Hae
Love Beyond Words

Miten sujui ensimmäinen osittainen hoitovapaa päivä?

Keväällä kirjoitin siitä, kuinka olin päättänyt aloittaa 30h/vk työviikon joustavan hoitorahan turvin. Jos et ole vielä lukenut tekstiä, niin suosittelen lukemaan sen tästä linkistä, sillä se on ajatuksia herättävä postaus siitä miten vähän oikeasti osittainen hoitovapaa vaikuttaa perheen tuloihin, jos perheessä on alle 3-vuotias. Nyt syyskuussa lyhennetty työviikko alkoi kohdallani ja tänään oli ns. ensimmäinen oikea päivä vapaalla lasten kanssa. Olin odottanut tätä hetkeä kieltämättä jo todella kauan, sillä takana on super kiireinen vuosi töissä ja kesälläkään ei ollut lomaa kuin se pari viikkoa. 30h/työviikko tuntuu varmasti todella rennolle, kun saa yhden ylimääräisen vapaa päivän olla pelkästään lasten kanssa. Puhumattakaan siitä, että meidän eskarilainen viettää siitä ajasta 4h päiväkodilla, joten saan luksus aikaa pelkästään Patrikin kanssa.
Nyt tämän ensimmäisen vapaa päivän kunniaksi ajattelin kirjoittaa pitkästä aikaa ”My Day” tyylisen postauksen.

AAMU

Aamu alkoi klo 7, kun molemmat lapset heräsivät todella hyvällä mielellä. Lissu oikein hoputti meitä, että kerätään viemään hänet ajoissa. Jotain mystistä kuitenkin tapahtui jossain vaiheessa ja hän sai viime hetkellä kauheet kilarit siitä, kuinka väärin on että Patrik saa olla koko päivän kotona, eikä hänellä ole mitään hienoja vaatteita jne. Perinteinen naisten draama siis ennen kuin päästään ovesta ulos.
Saatiin neiti kuitenkin eskariin ja lopulta hän jäi sinne kuitenkin hyvillä mielin kaivamaan omaa penaalia eskaritarvikkeiden lokerosta. Sen jälkeen suunnattiin kaksistaan Patrikin kanssa pienelle metsäretkelle. Hän nauttii suunnattomasti luonnossa seikkailusta. Hän tutkii mielenkiinnolla jokaisen kiven, marjan ja oksan. En muista, että neiti olisi ikinä ollut niin kiinnostunut tutkimaan. Tosin hän onkin täysin päinvastainen luonne, eikä yhtään sellainen rauhallinen tutkija luonne. Onneksi nyt päiväkodin myötä ollaan opittu myös niitä rauhoittumisen keinoja ja nykyään myös hän nauttii rauhallisesta tekemisestä.
Metsäretken jälkeen kerettiin piipahtaa vielä lähipuistoon ja lähikauppaan, josta haettiin ensimmäisen vapaa päivän kunniaksi jälkkärit, jotka saatiin herkutella kaksistaan. Eskarin yks hyvä puoli on myös. että toisin kuin kerhossa, niin siellä on ruoka tarjolla, joten ei tarvitse kiirehtiä kotiin syömään heti, vaan eskari päivän jälkeen voisi jatkaa ulkoilua.

PÄIVÄ

Haettiin neiti ja käytiin nukuttamassa Patrik päikkäreille rattailla kivassa sateessa. Tämän jälkeen sain siis puolestaan keskittyä pelkästään meidän kohta 6-vuotiaaseen, joka oli tosi hyvällä tuulella kun äiti oikeasti ensimmäistä kertaa haki hänet jo 12 jälkeen! Hän oli ylpeänä kertonut kaikille eskarissa, kuinka hän tuli vasta aamupalan jälkeen ja sitten oli eskaripuuhat, ulkoilu, lounas ja pientä rauhallista leikkiä, jonka jälkeen äiti jo tuleekin hakemaan.
Eskarin jälkeen neiti halusi pelailla lautapelejä ja dominoa. Sitten väritettiin tusseilla naamareita, kunnes neiti sai kilarit siitä että hänen tussinsa sotkee koko naamarin ja äitillä on paremmat tussit. Tähän kiljuntaan toki pienempikin heräsi, jolle olisi vielä unet maistunut, joten molemmat huutivat sitten yhtä aikaa toinen väsymystä ja toinen sitä vääryyttä, että tussit ei tottele ja äiti on tyhmä.
Kun rauha oli jälleen maassa, niin lapset keksivät kivoja leikkejä keskenään ja kerkesin pestä pari koneellista pyykkiä ja laittaa ilta ruuan. Ruuaksi tein riisiä ja jauheliha-tomaatti-papukastiketta. Tämän jälkeen ajateltiin ottaa pieni happi hyppely, vaikka ulkona näytti hieman sateiselta.
 

 

Mitään en ole ikinä vihannut eniten lasten kanssa, kun ulos lähtemisen vaikeutta. Kun on yksin, niin voi vaan lähteä ovesta ulos, mutta lasten kanssa tämä maailma on ihan eri.

 

Täytyy varmistaa, että on käyty vessassa ja etsiä käsiinsä sopivat vaatteet (vaatteiden metsästyskään ei käy aina niin näppärästi, sillä niitä saattaa mystisesti kadota eri paikkoihin). Tämän jälkeen vielä pitäisi jotenkin saada lapset pukemaan ne säänmukaiset vaatteet. Eri vaihtelut säätiloissa ovat aina olleet meidän neidille se kaikista pahin juttu, olipa sitten kyseessä kesävaatteiden vaihto välikausivaatteisiin tai talvihaalarista luopuminen hellekeleillä. Tällä kertaa varmaan lähes tunti siitä ei niin rakentavasti keskusteltiin (lue tapeltiin), että ulos täytyy laittaa muutakin kuin legginsit ja huppari. Kun vihdoin olin saanut laitettu sadevaatteet, niin ulkona oli jo alkanut paistaa aurinko. Tämän jälkeen hän riisui liian paljon vaatteita pois ja edessä oli taas maanittelu, että hän pukee kerroksia lisää, sillä keli ei tosiaan ollut kovin helteinen vaikka sade oli loppunut. Kaiken tämän keskellä meidän 2-vuotias yleensä vaan pyörittelee silmiä ja pukee kaiken mitä hänen eteensä laitetaan ilman mitään vastalauseita.

 

ILTA 

Illalla pojat kävi saunassa ja me käytiin tyttöjen kesken hakemassa vielä pientä evästä huomista reissua varten. Lapset menivät 20 jälkeen iltapuuhiin, mutta nyt kello on 21.23 ja edelleen neiti valvoo sängyssään. Nyt yritetään taas aika ajoin nukuttaa niitä samaan huoneeseen ja tällä kertaa ne jopa jäi super rauhallisesti ihan keskenään sinne iltasadun jälkeen. Patrik oli väsänyt, joten ei jaksanut alkaa pelleilemään siskon yllytyksestä huolimatta 😀

Sateisesta päivästä ja lasten ajoittaisesta kiukuttelusta huolimattta on tää vaan niin siistii, kun saa viettää yhden päivän ihan eri tavalla mitä normi arki on. Minnekään ei ollut kiire ja päivän aikana saa paljon aikaan asioita.

Ja mikä parasta niitä asioita voi tehdä yhdessä lasten kanssa. Tosin tän päivän jälkeen taas muistan sen, miksi me ei yleensä viihdytä pitkiä aikoja kotona sisällä, sillä meininki täällä saattaa mennä aika hurjaksi 😀 Toivotaan siis, että jatkossa vapaa päivinä päästään puuhastelemaan paljon ulkona ja retkeilemään kivoissa eri paikoissa 🙂

Oletko sinä ollut osittaisella hoitovapaalla? Mitä teette lasten kanssa vapaa päivinä? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *