryhmässä tulee hänelle vastaan negatiivisia kommentteja. Harvoissa ammateissa saa vastaansa samankaltaista ryöpytystä mitä bloggaaja saattaa joutua kokemaan oman työnsä jälkeen. Mielenkiintoista on myös, että esimerkiksi ryhmissä voi olla blogi yhteistyön linkin jakaminen kiellettyä, mutta suorat linkit yrityksen sivuille sallittuja. Tämä on aivan järjetönstä, sillä bloggaajahan on tehnyt kaiken sen työn, että testaa tuotetta, kuvaa sen ja kirjoittaa arvostelun, eli kaiken sen mitä kuluttuja haluaa tietää ennen ostopäätöstä.

Blogia kirjoitetaan rakkaudesta lajiin

Onko blogin kirjoittaminen kaiken sen arvoista? Olen jo aikaisemmin kirjoittanut, että harva varmasti olisi valmis tekemään tällaistä hommaa ilman, että oikeasti rakastaisi kirjoittamista tai kuvaamista. Kukaan selväjärkinen ei käyttäisi viikolla ainoaa vapaa-aikaa blogin kirjoittamiseen, jos ei se oikeasti olisi lähellä sydäntä. Uskon, että lukija näkevät ne blogit, jotka tehdään aidolla intohimolla, mutta valitettavasti joukkoon mahtuu myös paljon sellaisia, joiden tarkoitusperä on ehkä puhtaasti klikkien perässä. Nämä syövät meidän muitenkin lukijoita ja koko blogien uskottavuus häviää. Toki bloggaajan pitää aina muistaa se, että tekstejä tulee jakaa harkiten vain aiheeseen liittyviin ryhmiin ja mikäli kyseessä on keskustelun avaus, niin olisi todella suotavaa että siinä myös oltaisiin mukana.

Uskon kuitenkin, että siellä ruudun toisella puolella on sellaisia lukijoita, jotka ovat seuranneet meidän matkaa ehkä jopa alusta lähtien ja tietävät kuinka tärkeä juttu tämä minulle on. Kiitos siis kaikille niille, jotka seuraavat meidän arkea. Bloggaaminen ei ole minulle turhaa ajanvietettä, vaan todella rakas harrastus, jonka avulla voin jakaa ajatuksia aiheesta kuin aiheesta. 

Blogin arvon määrittelemisessä hyvä apuväline on Social Bluebook, josta  pääset lukemaan tästä. 

4 kommenttia

 1. Tuuletuksia Jantunen kirjoitti:

  Vaikka kommentointi ei olekaan tätä päivää, niin kommentoinpa silti 😉 Kiitos kiinnostavasta kirjoituksesta. Taidan pysähtyä miettimään omaa bloggaamistani taas uusista näkökulmkista tämän luettuani. Aloitin nimittäin vasta vajaa 4 kk sitten bloggaamaan, suurilla tavoitteilla. Tosin ne tavoitteet eivät oikeastaan liity juurikaan bloggaamiseen, vaan ennemminkin blogi on yksi väline suurissa tavoitteissamme. Voi olla, ettei se ole lainkaan oikea väline matkantekoomme, mutta siitä huolimatta se on jo näissä muutamissa kuukausissa antanut hyvin paljon. Kuten sanoit, kirjoittamisesta ja kaikesta taustatyöstä täytyy todella tykätä, jotta se kantaa ja sitä haluaa tehdä. Tuli bloggaamisestani sitten mitään tai ei, niin komppaan myös sitä, miten upea väline kirjoittaminen on ajatusten jäsentämiseen ja elämässä oppimiseen. Se on kaunis paikka kasvulle.

  Ihanaa kevättä <3

 2. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hei, mahtavaa kiitos tästä kommentista! Nää kyllä piristää päivää, kun ihmiset kommentoi itse postaukseen ja oikeen pitkän kaavan mukaan <3

  Itse bloggaaminen on todella antoisaa puuhaa, kun saa purkaa ajatuksia jonnekin kuvien kera. Silloin kun siitä tulee enemmän tuloshakuisempaa tulee siitä myös enemmän stressiä. Olen vasta viime vuoden aikana alkanut miettä blogia myös enemmän kaupallisessa mielessä. Toisaalta tämä on myös antanut uutta potkua, kun on nähnyt että pystyy kehittämään itseään jatkuvasti. Niin kuin kaikessa muussakin työssä on ilo nähdä oma kehitys.

  Tsemppiä sinne näiden pohdintojen ääreen! Toivottavasti löydät oikean tavan ja työvälineet, millä pääset tavoitteisiin käsiksi 🙂 Blogimaailma ei ole kovin helppo, mutta kun onnistuu pääsemään läpi tietyn pisteen niin varmasti silloin blogi markkinoi jo itse itsensä 🙂

 3. Askeleita isyyteen kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus. Minä aloittelin blogini tuossa tammikuulla keskittyen kuvaamaan raskausmatkaamme. En ole asettanut, mitään tavoitteita enkä osaa ajatella blogiani "kaupallisessa" mielessä. On ollut kiva bonus, että jotkut ovat blogissani käyneet kommentoimassakin. Saa nähdä jatkuuko blogini tulevaisuudessa, kuinka pitkään, mutta itselleni kirjoittaminen on ollut antoisaa.

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hei, kiitos kommentista 🙂 Se on kyllä ihan mahtavaa kun jotkut kommentoi tekstejä! Silloin kun itsekin aloitin kirjoittamaan oli se ihan huikea fiilis huomata että jokin muu kuin oma perhe käy lukemassa 🙂 Toivottavasti blogi harrastus jatkuu myös lapsen syntymän jälkeen, tosin siihen jää niin koukkuun että harvemmin sitä pystyy täysin unohtamaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *