Hae
Love Beyond Words

Lapsi mukaan terassille?

Alkoholinkäyttö lapsiperheessä tuntuu olevan edelleen jonkinlainen tabu monelle ja siitä löytyy jokaiselta vahvat mielipiteet. Näin kesällä nousee keskustelunaiheeksi lasten tuominen terassille, jossa nautitaan myös alkoholia. Onko lasten tuominen terassille ehdottomasti kiellettyä vai vaikuttaako asiaan eri olosuhteet?

Itse en näe lasten tuomisessa terassille mitään väärää, mikäli kyseessä on ihan normaali ruokaravintola minne on muutenkin ok mennä lasten kanssa. Lapset ovat tervetulleita niin pitkään terassille, kun he itse jaksavat siellä olla ja terassin ilmapiiri pysyy lapsiystävällisenä. Suomalainen juomaperinne puolestaan ei ole yleensä kovin lapsiystävällinen, sillä se on yleensä humalahakuista. On siis vanhempien vastuulla arvioida missä vaiheessa lasten kanssa on syytä lähteä kotiin, kun porukka alkaa olla terassilla enemmänkin juhlatuulella. Lapsista vastuussa olevien vanhempien on myös muistettava pitää alkoholin nauttiminen kohtuullisena ruokajuomana.  
Itse tykkään juoda yhden saunaoluen, kun saan yleensä saunoa ihan yksin ja on myös täysin hyväksyttävää ottaa yksi tai kaksi kotona ennen illanviettoa kavereiden kanssa. Me käydään myös juhlimassa kavereiden kanssa, jolloin seuraava aamu saattaa olla hieman väsyneempi. Siihen asti kun lapset ovat vielä pieniä niin on ihan hyväksyttävää ollut lepäillä makuuhuoneessa aamupäivä ja antaa toiselle vanhemmalle hoitovastuu. Nyt kuitenkin tämä alkaa jo pikkuhiljaa herättää hämmästystä isommassa neidissä, jos isi tai äiti on huomattavan väsynyt aamulla. Tällaisia iltoja on kuitenkin ehkä kerran tai pari vuodessa, joten ehkä sen kerran voi hyvällä omalla tunnolla lepäillä pitempään makuuhuoneessa. 
Itse olen vahvasti sitä mieltä, että lasten on hyvä nähdä se, että alkoholia on täysin hyväksyttävää nauttia lasi ruuan kanssa. Äärimmäinen kieltäytyminen alkoholista lasten seurassa tai humalahakuinen juominen nostaa alkoholin esille epäterveellisellä tavalla. Alkoholia ei siis tarvitse piilotella, sillä keneltä muulta he sitten näkevät esimerkin kohtuullisesta alkoholinkäytöstä, jos ei omilta vanhemmilta? Pidän surullisena sitä faktaa, että sitä katsotaan paheksuen jos seurueessa esimerkiksi äiti nauttii lasin viiniä ruuan kanssa. Suomessa ruokajuomaa ei ajatella sivistyneenä käytöksenä kuten Keski-Euroopassa. Meillä alkoholiin liittyy lähes aina myyttisiä ja humoristisia piirteitä, jolloin kohtuullista käyttöä ei ole edes olemassa. 
Suomalaisilla on paha tapa piilotella omaa alkoholinkäyttöä ja tehdä se ihan jossain muualla kuin ravintolassa. Ravintola on turvallinen ympäristö myös lapsille nähdä kuinka on mahdollista nauttia alkoholia kohtuullisesti, kun taas esimerkiksi juominen kotona lasten seurassa  voi helposti ylittää sen yhden ruokajuoman rajan. Puhumattokaan sukujuhlien alkoholikulttuurista, jossa viina virtaa heti kirkon portailla. Lapset saavat siis alusta lähtien täysin väärän kuvan alkoholinkäytöstä – eli sitä nautitaan kotona suljettujen ovien takana tai vedetään kännit sukulaisten häissä. 
Tästäkin huolimatta, että suhtaudun hyvällä asenteella lapsiin terassilla, niin en muista olenko silti itse kehdannut ikinä mennä juomaan alkoholia terassille lasten seurassa. Syynä on juuri tämä pelko siitä, mitä muutkin ajattelee. Haluan kuitenkin uskoa, että Suomessakin saataisiin juomakulttuuria menemään enemmän sinne suuntaan, että on alkoholia voi juoda myös vaan sen yhden. Tätä edesauttaa myös se, että esimerkiksi terasseja aletaan tekemään yhä enemmän koko perheen paikoiksi. Esimerkiksi tänä kesänä avattuun Backaksen kartanon Olohuoneen terassille on rakennettu lapsille hiekkalaatikko ja siellä on myös mahdollista grillailla.  Tällainen miljöö varmasti myös osaltaan edesauttaa sitä asiaa, ettei siellä edes tule otettua alkoholia muulla tavoin kuin kohtuudella.

Otatko sinä mukaan lapset kesäterassille ja minkälainen suhtautuminen teidän perheellä on alkoholiin? 

6 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  No, mä en henkilökohtaisesti osaa hahmottaa miksi se lapsen paikka on mukana terassilla, edes yhden ajan mut mun mielipiteen juuret juontaa omasta lapsuudestani. Samalla ajatuspohjalla mun lapset eivät ole koskaan nähneet mun ottaneen sitä yhtä. Mieheni juo välillä kesäiltaisin grillatessa 1-2olutta,ja se on musta ihan ok, koska hänen käytös ei tästä mihinkään muutu eikä juominen lasten edessä jatku pidemmälle. Itse en juo lasten edessä edes yhtä, ikinä, koska mulla jo se yksi tuo esiin hiprakkaisen kikatuksen ja oletan että lapset saattaisi hämmentyä.
  Perheessä perheen tavalla, ketään kuitenkaan tuomitsematta 🙂

 2. Anne kirjoitti:

  Ruokaravintolan terassilla on poikettu kouluikäisten+taaperoiden kanssa. Lapset on saanu jäätelöt ja aikuiset lonkerot (siis 1/nenä). Ja vielä useammin on ruuan yhteydessä ravintolassa jompikumpi ottanut siiderin/lonkeron ruokajuomaksi. Tämä ei aiheuta mitään ihmettelyä lapsissa, koska varsinkin kesällä juomme silloin tällöin sen yhden lasten läsnäollessa. Teini-ikään astuva lapsi on saanut selkeän kuvan kuinka alkoholia voi nauttia humaltumatta lainkaan, kuinka alkoholin ei tarvitse olla jännää tai kuinka sitä voi tosiaan käyttää ihan juhlien ulkopuolella. Emme ole olleet humalassa lasten edessä.

 3. Katja / Kurkistus kirjoitti:

  Tosi hyvin kirjoitettu postaus 🙂 Mulla on aikalailla samanlaiset näkemykset tästä asiasta.

  Missään varsinaisella terassilla ei olla taaperon kanssa vierailtu, enkä usko, että tullaan vierailemaankaan. Vappuna pysähdyttiin yksillä ulkona sijaitsevassa kahvilassa, minkä miellän kyllä terassiksi 🙂 Silloin harvoin, kun käydään ravintolassa, niin aikuisilla on yleensä ruokajuomana alkoholia. Samoin toisinaan kotona otetaan lasi viiniä tai olut ruoan kaverina. Mun mielestä todella on tärkeää opettaa kohtuullista alkoholinkäyttöä esimerkin kautta. Me nautitaan usein myös alkoholitonta olutta, minkä kautta onkin hyvä kuvata meidän perheen näkemystä alkoholinkäyttöön lasten seurassa. Meidän oma taapero tai jo kouluikäinen kummilapsi ei näe mitään eroa siinä, juodaanko ruokajuomana holillinen vai holiton olut. Se on olutta yhtä kaikki, eikä siinä ole mitään pelottavaa, se ei vaikuta käyttäytymiseen jne. Kohtuullista alkoholinkäyttöä ei siis meidän perheessä piilotella millään tavalla.

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos kommentista! 🙂 Näinhän sen kuuluukin mennä, ettei kenenkään mallia tarvitse tuomita (paitsi jos siitä on haittaa lapsille). Se on ymmärrettävää jos omassa lapsuudessa on esimerkiksi nähnyt alkoholin liiallista käyttöä, niin suhtautuu siihen todella suojelevasti. 🙂 Teilläkin kuitenkin lapset näkee hyvin sen, että on ihan ok olla ottamatta mitään tai sitten vastaavasti myös ok ottaa 1-2 🙂

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kuulostaa fiksulle tavalla opettaa lapsille ravintola kulttuuria 🙂 Alkoholin ei tarvitse olla mikään mörkö ja sitä voi nauttia hyvän ruuan seurana ilman isompaa numeroa. 🙂

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos kommentista! 🙂 Tämä on kyllä mielestäni tärkeä aihe ja sitä on hyvä miettiä ihan jokaisen miten näyttää alkoholin käyttöä lapsille. Ainahan se ei ole oma esimerkki, mutta vanhemman seurassa näitäkin asioita on jossain vaiheessa hyvä käydä läpi. Lasta kuitenkin jossain vaiheessa varmasti alkoholi ja muut päihteet kiinnostaa ja jos kotona (tai kaveri perheessä vanhempien läsnäollessa) on nähty kohtuullista käyttöä, niin ei se enää vaikuta niin kummalliselta. Lasi hyvää viiniä kuuluu mullakin ravintolailtaan ja se täydentää ainakin omaa ruokakokemusta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *