Hae
Love Beyond Words

Päivähoidon aloitus

Uskon ettei ikinä ole mitään oikeaa aikaa aloittaa päivähoitoa, vaan oikea ikä riippuu niin paljon lapsesta. Esikoinen aloitti päivähoidon 1v 3kk iässä ja en päivääkään miettinyt, ettei hän sopeutuisi sinne samantien – hän oli todella sosiaalinen ja oli heti touhuissa mukana ensimmäisestä tutustumispäivästä lähtien. Oltiin hänen mukanaan yhtenä päivänä ja jo toisena päivänä hän oli vajaa 2h ilman vanhempia lasten ulkoillessa. Ei hän tainnut edes huomata meidän poissaoloa silloin ja jotenkin en osannut edes paljoa jännittää tilannetta. Mihin tämä varmuus päivähoidon aloittamisen suhteen on nyt kadonnut toisen lapsen kohdalla? 

Taaperomme on aloittamassa päivähoitoa 1v7,5kk ikäisenä ja minusta tuntuu, että hän on edelleen ihan liian vauva päivähoitoon. Ei siksi etteikö hän osaisi eri asioita, sillä hän on todella taitava syömään itse, hän juoksee lujaa, osaa leikkiä yhdessä, nauttii kavereiden seurasta, osaa käydä potalla ja päivän rutiinit on olleet jo pitkäät samanlaiset mitä päivähoidossa (ruokailut ja unet). Nyt kyse ei taidakaan olla siitä etteikö poika olisi valmis päiväkotiin, vaan äiti ei ole valmis luopumaan omasta vauvastaan. 

Pehmeä alku päivähoidon aloittamiseen

Olemme käyneet tutustumassa päiväkotiin nyt 4x aina parisen tuntia kerrallaan. Hän ei ole tyhmä, vaan selvästi aistii, että tämä tulee johtamaan johonkin uuteen, sillä ekoina päivinä hän ei mennyt innoissaan leikkimään, vaan haki myös paljon sitä turvaa minusta. Poika ei ole juurikaan ollut hoidossa muutamia hassuja mummila kertoja lukuunottamatta ja silloinkin oma sisko on aina ollut turvana. Hän luottaa todella paljon tuttuihin ja turvallisiin ihmisiin ja on todella rauhallinen tapaus, kun tuntee olevansa turvassa.

En halua totuttaa häntä siihen, että päiväkotiin tullaan aina äidin kanssa ja leikitään pari tuntia, jonka jälkeen lähdetään kotiin syömään ja nukkumaan. Tulee se päivä, kun äiti ei olekaan enää siinä vierellä, vaan se turva täytyy hakea jostain muualta. 

Siksi haluan pitää äidin kanssa vierailut mahdollisimman minimissä ja pikkuhiljaa antaa hänen koittaa siipiään myös yksin, joka toivon mukaan helpottaa hänen sopeutumista ja turvan hakemista jostain muusta. Ensi viikolla minun jo ollessa töissä on onneksi miehellä mahdollista hakea lapset ajoissa, joten saadaan vielä ensi viikosta pehmeä alku.

Päivähoidon aloittaminen aiheuttaa minussa todella paljon haikeutta, sillä en ole totuuden nimissä kertaakaan haikaillut töihin edes pieneksi hetkeksi. Ehkä tämä johtuu myös osaksi siitä, että tosi moni tämän hetkinen mammakaveri meinaa jatkaa vielä äitiyslomaa, mutta onneksi pari kohtalontoveria löytyy myös. Minun ei vieläkään tarvitsisi välttämättä palata töihin rahallisesti tai sen takia, että kaipaisin jotain muuta, mutta onnistuin löytämään ihan unelma työpaikan kesällä ja uskon, että tällä kaikella on siis tarkoituksensa. Toivon mukaan tulevaisuudessa pystyn tekemään enemmän töitä kotona, joka helpottaa suunnattomasta meidän tulevaa koulu taipaletta, kun ei tarvitse huolehtia pienen koululaisen liikkeistä niin paljon. Haluan suunnitella asioita nyt pitkällä tähtäimellä, sillä stressi työpaikoista on ollut läsnä koko ajan tähän päivään asti.
Päivähoidon aloittaminen vaatii myös paljon muistettavaa ja kokosin tähän loppuun kilometrin pituisen listan kaikista muistettavista asioista.

PÄIVÄKOTI CHECKLIST

1. Nimikointi – Voi apua me ei olla tyyliin edes aloitettu tätä hommaa. Tähän siis kannattas varata aikaa, sillä IHAN KAIKKI pitää nimikoida mitä sinne kuljettaa, että tavarat myös löytää takaisin kotiin. Me nimikoidaan yleensä kynällä, joka on säilynyt hyvin pesussa. 
2. Varavaatteet – Näitä kannattaa olla paljon, varsinkin 1.5 vuotiaalla, joka syö itse ja sotku on sen mukainen. Vaatteiden kannattaa olla mukavia ja nopeesti riisuttavia. 
3. Tossut – Päiväkotiin on toki hankittava tossut, jottei lattioilla liukustu ja jalat pysyvät paremmin lämpiminä. Meillä on päiväkotia varten nämä  Slipstopilta saadut monikäyttöiset tossut. Nämä on olleet todella näppärät, sillä ne sopivat lähes joka tilanteeseen niin kylpylään, päiväkotiin tai vaikka kuumalle rantahiekalle. Tossut vaikuttaa todella mukavilta jalassa, sillä ne sujahtaa jalkaan sukan tavoin.

4. Reppu – Meillä on ollut jo esikoisen kanssa Elodie Detailsin reppu, joka on sopivan mini selkään. Repussa on myös kätevä eturemmi, joten reppu pysyy taatusti myös selässä jos pieni joutuisi esimerkiksi retkellä kantamaan sitä itse. Sieltä löytyy myös pehmeä istuinalusta ja juomapullolle lämpötasku, missä juoma pysyy lämpimänä/kuumana. 
5. Kuravaatteet – Päiväkotiin täytyy hommata myös kuravaatteet, jotka on valmiina käyttöön siellä joka päivä. Yleensä he suosivat takki + housu yhdistelmää, sillä monesti Suomen loskakeleissä tarvitsee näin pienillä pelkkiä kurahousuja. Myös kumpparit on aina oltava valmiina päiväkodilla. 
6. Säänmukaiset ulkovaatteet – Koska siellä ulkoillaan säässä kuin säässä ei niitten ominaisuuksien kanssa kannata säästellä. Näin syksyisin se tarkoittaa mahdollisimman hyvin tuulen – ja vedenpitäviä kuorivaatteita, fleece- tai villahaalareita sekä hyviä ulkokenkiä, jotka pitävät vettä. Meidän päiväkoti retkeilee myös pienten kanssa viikoittain, joten kenkienkin on kestettävä hyvin eri olosuhteita, kuten märkää ruohikkoa, kävelyä ja kiipeilyä metsässä. Me ostettiin nämä vedenpitävät goretex lenkkarit stadiumista 45e hintaan ja ainakin ne vaikuttavat istuvan tosi hyvin taaperon jalkaan. Tutut merkit Superfit ja Viking on myös aika varmoja merkkejä. On myös muistettava, että sää saattaa olla ihan eri illalla mitä aamulla, joten eri vaihtoehtoja kannattaa olla reilusti.

7. Juomapullo, kansio piirrustuksille – Kesäisin varsinkin juomapullo on tosi tarpeen ulkoillessa. Päiväkodissa askarrellaan paljon, joten oma kansio kaikille taideteoksille on hyvä olla alusta lähtien.

8. Unilelu ja kuvia perheestä –  Kannattaa myös tuoda kotoa tuttuja esineitä, eli jokin rakas unilelu jonka kanssa on turvallista ikävöidä. Meillä esikoisella oli tosi tärkeä unipupu, joka oli sillä mukana 3-vuotiaaksi asti. Myös kuvia perheestä on hyvä olla omassa kaapissa, joita on sitten lohduttavaa katsella, jos ikävä yllättää. 

Päivähoidon aloituksesta tekee erityisen haikeaa se, että olen nauttinut tästä koko ajasta täysillä. Ja edelleen nautin. En tiedä toisiko tuleva pimeä ja syksy uusia ajatuksia, sillä en ole mikään kurakelin tai kylmien pakkaskelien ystävä. Puhumattakaan siitä, että meillä asuu jo pikkaisen uhmakas taapero, jolla on omat vastalauseet aiheeseen kuin aiheeseen. Äitiysloma on hyvä päättää tähän ihanaan fiilikseen, jossa tiedän, että meillä on ollut todella kivaa kotona. Tosin tämän varjopuolena on se, että saatan jäädä haikeilemaan kotiarkielämää…

Lue miten eri fiiliksellä olin viime kerralla palailemassa työelämään:

Milloin on oikea aika päivähoidolle? 

Viimeinen päivä äitiyslomalla

Pienen päiväkotilaisen kuulumisia

Mitä ajatuksia sinulla on ollut päiväkodin aloittamisen suhteen? Onko kaikki sujunut hyvin? 

12 kommenttia

 1. Tiia Krista Annika kirjoitti:

  Täällä jännitetään aivan älyttömästi!
  Kyllä kai poika pitäisi raaskia ensi keväänä hoitoon laittaa, jos itse halajaa kouluun.. Hän tulee silloin vuoden, ja onneksi tässä on vielä aikaa totutella ajatukseen!

 2. Sanna kirjoitti:

  Missä checklistilta oli lapsen turva, eli unikaveri/äidin paita/perheen kuvat? Jos sulla ei ole pakkoa mennä töihin, älä mene. Alle 3-vuotiaan lapsen paikka on äidin luona. Ei päiväkodissa. Hae hänelle maksimissaan kerhopaikkaa. Noin pieni lapsi ei tarvitse muiden lasten seuraa 8h/päivä, vaan pari tuntia per päivä. Kai sä olet koko ajan hakenut isomman lapsen päiväkodista aikaisemmin pois ja pitänyt hänet kotona koko kesän? Lapsi tietää sen, että vanhempi on kotona toisen kanssa. Lapset ensin, sitten työ. Lapsi on lapsi vain hetken. Töitä sä kerkeet tehdä riittämiin sitten joskus. Ja kyllä, mä olen töissä päiväkodissa. Olen ollut töissä 12 vuotta, joten tiedän mistä puhun.

 3. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Oman koulutuksen loppuun saattaminen oli itselläkin viimeksi syy miksi palasin töihin, kun neiti oli reilun vuoden. Ihanaa syksyä teille, onneksi ensi vuoteen on vielä aikaa 🙂

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos kommentista 🙂

  Lapsen turva kyllä löytyi listalta kohdasta 7, mutta ehkä se pitäisi nostaa esille, niin että sen löytää helpommin. 🙂

  Minulla on ollut vakituinen työpaikka viimeksi 20v, ja sen jälkeen olen opiskellut ja tehnyt keikkoja / määräaikaisia töitä, joten nyt kun kesällä sain vakituisen paikan unelmien paikasta, niin joskus täytyy ajatella myös sitä omaa tulevaisuutta. Työpaikan saanti taloushallinon alalta on todella haastavaa, varsinkin jos on ollut kotona ja ei juurikaan tehnyt alan töitä, joten kyllä minun on pakko ottaa tämä mahdollisuus vastan. Epätietoisuudessa eläminen pidemmän päällä on järkyttävän stressaavaa, sillä en halua tehdä myöskään mitä vaan töitä ja tulevaisuudessa haluan tehdä töitä myös kotona, niin että lapset voi olla lyhyempää päivää mahdollisesti päiväkodissa.

  Isompi ei ole ollut ollenkaan tänä aikana päiväkodissa. Kesän hän oli kotona ja muina aikoina kerhossa, joka oli todella sopiva määrä hänelle aktiviteettia. Uskon, että tämänkin takia heidän välinen suhde on nyt todella luja, sillä ovat tottuneet olemaan toistensa tuki ja turva lähes 24/7.

 5. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Meillä tulee päivähoidon aloitus olemaan vuodenvaihteen jälkeen edessä – valitettavasti. Niin ihanaa kun kotiin olisi pikkuisen kanssa jäädäkin, niin valitettavasti se ei kaikilla ole mahdollista. Onneksi itselläni on kuitenkin mahdollisuus palata 30h/vkoa työaikaan ja yritetään sumplia hoitoaikoja tätäkin vähemmäksi – pitää myös katsoa olisiko miehen mahdollista jäädä hetkeksi tytön kanssa kotiin, että saisimme hoitoonmenoa edes sinne 1v asti viivästytettyä.

 6. Melissa kirjoitti:

  Nämä lasten isot askeleet elämässä on aina niin jänniä 🙂 Vieläkin, vaikka esikoinen on jo 24 vuotias niin innoissani seurailen hänen jokaista uutta etappia 🙂

 7. MINI kirjoitti:

  Checklist oli tosi hyvä! Samoja pohdittiin, kun meidän tyttö aloitti eskarin ja just nuo kaikki tarpeellisia myös siellä (ei tosin valokuva ja unilelu). Meillä lapset ei ole olleet päiväkodissa ja meillä arki muuttuikin nyt syksyllä tytön aloittaessa eskari.

 8. Meikkiholisti kirjoitti:

  Tässä oli paljon hyviä vinkkejä päiväkodin aloittajille :). Itse olen päiväkodissa töissä ja näitä tilanteita tulee vastaan paljon. Lapset onneksi sopeutuu tosi nopeasti, yleensä se onkin äideille vaikeampi paikka 😀

 9. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Tsemppiä teillekin päiväkodin aloitukseen! 🙂 Pienet onneksi yleensä sopeutuu todella nopeasti uuteen arkeen 🙂 Ihanaa, kun saat aloittaa työ kevyesti 🙂

 10. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Oii, äitinä ei varmasti ikinä lopeta huolehtimiseta oman pienen lapsensa suhteen. Varmaan mitä isommaksi tulee niin sitä isommaksi myös huolet kasvaa 😀

 11. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Se onkin sitten jännä paikka ollut! 🙂 Tsemppiä sinnekin uuteen arkeen 🙂

 12. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos 🙂 Joo lapset yleensä sopeutuu nopeasti 😀 Tällä kertaa tuntuu kuitenkin, että kaikki ovat sopeutuneet super nopeasti, vaikka päiväkoti ura sai viime viikolla takapakkia, kun isompi neiti joutui olla sairastelun takia koko viikon pois :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *