Hae
Love Beyond Words

Rakas esikoiseni aloittaa eskarin!

Viime torstaina oli se päivä, kun esikoinen oli viimeistä päivää tavallisessa päiväkotiryhmässä. Ihan todella outo ajatus, että ollaan tultu jo siihen pisteeseen, että kesän jälkeen hän aloittaa eskarin. Onneksi mikään sinäänsä ei muutu – edelleen hän on tutussa ja turvallisessa päiväkoti- ympäristössä tärkeiden kavereiden kanssa. Edelleen hänet viedään sinne ennen töiden alkua ja haetaan työpäivän jälkeen. Eskari merkitsee kuitenkin tärkeää merkkipaalua elämässä, joka on tärkeässä roolissa kouluun valmistautumisen kanssa. Vaikka asiat tehdäänkin vielä leikki edelle, niin silti päiviin mahdutetaan yhä enemmän valmistautumista itsenäisyyteen. Eskari merkitsee myös varmasti paljon huikeita retkiä ja yhteisiä kokemuksia kavereiden kanssa. Nämä lapset ovat jo niin isoja, että niiden kanssa pystyy tekemään jo vaikka mitä!

 

 

Meidän tuleva eskarilainen esittää välillä turhankin rohkeaa ja itsenäistä. Hän haaveilee, että saa kulkea yksin matkansa kouluun ja hengailla yksin kotoa. Minun on todella vaikea ajatella, että päästäisin sen vielä pitkään aikaan kulkemaan yksin tuonne liikenteeseen. Nämä pikkuiset on kuitenkin sen verran ajatuksissaan ja ajatus saattai karkailla millon minnekin, jos tielle osuu jotain mielenkiintoista.

Päiväkoti on ollut neidille todella tärkeässä roolissa monessakin suhteessa. Neiti oli kolme vuotiaaksi asti super rohkea ja sosiaalinen, mutta erityiseti päivähoidosta pois jääminen kuopuksen syntyessä sai hänestä esiin herkän ja varovaisen puolen. Enää ei uusiin lapsiin tutustuminen käynytkään samantien ja rohkeutta etsittiin todella kauan. Esimerkiksi toisen lapsen pikkuvauva aikaan vauvatreffeistä ei tullut yhtään mitään, kun neiti ei rohjennut leikkimään tuntemattomien isosisarusten kanssa, vaan turhautui sitten tilanteeseen vieressä, kun äiti koitti keskustella muiden äitien kanssa. Tämä on toisaalta myös iän tuomaa varovaisuutta, mikä on ihan plussaa myös. Sen sijaan tuttujen kavereiden kanssa hän osaa ottaa ilon irti ja on mahtavaa minkälaisia huikeita juttuja tämän ikäiset lapset jo keksii.

Kohta 6-vuotiaat tytöt rakastavat tehdä erilaisia esityksiä. He voisivat vaikka koko päivän soittaa ”mira sofia” biisiä repeatilla ja laulaa ja tanssia sen mukana. Enää leikit ei ole siis pelkästään sitä, että tuhotaan joka kulma kodista, vaan yhteen asiaan jaksetaan keskittyä tosi kauan. Nykyään neiti rakastaa myös hiustenlaittoa ja vaatteiden kanssa hän on ollut jo tyyliin yksivuotiaasta fanaattinen. Mä oon aikamoisessa pulassa kouluaikaan, sillä tälle prinsessalle kelpaa vain tietyt vaatteet 😀 Hänestä on kuoriutunut myös todella eläinrakas ja hän on jo pitkään puhunut, että saisi oman lemmikin. Saa nähdä tuottaako tämä kinuaminen tulosta jossain vaiheessa 😀

Tästä tuli nyt vähän tälläinen höpinä postaus, mutta ihan kivaa vaihtelua sellainenkin. Tiivistettynä siis, että suhdaututaan neidin kanssa aika neutraalisti eskarin alkuun, sillä oikeesti se ei juuri muuta vielä mitenkään tilannetta, paitsi että se on ns.” pakollista”. Eli kun aloitan syksyllä tekee 4pv viikko (woopwoop) on varmaan edessä aikamoiset keskustelut aamuisin, miksi neidin pitää mennä eskariin ja pikkuveli saa jäädä kotiin.

Minkälaisilla fiiliksillä teidän tulevat eskarit odottaa syksyä? 

Nämä kuvat ovat muuten meidän kahdenkeskiseltä juhannusaaton yöttämän yön kävelyreissulta, jolta kerättiin kimppu kukkia. Edelleen sitä havahtuu siihen että miksi ei enemmän tee extempore kahden kesken lasten kanssa asioita, sillä kahden keskinen aika toisen kanssa on niin luksusta. Nytkin tämä oli niin pieni asia, mutta tuotti niin valtavasti iloa ja tärkeyden tunnetta toiselle. Muistan omasta lapsuudesta  juuri juhannuksen siitä miten hienoa oli kerätä yhdessä kummitädin kanssa kimppu kauniita kukkia ja tehdä kukkaseppeleitä.

2 kommenttia

 1. Minna kirjoitti:

  Meilläkin on sama edessä, eskarin aloitus! Ellua itseään vähän jännittää ja hän kyselee kaikilta sukulaisiltakin, että pärjääköhän hän siellä. Meillä muutos on tietysti aika suuri, koska Ellu siirtyy kahden kerhovuoden jälkeen eskariin ja samalla pienempi menee hoitoon ja mie töihin.

  Miekin teen ensi vuoden nelipäiväistä työviikkoa (ihanaa), ja olen kyllä ajatellut pitää eskarilaisenkin kotona vaikka joka toinen viikko – vaikka voihan se tietysti olla, että hän haluaa mennä eskariin silloinkin, mutta ainakin joskus aiomme sukuloida pitkiä viikonloppuja. Todennäköisesti myös käytämme hyväksi lomien varaamisessa tämän viimeisen vuoden, kun lomien ei tarvitse noudattaa koulujen loma-aikoja. Vaikka esiopetus on pakollista, niin siellä ei ole läsnäolopakkoa ja ''säännöllinen osallistuminen' ' riittää. Ainakin täällä meille ohjeistus läsnäolosta on rento, tutustumispäivässä kerrottiin, että lomat kyllä aina myönnetään ja ylimääräiset vapaapäivät nähdään hyvänä asiana. Eli kannattaa tarkistaa sieltä omasta eskarista, että millainen linja heillä on, voisiko välillä pitää vapaapäivän silloin kun äiti ja velikin pitävät. 🙂

 2. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Meillä just sanottiin, että eskarissa ei niinkään enää suositella vapaapäiviä, kun taas päiväkodissa niihin rohkaistaan 😀 Juuri sen takia, että nuo jää sitten niin helposti leikeistä ja jutuista paitsi. Esimerkiksi on todella tärkeää tulla täsmällisesti aina kun eskari alkaa, sillä jos tulee vaikka puoli tuntia liian myöhään on kerennyt porukat jo muodostoa.

  Mutta ei varmasti haittaa ole muutamasta vapaapäivästäkään kuukaudessa. 🙂 Varmasti helpottaa arkea, jos päästään kolmistaankaan tekee pitkiä päiväretkiä ja ei ole sitä eskarista hakemista puolilta päivin 🙂

  Tsemppiä teille syksyyn kaikin puolin! Varmasti tulossa jännä aika, mutta nauttikaa nyt kesästä <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *