Hae
Love Beyond Words

Yhteinen loma perheen kanssa vai pitkä loma päiväkodista?

Lapsiperheessä joutuu aina enemmän tai vähemmän sumplimaan perheen kesälomia varsinkin sillon, kun perheen lapset ovat päivähoidossa tai koulussa. Meillä on onneksi siitä hyvä tilanne, kun lapset ovat kunnallisessa päivähoidossa, niin niille on tarjolla varahoitopaikka myös kesällä mikäli oma päiväkoti on kiinni. Yleensä päiväkodit sulkevat ovensa juhannuksen jälkeen ja aukeavat jälleen elokuun alussa. Meidän päiväkoti oli suljettuna tänä vuonna heinäkuun.

 

Pienelle lapselle varahoitopaikkaan joutuminen voi olla tosi stressaava tekijä, sillä yleensä ryhmään on yhdistettynä koko päiväkodin ryhmät. Välttämättä juuri silloin ei ole siis samassa ryhmässä ketään tuttua leikkikaveria tai hoitajaa. Myös uusi ympäristö itsessään on todella jännittävää.

Muistan Lilianin ollessa pieni Patrikin ikäinen tyttö oli varahoitoon joutuminen aina todella raskasta. Hän itki joka kerta päiväkotiin vietäessä ja oli todella väsynyt kun hänet haettiin sieltä. Muistaakseen hän oli myös itkeskellyt päivän aikaan muutenkin. Nyt lapset ovat olleet yhdessä varahoitopaikassa samassa ryhmässä, joten se on ollut pelkästään kivaa vaihtelua, kun on saanut viettää päivän turvallisen sisaruksen kanssa. 

 
Minulla ei ollut tänä kesänä kuin 2vk lomaa, sillä aloitin uudessa työpaikassa viime syksynä. Tehtiin siis päätös, että pidetään kreikan reissua lukuunottamatta lomat erikseen. Lapset olivat siis yhteensä kesälomalla 6vk, sillä yhden viikon olin tekee etänä töitä mummolassa. Tähän yhteyteen sopii tämä niin monta kertaa kuulevani kommentti

 

”on tärkeää, että lapset saa lomailla pitkään” 

 
Tätä ei käy kieltäminen, sillä lapset ovat ansainneet pitkän syksyn – talven ja kevään jälkeen viettää rennompaa arkea ilman kiirettä. Tämän kesän jälkeen olen kuitenkin huomannut, että nyt varsinkin kun perheessä on kaksi lasta, niin tuo sanonta pitää oikein hyvin paikkansa. Sillä tosiaan lapset saa lomailla, mutta vanhemmat ei tällä järjestelyllä saa yhtään lomaa, kun pyörittää loma-ajan arkea kotona. Voitiin heittää siis hyvästit rennolle yhteiselle viikolle, jolloin minnekään ei ole kiire ja voidaan tehdä yhdessä ja erikseen kivoja asioita. Toki ollaan keretty puuhailla vaikka mitä viikonloppuisin, mutta viikonloput on kuitenkin aika koomassa kiireisen arki viikon jälkeen.

”Tämän kesän jälkeen olen varmasti paljon väsyneempi mitä olin ennen kesän alkua.”

 
Valitsemallani alalla kesät ne varsinkin ovat kiireisiä. Tähän yhdisttynä se ettei kesällä ollut kunnon hetkeä pysyhtyä ja rentoutua tuntuu tällä hetkellä raskaalle, kun miettii että nyt edessä on pitkä syksy- talvi ja kevät ennen seuraavaa lomaa. Onneksi aloitan syyskuun alussa tekemään 4pv/viikko, joka varmasti auttaa arjessa super paljon. Minulle on tärkeää, että saataisiin tehdä myös lasten kanssa kivoja juttuja ilman kiirettä. Arki on super hektistä ja viikonloppuna olisi hoidettava arkena jääneet kotityöt, kyläilyt ja ehkä myös päästä välillä nauttimaan omasta-ajasta. Todella harvoin on mahdollista viettää päiviä ilman mitään erikoista ohjelmaa ja kiirettä.
Tästä viisastuneena ois ihanaa jos ainakin pari viikkoa kesässä ois lomaa päällekkäin, että ollaan molemmat lomalla. Tosin varmaan ensimmäisten kouluvuodet pitäisi olla mahdollisimman paljon eri aikaan lomalla, sillä pikku koululaista ei yksinkään kotiin jättää pitkäksi aikaa. Hankalaa!

Miten te olette järkänneet lomat kesäaikaan? Pidättekö lomaa yhtäaikaa miehen kanssa vai erikseen, niin että lapset saa lomailla mahdollisimman pitkään?  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *