Hae
Love Beyond Words

Onko maailma turvallinen paikka lapselleni?

Jokainen vanhempi haluaa lapselleen parhaan mahdollisen tulevaisuuden, mutta mitä jos ilmastonmuutoksen takia miljoonien (tai jopa miljardien) ihmisten asuinalueet muuttumassa elinkelvottomiksi? Kukaan ei voi olla varma siitä, onko maapallo enää turvallinen paikka elää vuosikymmenten päästä. Tuntuu raastavalta ajatus siitä että lapseni joutuisivat näkemään talousjärjestelmän romahtamisen tai nälänhädän ravistelevan ihmiskuntaa.

..
Ilmastonmuutos aiheuttaa monia uhkakuvia –  jäätiköiden sulaminen, merenpinnan nousu, ekosysteemien tuhoutuminen, asuinalueet muuttuvat elinkelvottomaksi kuivuuden ja merenpinnan nousun takia, sodat ja  planeetan muuttuvat hallitsemattomaksi erilaisten sääilmiöiden myötä.
Ilmastonmuutoksen myötä maaperä muuttuu yhä viljelykelvottomammaksi monella alueella, mistä nykyään ollaan totuttu saamaan ruokaa myös Suomeen. Suomessa puolestaan viljelyolot voivat alkuun jopa parantua. Mikäli lähitulevaisuudessa viljan ja muun ruuan saanti Suomeen tulee vaikeutumaan pitäisi Suomen  tukea yhä enemmän kotimaista lähi- ja luomuruokaa, jotta pystymme olemaan mahdollisimman omavaraisia ruuantuotannon suhteen.
Emme voi kuitenkaan ajatella pelkästään omaa maatamme. Tulevaisuudessa konfliktit tulevat lisääntymään niillä alueilla, jotka kärsivät jo nyt ruokapulasta. Asuinalueen muuttuessa elinkelvottomaksi siirtolaisten määrä kasvaa ja ihmiset pyrkivät pääsemään vauraammille alueille. Pieni esimerkki nähtiin tästä jo vuoden 2015 pakolaiskriisin seurauksena, kun pakolaiset hakivat turvallisempaa ja parempaa elämää Suomesta. Yllättäen tästä kylmästä ja pohjoisesta maasta tuli yksi suosikki matkakohteista ja vuoden 2015 loppuun mennessä turvapaikan hakijoita oli n. 32 500.
..

Ilmastonmuutos Suomessa

Ilmastonmuutos Suomessa tarkoittaa konkreettisesti runsaasti vesisateita, myrskyjä (jotka kaatavat metsää), talvisin on pimeää eikä lumisista jouluista ole tietoakaan. Talvilajeja ei enää harrasteta, eikä luistinratoja enää jäädytetä. Energian ja veden hinta kallistuu, jolloin kotiviljelyn merkitys korustuu, kun kaikilla ei ole enää varaa monipuoliseen ravintoon. Eriarvoisoisuus kasvaa.  Turvaa tarvitaan  säältä ja yhteiskunnallista rauhattomuutta vastaan.  Helteet tappavat vanhuksia ja muut lämpimästä ilmasta johtuvat sairaudet yleistyvät. Ilmastopakolaisten määrä on suuri ja levottomuus lisääntyy. 
Tämä tulevaisuuden näkymä saattaa olla totta jo muutaman vuosikymmenen päästä.

Nyt on meidän aika tehdä osamme, että lapsillamme olisi turvallinen tulevaisuus. Mikään teko ei ole liian pieni, sillä tärkeintä on myös kasvattaa lapsistamme vastuullisia ihmisiä pienillä teoilla ympäristön hyväksi. Voit aloittaa sen esimerkiksi käyttämällä kestokasseja kaupassa, lisäämällä lähiruokaa ruokavalioon sekä vähentämällä ruokahävikkiä, suosimalla julkisia/kimppakyytejä, antamalla lahjaksi aikaa yhteisen tekemisen parissa (materiaalin sijasta), suosimalla ympäristöystävällisiä pesuaineita ja vastuullisesti tuotettuja vaatteita. Koko elämää ei tarvitse muuttaa kertaheitolla, mutta tärkeintä on että jokainen tiedostaa sen, että ilmastonmuutos vaikuttaa lähitulevaisuudessa tavalla tai toisella meidän kaikkien elämään. 
Mitä sinä olisit valmis tekemään ympäristön hyväksi, että lapsellasi olisi mahdollisimman turvallista elää tässä maailmassa?
Lähteet: 
Sitra.fi – Ilmastonmuutos uhkaa Suomen hyvinvointia, ruokahuoltoa, palveluja ja yhteiskuntarauhaa
Kuvat:
The General Consensus
Billmoyers.com

6 kommenttia

 1. Jasu kirjoitti:

  Tosi pysäyttävät postaus! Hienosti kirjoitettu ?

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Onneksi asia on varsinkin tänä vuonna ollut niin paljon pinnalla, että ehkä kaikki niitä pieniä ekotekoja alkaisivat arjessaan harrastaa <3

 3. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Kiitos <3 Tästä aiheesta ei voi olla ikinä liikaa juttuja 🙂

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  No niimpä! Itsekin alkanut kunnolla vasta tänä vuonna miettimään, kun asiasta on puhuttu niin paljon mediassa 🙂

 5. tuulanneli kirjoitti:

  Tärkeä postaus ajankohtaisesta aiheesta. Todella kiva huomata, että tästä huolestuttavasta asiasta kirjoitetaan. Tietoisuuden lisääntyminen asian ympärillä on tärkeää!

 6. Marjo kirjoitti:

  Hyvin kirjoitettu ja erittäin ajankohtainen postaus! Kirjoitin itsekin aiheesta ja otin myös osaa Ilmastomarssiin viikko sitten #nytonpakkotoimia ajatuksella. Meidän on itse tehdä muutoksia omassa elämässämme ja saatava myös päättäjät luopumaan fossiilisista polttoaineista 2035 mennessä. Pienet omat teot kuten kestokassit, ylipäätänsä muovin välttäminen, ruokahävikin minimointi, vastuulliset ja ekologiset tavat elää pitää meidän kaikkien sisäistää jotta tämä maapallo säilyisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *