Hae
Love Beyond Words

Saako lapsista lähteä ääntä kirjastossa?

Oltiin reilu viikko sitten käymässä ensi kertaa uudessa keskustakirjasto Oodissa Helsingissä. Oodi näyttää ulkoapäin hämmästyttävältä isoine lasi-ikkunoineen ja kaarevine muotoineen.  Kirjasto ei oo ehkä mikään sellainen kohde minne olisi  ihana mennä viettää aikaa vilkkaiden pienten lasten kanssa tai hengailemaan kavereiden kanssa. Vähiten kirjastostosta tulee mieleen mikään ”wow” efekti, mutta jos et ole ikinä ollut mikään kirjasto ihminen niin suosittelen käymään Oodissa. Oodi on uskomattoman upea, avara ja kaikille avoin paikka, jonne on helppo tulla viettämään aikaan.
Kysyin teiltä @mmarialove instagram tililläni saako lapsista lähteä kirjastosta ääntä ja laitoitte seuraavanlaisia kommentteja.

 ”lapset saavat pitää ääntä kirjastossakin, mutta kohteliaisuuden rajoissa ”
 ”olen opettanut lapsille, että kirjastossa ollaan rauhallisesti, mutta se ei toki ole sama asia kuin äänettömyys”
 ”ääntä saa pitää muualla paitsi lukuhuoneissa”
 ”pyrin siihen, että kirjasto on paikka missä rauhoitutaan ja osataa olla tarvittaessa hiljaakin”

 

Ihanaa, että nykyään enää ei ajatella, että kirjasto olisi syvän hiljaisuuden paikka mitä se oli omassa lapsuudessa. Sellaisia paikkoja minne lasten ja nuorten on helppo mennä arkena on todella vähän ja kirjasto on yksi turvallinen paikka minne mennä viettämään aikaa. Yritän kuitenkin itsekin opettaa lapsille, ettei kirjasto ole paikka riehua, vaikka tuntuu että se on tällä hetkellä mahdottomuus.  Oodi on tämänkin suhteen ihana poikkeus, sillä minua ei häirinnyt suunnattomasti vaikka lapset innostuivat kiipeilemään ja vähän juoksentelemaankin pitkin kaltevia puisia lattioita ihastelemaan upeita maisemia. Oodissa on helppo olla lasten kanssa, sillä siellä on erikseen paljon rauhallisia tiloja, jossa ihmiset saavat tehdä hiljaisia töitä ja lasten äänet eivät pääse häiritsemään.
Oodissa on iso lastenosasto, josta löytyy mm. salainen oranssin värinen satuhuone, jossa voi lukea satua ja rentoutua yhdessä lasten kanssa. Lastenosastolta löytyy myös lastenhoitohuone sekä leikkipuisto Loru, jossa järjestetään ohjattua toimintaa. Meidän käydessä kirjastossa oli espanjan, ruotsin ja suomen kieliset satuhetket käynnissä. Ja siellä mm. vapaaehtoiset mummot lukivat satuja lapsille. Aivan ihana idea, jossa äiti saa lepohetken ja mummo sekä lapsi ainutlaatuisen satuhetken.


Kirjasto on todella monipuolinen, sillä siellä voit uppoutua tarinoihin kirjataivaassa, kokeille 3D-tulostusta, ommella ompelukoneella, järjestää kokouksen, pelata kavereiden kanssa, osallistua koko perheen leikkituokioon tai nauttia lounaasta hyvässä seurasta. Voin luvata, että Oodissa viihdyt varmasti yksin, perheen tai ystävien seurassa ja mikä parasta, se on auki joka päivä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Jännä ajatus, että voisin hyvinkin mennä Oodiin kahvittelemaan kavereiden kanssa tai sitten nauttimaan omasta ajasta hulppeissa maisemissa lukien kirjaa. 

Oletko sinä jo vieraillut uudessa keskustakirjasto Oodissa?
Ja mitä mieltä sinä olet, saako lapsista lähteä ääntä kirjastossa? 

4 kommenttia

 1. Melissa kirjoitti:

  Kirjatot ovat nykyään aika pitkälti monitoimitiloja, sellaisia vanhanaikaisia hiljaisia kirjastoja on enää hyvin vähän. Monissa kirjastoissa toimii myös nuorisotilat, joissa on nuoriso-ohjaajat myös. Ääntä saa lähteä kunhan ei huuda ja mekasta, sen verran voidaan huomioida toisia, kuiskia ei tarvitse eikä sipsutella hiljaa 🙂 Oodi on ihana paikka ja näkyy olevan ihan hengailupaikkakin monille.

 2. Tuula's life kirjoitti:

  Uusissa kirjastoissa on hienot lastenosastot ja siellä on lasten kiva touhuta. Minua ei lasten äänet häiritse kirjastossa, kunhan ne ääret eivät kirkumista ja mekastamista. Olen ehtinyt pariin otteeseen käydä Oodissa ja se on ihastuttava paikka. Olen muutenkin "kirjastoihmisiä", käyn ulkomaillakin tsekkaamassa kirjastot. Oodille peukut!

 3. Minna N / Sukat hukassa kirjoitti:

  Koitan kanssa muistuttaa, että kirjastossa ei huudeta ja riehuta mutta sehän menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos 😀 no ei nuo onneks ihan kamalia kirjastokäyttäytyjiä ole.

  Ääntä saa kuulua mun mielestä (paitsi lukutiloissa).

 4. souliina kirjoitti:

  Tuo Oodi kirjasto näyttää kyllä todella upealta, ei lainkaan kirjastolta 🙂
  Ja kyllä lapssta saa lähteä ääntä, kyllä maailmaan ääntä mahtuu. Vaikka lapselle olisi opetettu kuinka hyvät käytöstavat täytyy kuitenkin muistaa, että joskus sille lapselle voi tulla väsy, tai harmitus tai vaikka uudesta asiasta innostuen, tulee äänekkäämpiä tunteenpurkauksia ja ei niistä täydy mieltänsä kenenkään pahoittaa.
  ei muuta kuin lapsukaiset messiin mukaan vaan 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *