Hae
Love Beyond Words

Minun rahankäytön historia

Raha on sellainen aihe, joka aiheuttaa keskustelua meidänkin perheessä lähes jokainen päivä. Niimpä ajattelin valaista myös meidän perheen suhtautumista rahaan. Ajattelin tehdä aiheesta oikein kaksi kokonaista postausta, jossa ensimmäisessä kerron hieman omasta rahankäytön historiasta. Raha on aiheena todella mielenkiintoinen ja keskustelua härättävä ja olenkin viime aikoina lueskellut mielenkiinnolla paljon muidenkin avautumisia aiheesta. 

Ensimmäinen työpaikka 

Olen lapsesta asti halunnut ansaita omaa rahaa. Kotona ollessa rahaa sai aina kotitöistä ja maatilan töistä eläinten hoidosta heinäntekoon. Olen kasvanut niin, että kaikkiin maatilan töihin osallistuu koko perhe vauvasta vaariin siitä lähtien kun jalat kantaa 😀 Muistaakseni 14-vuotiaana menin ensimmäiseen kunnan järjestemään kesätyöpaikkaan. Olin silloin lapsenvahtina diabesta sairastavalle pojalle noin 3 viikon ajan. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun sain työstäni oikean palkkalaskelman ja olin siitä valtavan ylpeä! Työ itsessään ei ollut hirveän mielekästä silloin, sillä olin itsekin vielä teini-iässä ja vahdittava poika oli jo ala-asteella, joten hän pelasi päivät yleensä tietokonepelejä kavereiden kanssa. Hammasta purren kuitenkin heräsin joka aamu ja ajoin skootterilla töihin, sillä en ikinä olisi kehannut jättää menemättä.

16-vuotiaasti lähtien työelämässä

Aloittaessani opiskelut 16-vuotiaana eri paikkakunnalla aloin jakamaan lehtiä sekä olin kesätöissä puhelinmyyjänä ja suoritin työharjotteluja ulkomailla. Oli ihanaa, kun pystyin opiskelujen ohessa myös tienaamaan pientä taskurahaa, vaikka toki vanhemmat myös tukivat minua rahallisesti. 19-vuotiaana valmistuin lukiosta ja ammattikoulusta ravintolakokiksi. Kuukauden työttömänä oleilun jälkeen kyllästyin työhakemusten lähettelyyn ja ponnistin työelämään puhelinmyyjänä. Kuan ei onneksi hommaa tarvinnut tehdä, sillä parin kuukauden jälkeen löysin oman alan töitä ja siitä lähtien oma toimeentuloni on ollut turvattu.
Olen aina pystynyt säästämään työssäkäynnin aikana sen verran, että olen pärjännyt hyvin myös opiskellessani. Toki opiskelu aikaan olen tehnyt myös ohella keikkahommia, mutta missään vaiheessa en ole joutunut syömään pelkkää makaroonia ja puuroa. Opiskelijana eläminen ilman lainoja, kallista vuokraa ja edullisella kouluruualla on oikeastana todella halpaa. Jäädessäni äitiyslomalle kesken opiskelujeni säästössä oli vielä ihan kivasti rahaa, joka kyllä nopeasti kuluikin viimeistään siinä vaiheessa, kun oli aika jäädä pelkälle kotihoidontuelle (onneksi tällöin sain myös lisäksi opintotukea, sillä opiskelin myös hoitovapaalla).
Olen ollut 16-vuotiaasta asti koko ajan töissä tai opiskellut mukaanlukien kaikki kesät, jolloin olin yleensä kesätöissä. Hieman ehkä siis haikailen sitä, että olisin jossain vaiheessa elämää myös osannut vaikka vaan nauttia yhden kesän ja reissata ympäri maailmaa. Toisaalta taas olen kerennyt tehdä upeita lyhyempiä reissuja kavereiden ja perheen kanssa ja kartuttanut arvokasta työkokemusta. Sain lapset suhteellisen nuorena, niin elättelen toivoa että lasten ollessa isoja tulee vielä vähän rennonmpi vaihe elämässä kun vielähän tässä tätä nuorta ikää on runsaasti jäljellä (nimimerkillä ens kuussa jo 30!!!) 

Yli varojen ei saa elää 

Minuun on aina pätenyt motto, ”yli varojen ei saa elää” ja jos jotain haluaa ostaa, niin siihen pitää hommata itse rahat. Rahankäytön suhteen olen aina ollut todella tarkka ja en ole tuhlannut juuri vaatteisiin tai kodin sisustus juttuihin. Myöskään omaa autoa minulla ei ole koskaan ollut. Minulta on löytynyt vaan ne välttämättömät opiskeluaikoina. On kuitenkin paljon asioita mistä en myöskään opiskeluaikoina ole halunnut tinkiä ja ne ovat tyypillisesti ruoka, juoma ja matkustaminen. Ensimmäisen ulkomaanreissun ilman vanhempia tein 1kk sen jälkeen kun täytin 18v. Reissu kesti 3kk, jo oli ehkä ikimuistoisin reissu ikinä, sillä oltiin parhaan ystäväni kanssa työharjoittelussa Espanjan lämmössä. Olen myös tykännyt hemmotella itseäni aina tilaisuuden tullen hienoissa ravintoloissa kavereiden kanssa sekä juhlinut huolella, aina kun on ollut aihetta juhlaan. 
Miehelläni ei ole ollut ennen tapaamistani yhtä säästelistä elämäntapaa. Hän oli ollut työelämässä 10 vuotta ja laittanut sinkkuna ollessa rahaa menemään sitä mukaan kun sitä tulikin (tyypillistä :D). Äitiyslomalle jäädessäni oli hänellä myös  säästöjä, joten rehellisesti sanottuna koko minun kotona olon aikana meidän ei tarvinnut pohtia mihin meillä oli varaa ja mihin ei. Tehtiin ulkomaanmatka, vaihdettiin auto ja uusittiin kotia. Toki ns. turhat ostoksista kuten vaatteista ja vapaa-ajan menoista on karsittu reippaasti, koska tälläiseen ei ollut aikaakaan. Vauvaan liittyvät hankinnat tehtiin myös suurimmaksi osin käytettyinä.


Kuukausi sitten aloitettiin säästöprojekti meidän tulevaa Kossin reissua varten. Ensimmäisten viikkojen jälkeen projekti on vähän hiipunut, mutta tällä hetkellä ollaan saatu kasaan yhteensä 374e. Tämä summa on saatu kasaan myymällä kaikkea turhaa pois.  

Olisi todella mielenkiintoista lukea myös teidän historioita rahan käyttöön 🙂 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *