Hae
Love Beyond Words

Helpota pikkulapsiperheen arkea osittaisella hoitovapaalla

Tiesitkö, että työsopimuslain mukaan oikeutettu osittaiseen hoitovapaaseen siihen asti, kunnes perusopetuksessa olevan lapsen toinen lukuvuosi päättyy? Periaatteessa tämä tarkoittaa sitä, että voit sopia työnantajan kanssa lyhennetystä työviikosta, joka on enintään 30h/vk. 

 
 
Esikoisen aloittaessa päivähoidossa en tehnyt missään vaiheessa lyhennettyä työviikkoa, enkä juurikaan edes pohtinut vaihtoehtoa, sillä olen aina tottunut tekemään säännöllisesti ja paljon töitä. Alkuun tein vuorotöitä, joten päivähoidon aloitus oli hieman kevyempi, sillä olin viikonloppuisin ja iltaisin töissä.
Monet ehkä miettii, että osittainen työaika vaikuttaa radikaalisti perheen tuloihin, sillä onhan esimerkiksi 20% vähemmän palkkaa iso muutos. Mutta, jos haluaa laskea tätä enemmän, niin oikeastaan tällä ei ole juurikaan mitään merkitystä kokonaisansioihin, jos esimerkiksi leikitään, että osittaiselle hoitovapaalle jäävä tienaa 2500e/kk tai 2000e/kk.
Palkka pienenee 2500 -> 2000 = erotus 500e (2000-> 1600 = 400e)
Päivähoito maksu pienenee myös 80%, mikäli 2 lapsen perheessä  lapset ovat  4pv viikossa hoidossa 433,5-> 346,8 = erotus on 86,7
Kelalta saa joustavaa hoitorahaa 160,8e. (Edit: Huom Kelasta saa joustavaa hoitorahaa  alle 3v lapsen vanhemmat sekä osittaista hoitorahaa, kun lapsi on 1 tai 2lk:lla)

Tällöin jäisi vähemmän käteen 2500e tuloilla 252,5 

ja 2000e tuloilla 152,5e

Jos tähän vielä lisätään verotuksen keventyminen ja mahdolliset työmatkakustannukset niin erotus on vielä pienempi tästäkin. Ylimääräinen aika lasten kanssa on varmasti sen arvoista.

Meillä ei ole enää vauvahaaveita, joten edessä ei ole enää lepposaa vauva-arkea kotona, joten aloin haaveilemaan hieman kevyemmästä työviikosta. Jotkin ehkä jo lukivatkin postaukseni rankka alkuvuosi keskellä ruuhkavuosia niin ymmärsin hyvin ettei kohdallani yksi ylimääräinen vapaapäivä olisi todella haastavassa työtilanteessa palkkahallinnon osalta alkuvuonna ollut kovin fiksua ja se olisi kuormittanut entisestään kaikkia (myös minua :D). Mielestäni nämä asiat kuitenkin pitää miettiä aina yhdessä työnantajan kanssa ja pohtia miten pystytään yhdistämään helposti koti ja työ, niin että se on kaikkien kannalta mahdollisimman sujuvaa ja tässä vaaditaan, että molemmat joustaa aina tarpeen tullen.

Meillä on ihan huikee tekemisen meininki töissä ja nautin vapaudesta miten töitä pystyy tekemään vaikka täältä maalta käsin 500km päässä toimistolta. Jo se pelkästään antaa hirveesti virtaa, kun pääsee ihan eri ympäristöön, jossa ei ole sitä jatkuvaa koti-työpaikka-päiväkoti-koti-kauppa-harrastukset rumbaa, vaan voi vaan ihan vaan keskittyä siihen työntekoon.

Tällä viikolla sain kuitenkin kuulla ihania uutisia, että pääsen tekemään syksyn 4pv/viikko jolloin yksi kokonainen päivä jää kokonaan äitinä olemiseen lasten kanssa. Kiireisen arjen keskellä sitä nopeasti unohtaa, että edelleen kuitenkin se tärkein tehtävä minulla on olla ÄITI. 

Ja väsyttävän työviikon jälkeen minun on ollut mahdotonta olla sellainen äiti kuin toivoisin olevani. En haluaisi, että meillä olisi aina kiire ja illat loppuvat liian lyhyeen ettei me keretä enää tavata kavereita. En haluaisi olla niin väsynyt, että mieluummin haluaisin vaan uppoutua omaan maailmaan viltin alle puhelin kädessä. En haluaisi tuntea niin paljon huonoa omaa tuntoa, että haluan myös nähdä kavereita ja haluaisin myös ehtiä harrastamaan itsekin jotain. Uskon, että 4 päiväinen työviikko on meille ihan huippu kiva juttu, sillä niinä päivinä meillä ei ole kiire minnekään ja nauttia toistemme seurasta.

Oletko sinä tehnyt lyhyempää työviikkoa jossain vaiheessa? 

6 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Osittaista hoitovapaata saa tehdä jos kotona on alle 3v lapsi, tai ekalla/tokalla luokalla oleva lapsi. Ei esimerkiksi mikäli kotona on vain 4-6v lapsi.

 2. Nea kirjoitti:

  Mä aion tehdä lyhennettyä työviikkoa syksystä lähtien, siihen asti että nuorempi on tokalla. Luultavasti niin että 6h./5pvää viikossa. Tämä siksi ettei koulun jälkeen tarvisi olla niin paljon yksin kotona.
  Meillä taloustilanne on niin tiukilla että rahallinen pudotus on tosi hurja ja täytyy tosissaan miettiä mistä se raha saadaan riittämään.
  Luulen että raha on se syy miksi useat eivät käytä tätä etua. Eikä kaikki työnantajatkaan tykkää tästä. Jos etsii vasta työpaikkaa niin edelle menee varmasti se, jolle sopii työaika kuin työaika.

 3. Erja kirjoitti:

  Hei, sinun laskelma antaa minusta hiukan väärän kuvan.
  Minä olen 2 lapsen yh ja tienaan juuri tuon 2200/kk. Ainakin pk seudulla se tarkoittaa ilmaista päiväkotia. Lisäksi kela maksaa vain alle 3v sekä 1 ja 2 luokan vanhemmille. Minun lapset ovat tuossa väliiässä joten kela ei maksa mitään. Minun lompakolle tuo 20% menetys on liikaa vaikka sitä haluaisin ihan hirmuisesti.

 4. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hei, itseasissa hoitovapaa tarkoittaa sitä, että saa olla kotona lapsen kanssa siihen asti kun hän täyttää 3v. Osittaisen hoitovapaan oikeus sen sijaan on siihen asti kun lapsi on tokalla luokalla. Kela tosin ei maksa kuin alle 3v ja 1-2lk ajalta. 🙂

 5. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Ihan totta! Kyllähän tämä vaikeuttaa myös työantajan näkökulmasta monesti asioita, kun tarve yleensä on 40h/viikko työntekijälle. Onneksi monesti kuitenkin ainakin toivon mukaan löytyy myös joustoa ja ymmärrystä myös näitä tilanteita varten.

  Tsemppiä teille tulevaan ja kyllä varmasti aina jostain löytyy se raha elämiseen 🙂 Onhan se arki paljon mielekkäämpää, kun pieni koululainen ei tarvii olla niin paljon yksin.

 6. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Hei, se on ihan totta että Kela ei korvaa mitään tuossa välissä, muokkasin sen nyt myös tekstiin 🙂
  Laskelman tosiaan tein vaan siltä kantilta, jos on kaksi lasta ja täydet pk-maksut. Jokaisen tilanne on kuitenkin ihan omanlaisensa ja muutos tuloihin voi olla paljon radikaalimpi. 20% menetys on kyllä hurjan paljon, jos vastineeksi ei saa mitään vähennyksiä muissa kuluissa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *