Hae
Love Beyond Words

Matkakohteena Amsterdam

Viime viikonloppuna oli vihdoin se hetki, kun tämä mamma pakkasi matkalaukkunsa ja suuntasi rentoutumaan yhdessä muutaman rakkaan ystävätteren seurassa. Päätin alkukesästä, että nyt on se hetki kun mun on pakko tehdä jotain tälläistä ennen paluu työelämään on edessä. Onhan tää aika täydellinen palkinto rankan työrupeaman jälkeen kotona, eikö? 😉 Sitten kun arki töissä ja päiväkodissa alkaa niin ei vaan niin vaan lähdetäkään. Matkan odottaminen oli todella kutkuttavan jännittävää, kun tiesi että nyt todella pääsee käsiksi itse rentoutumiseen. Mitä lähemmäs lähtöpäivä tuli sitä enemmän mieleen hiipi myös paniikki siitä miten ikävä mun tulee kotiin ja ikävöin jo etukäteen todella paljon. Kun lähtöpäivä koitti ja yöllä hiljaa laitoin oven kiinni lasten vielä nukkuessa kaikki ikävä hävisi ja alkoi aika, jolloin olin jälleen vain minä itseni. Toisin sanoen ensimmäistä kertaa pystyin todella unohtamaan arjen kotona ja nauttimaan omasta-ajasta. Joskus täytyy matkustaa kauas, että pääsee käsiksi todelliseen rentoutumisen tilaan. 

Amsterdamin  matkakohteena on yhtä kuin kauniit kanavat ja maailmankuulu punaisten lyhtyjen alue sekä ”coffee shopit”. Tästä luonnonkauniista kaupungista löytyy myös runsaasti kulttuuria ja upeaa arkkitehtuuria.


Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kävin Hollannissa, mutta ihastuin kauniiseen arkkitehtuuriin ja upeaan kanavien täyteiseen Amsterdamiin täysin. Matkakokemuksesta teki ehkä niin upean se, että kaupunki on niin erilainen verrattuna aikaisempiin paikkoihin missä olen käynyt. Tähän oli toki suurena vaikutuksena se, että paikalla on myös pimeä puolensa, joka näkyy erityisesti punaisten lyhtyjen alueella sekä lukuisissa ”coffee shopeissa”, jossa on laillista myydä kannabista. Kokemuksena tämä oli siis avartava, joka jälleen kerran sai miettimään miten turvallinen paikka Suomi on asua. Kävely punaisten lyhtyjen alueen läpi oli aika shokeeraavaa, sillä siellä työnskentelevien naisten takia tuli tosi huono ja haikea olo. 

Nähtävyydet ja kulttuuri

Amsterdam on myös kuitenkin paljon muutakin kun pahamaisia paikkoja. Se on täynnä lukuisia kanavia, jotka virtaavat läpi kaupungin. Kanavat on täynnä kanaaleja, joiden kyydissä pystyy tekemään risteilyjä ja tutusta kaupunkiin ihan eri tavalla. Me käytiin nauttimassa viini- ja juustoristeily, joka oli ehkä reissun upein kokemus. Päästiin näkemään kaupunki ja sen sillat iltavalaistuksessa. 
Kaupunki on täynnä myös kulttuuria, sillä sieltä löytyy mm. museoita joka lähtöön. Meillä oli haaveena päästä Anne Frankin taloon, mutta valitettavasti näin elokuussa muullakin Euroopalla on nähtävästi sama ajatus mielessä. Amsterdamista löytyy myös esimerkiksi Van Gogh- ja Rijksmuseo, jotka sisältävät taidetta. Ja toki myös erotiikalle, prostituutiolle, kidutukselle ja kannabikselle on omat museonsa. 

Ruoka ja juoma

Testattiin myös muutamia Hollantilaisia herkkuja juustojen ohella. Hollanti on tunnettu mm. vohveleista ja testattiin sellaista överiä vaihtoehtoa, joka oli kuorrutettu suklaalla ja Kinderillä. Tuliaiseksi ostin perinteisiä Stroopwafeleita, jossa on siirapin tapaista makeaa täytettä välissä. Ihan super hyvää! Testattiin myös suolaisia pannareita ja hollantilaisia ranskalaisia. Erityisesti näitä ranskalaisia on pakko jokaisen testata, jos matka suuntautuu Hollantiin! Niin hyviä! Ravintolahinnat vaikutti ainakin keskustan alueella olevan suomen luokkaa, joskin alkoholi on hieman edullisempaa. 

Ostokset 

Amsterdam on myös hyvä paikka shoppailla. Kierreltiin lähinnä Dam-aukiolta lähteviä katuja, mutta niissäkin riitti nähtävää pariksi päiväksi, sillä sieltä löytyi liikkeitä joka lähtöön. Elintarvikkeet kannattaa ostaa valintamyymälöistä, sillä pikkuisissa supermarketeissa saattaa olla törkeät hinnat. Paikallinen tapa ostaa elintarvikkeet on käydä ruokatoreilla. Meillä ei oikeastaan ollut asiaa elintarvikekauppoihin, mutta olen kuullut että näissä kannattaa kyllä ehdottomasti poiketa, sillä valikoima erityisesti tuoreiden raaka-aineiden osalta on huikea. Sieltä saa napattua vaikka herkullisen itse kootun salaatin mukaan monipuolisista raaka-aineista.  Suosituimpia turisti viemisiä taitaa olla hollantilaiset juustot, puukengät sekä puiset tulppaanit. 

Liikkuminen julkisilla 

Liikkuminen julkisilla on todella helppoa ja kentältä pääsee suoraan keskustaan junalla. Lippujen hinnat ovat suomen luokkaa, joten kannattaa ottaa käyttöön turistilippu, jolla pääsee rajattomasti eri kulkuvälineillä liikkumaan paikasta toiseen. Me lennettiin muuten Damiin KLM:llä ja yllätyin todella positiivisesti, että matkaan kuului ilmaiset ruuat ja juomat! Pois tultaessa tarjottiin lämmin ruoka + kahvi & pieni jälkkäri. Halutessaan myös ruuan oisi saanut nauttia viinin/oluen kera. Aika luksusta tähän perinteiseen suomalaiseen tapaan tottuneena, jossa yksi kuppi kahviakin maksaa monta euroa extraa. KLM:n lennot oli vielä ne edullisimmat vertailuhetkellä 🙂 

Hotelli


Meillä oli hotelli n.5 minuutin junamatkan päässä keskustasta Urban Lodge nimisessä hotellissa. Voin vaan suositella paikkaa. Paikka oli upeasti sisustuttu puumateriaaleilla ja aamiainen oli hyvä ja monipuolinen. Hotellista sai myös läpi päivän ilmaiseksi kahvia. Meidän huone oli myös todella toimiva kokonaisuus neljälle tytölle, sillä 2 erillistä huonetta oli yhdistetty väliovella. Ei siis tarvinnut mennä käytävän kautta toiseen huoneeseen, vaan kaksi huonetta oli kuin samaa tilaa koko ajan. Mielestäni hotelli oli myös edullinen verrattuna alueen hintatasoon, sillä se sijaitsi hieman keskustan ulkopuolella, mutta sieltä pääsi kuitenkin todella nopeasti ytimeen.  
Suosittelen ehdottomasti edes kerran elämässä kokemaan Amsterdamin. Meiltä jäi monta mielenkiintoista paikkaa näkemättä ja tänne voisin hyvinkin matkustaa vielä toisen kerran ja vierailla esimerkiksi mielenkiintoisissa museoissa tai Hollannin maaseudulla ihastelemassa idyllisiä tuulimyllyjä. Lasten kanssa Amsterdam ei ole ehkä paras vaihtoehto kohteeksi, sillä ainakin elokuussa paikka oli täynnä ihmisiä ja kaduilla oli tosi vaikea päästä etenemään. Myös junilla olisi tosi haastavaa kulkea rattaiden kanssa, ja eipä katukuvassa juurikaan näkynyt rattaita/lapsia. Paikka on kuitenkin täydellinen irtiotto kaveriporukalle tai romanttinen kohde kanaaliristeilyineen miehen kanssa. En voi kuin kiittää mun parasta matkaseuraa. Meillä oli todella ikimuistoinen reissu entisen työpaikan tyttöjen kesken! Kaikki sujui todella hyvin (lukuunottamatta, että allekirjoittanut melkeen myöhästyi lennolta Helsingin päässä). Oli todella kivaa päästä viettämään kiireetöntä aikaa vain kavereiden kesken ilman stressiä arjen velvollisuuksista. Matkailu piristää mieltä niin paljon, vaikka se huono puoli niissä myös on, että tulee kova reissukuume heti perään… Minnekäs seuraavaksi lähdettäisiin?
Oletko sinä käynyt Amsterdamissa? Minkälainen fiilis sinulle jäi paikasta? 

Sinua voisi kiinnostaa myös seuraavat reissu aiheiset postaukset 

KAUPUNKIREISSU PRAHAAN TAAPERON KANSSA

MATKAKOHTEENA ALANYA

LOMALLA RODOKSELLA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *