Hae
Love Beyond Words

Kiasma lasten kanssa

Nyt tuleekin heti perään toinen kulttuuri aiheinen juttu, sillä viimeksi seikkailtiin uudessa keskustakirjasto Oodissa. Nyt vuorossa oli Kiasma ne värikkäät karvahaituvat, joita olen pongaillut instasta. Pakkohan niitä oli itsekin päästä ihastelemaan. Samalla tavalla kuin kirjastosta, myös museosta tulee mieleen se hiljaisuus ja pelko siitä, viittiikö sinne lähtee mennä lasten kanssa. Olen kuitenkin aina ollut sitä mieltä, että juuri tälläiset erilaiset kokemukset saavat vilkkaimmankin lapsen mielen rauhoittumaan ja erityisesti taiteelliset kokemukset saavat rentoutumaan. 

” Taide rahoittaa lasten mieltä.  Taiteen tulkinnassa vain mielikuvitus on rajana. Taidetta voi käyttää apuna esimerkiksi vahvuuksien löytämiseen, itsetuntemuksen vahvistamiseen tai vaikka unelmointiin. Pieni lapsi rakastaa  alkumetreiltä asti erilaisia värejä ja kokemuksia aistien voimalla, joten on mielenkiintoista myös nähdä miten eri tavoin myös lapset voivat tulkita eri taiteen muotoja.” 

Myös Kiasma järjestää erilaisia aktiviteetteja, jossa lapset pääsevät tekemään omaa taidetta.  Kiasmasta järjestetään mm. vauvojen värileikkejä (seuraavan kerran syksyllä) ja lauantai pajoja, jossa lapset ja aikuiset  piirtämään luonnoksia taiteilijoiden veistoksista. Kesällä järjestetään myös kesälomaleiri lapsille. 
Kiasmassa ”karvahaituvat” olivat kyllä sellainen pakko nähdä ja kokea juttu. Ne ovat iloisen värikkäitä. Katosta roikkuvia haituvia voi myös ihastella lattialta tyynyllä maaten. Lapset toki rakastavat kaikkea värikästä ja haluavat kosketella niitä sekä laittaa pään piiloon pehmoiseen karvaan. Rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin myöntää, että kovin seesteinen tämä meidänkään reissu ei ollut, sillä lapset tyyliin juoksi koko Kiasman läpi. Ainoat hetket, kun pysähdyttiin oli nämä karvahaituvat ja yksi huone, jossa lapset pääsivät piirtämään. Mutta väliäkös tuolla, lapsilla kuitenkin näytti olevan hauskaa 😀 
Täytyy myös kertoa taas yksi hassu juttu liittyen japanilaisiin turisteihin, jotka ovat vieläkin pahempia kameran käyttäjiä kuin itse 😀 Minusta on super outoa myös, että he tulevat pyytämään yhteiskuviin ja joka ikisen perheen jäsenen kanssa erikseen. Siinä riittää lapsilla ihmettelemistä. Onko teillä vastaavanlaisia kokemuksia? 😀 
Me ei olla kovin aktiivisia museoissa tai näyttelyissä kävijöitä, vaikkakin  vuoden sisällä ollaan käyty ainakin Helsingissä lasten kaupungissa ja Amos rexin upeassa valoshowssa sekä Vantaalla ilmailumuseossa ja Heurekassa. Kesällä käytiin myös ihastelemassa kukkia ja viherkasveja Helsingin luonnon- ja kasvitieteellisissä museoissa.  Jotenkin olen mieltänyt museot jotenkin tylsiksi paikoiksi, vaikkakin nytten lasten myötä olen huomannut, että ainakin nämä paikat missä ollaan käyty ovat olleet ihan super mielenkiintoisia ja erityisesti lapset ovat nauttineet kun ovat saaneet ihmetellä eri asioita. Museossa käynti ei kuitenkaan tee mitään kovaa lovea lompakkoon, varsinkin jos tykkää vähänkään enemmän siellä käydä, niin kannattaa hankkia museokortti. Lapset yleensä pääsevät museoihin ilmaiseiksi ja Helsingissä oleva lasten kaupunki on esimerkiksi kaikille ilmainen. Yleensä myös joka kuun ensimmäisellä viikolla pääsee museoihin ilmaiseksi pääkaupunkiseudull.a 
Oletko jo käynyt Kiasmassa ihastelemassa näitä karvahaituvia? Ja mitä museota suosittelisette, missä on pakko mennä käymään? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *