Hae
Love Beyond Words

Kotiäidistä sijoittajaksi

Suomalaiset käyttävät Euroopassa eniten rahaa rahapeleihin. Yhteensä me kulutamme uhkapeleihin keskimäärin 570 euroa jokaista suomalaista kohden vuodessa, joista jäi tappiota n. 320 e henkilöä kohden. Sen sijaan suomalaiset sijoittivat n. 42e henkilöä kohden, kun taas esimerkiksi Helsingin pörssin keskimääräinen vuotuinen tuotto viimeiseltä 20 vuodelta  on ollut n. 6,1%. Eli sijoittamisella voittaa aina, kun taas rahapeleillä hyvin todennäköisesti häviää. 

 

Viime viikolla kävin Helsingin Nuorkauppakamarin Sijoitusseminaarissa, sillä sijoittaminen on ollut pitkään jo mielesssä, mutta aloittaminen tuntuu jotenkin super vaikealta kun vaihtoehtoja tuntuu olevan monia. Seminaarissa oli paljon sellaista asiaa mitä jo tiesin entuudestaan, mutta se oli silti mielenkiintoinen kokemus ja sai paljon lisää faktoja jo aiemman tiedon rinalle. Erityisen mielenkiintoinen fakta oli korkoa korolle efekti, joka näkyy selkeäasti esimerkiksi tässä alla olevassa taulukosta. Esimerkiksi 10 000e sijoitus kasvaa 1% korolla 10 vuoden aikana 1 1046e kun taas jo 5% korolla sama summa olisi jo 6 289e. On siis erityisen tärkeää huomioida muutamankin prosentin vaikutus esimerkiksi todellesia kuluja arvioidessa, sillä jos maksat esimerkiksi jollekin rahaa välistä 2% on se iso summa kun potti kasvaa.

Olen koonnut tähän alle muutamia vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon kun miettii sijoittamista ja sen aloittamista.

1. Laske rahasi ja tee suunnitelma sen mukaan

Sijoittaa kannattaa vain sen verran kuukaudessa, että rahojen pois laittaminen ei harmita. Nykyajan epävarmassa taloustilanteessa jokaisella on yleensä unelma siitä minkälaisen tulevaisuuden haluaa jatkossa tarjota esimerkiksi lapsilleen. Sijoittamisen idea onkin päästä pikkuhiljaa kohti tätä unelmaa ja se on pitkäjänteinen projekti, joka vaatii kylmiä hermoja pitäytyä siinä omassa unelmassa myös kurssien laskujen hetkellä. Muista, että pörssikurssit ovat nousseet kymmenen vuoden takaisen finanssikriisin jälkeen monta vuotta peräkkäin. Mitä pidempään sijoitat, sitä suurempi on tuottomahdollisuus.

Mieti, että jos nyt esimerkiksi kuukausittain luovut 100 eurosta, jolla voisit ostaa itsellesi vaikka upean uuden mekon. 10 vuoden päästä tämä sama summa on kasvanut monikertaisesti ja voit käyttää sen vaikka unelmien talon käsirahaksi. Kuulostaa ihan todella tylsälle haaveilla jostain 10 vuoden päähän, mutta sijoittaminen on juuri sitä — sijoittamista parempaan huomiseen. 

Mä tiedän, että tuo ajatusmaailma vaatii paljon ajatustyötä, sillä ois hauskaa voittaa nyt heti paljon rahaa ja elää sitten loppu elämä rahallisesti turvattuna, mutta mahdollisuus siihen on oikeesti aika olematon. Ja ois myös hauska nauttia kaikesta siitä rahasta mitä nyt just saa töistä, mutta on myös hauska nauttia aina silloin tällöin jostain pienestä extra kivoista reissuista perheen kanssa, joka ei olisi mahdollista jos aina kaikki rahat käyttää sitä mukaan kun ne tulee. 
 

2. Hajauta, hajauta ja vielä kerran hajauta

Ehkä se tärkein neuvo mitä joka paikassa tulee ekana vastaan on sijoitusten hajauttaminen. Eli elä laita kaikki munia ns. samaan koriin. Hajauta varoja esimerkiksi eri toimialoilla tai eri puolilla maailmaa toimiviin yrityksiin. Sijoitusrahastoissa hajautus on valmiina, sillä rahastot koostuvat monista erilaisista arvopapereista, kuten eri yritysten osakkeista ja korkosijoituksista.

3. Riski ja tuotto

Mieti kuinka paljon olet valmis ottamaan riskiä ja valitse sijoituskohteet sen mukaan. Jos sijoitukseen sisältyy paljon riskiä, siinä on mahdollisuus isoon tuottoon. Pienempi riskisessä sijoituksessa sen sijaan rahojen menettäminen on epätodennäköisempää, mutta tuotot sen sijaan eivät nouse niin nopeasti. Osakkeisiin ei kannata sijoittaa lyhyemmällä kuin 10 vuoden aikävälillä, sillä pitkän ajan kuluessa korkoa korolle -ilmiön vaikutus korostuu eikä kurssien heilahtelut vaikuta niinkään sijoituksiin, kun et joudu myymään niitä liian aikaisin.

4. Alkuun sijoittamisessa

Moni pelkää menettävänsä sijoittavansa rahat ja pitää rahat tilillä. Asia on kuitenkin päinvastoin, sillä inflaatio syö talletusten arvoa koko ajan, jos ne makaavat tilillä. Esimerkiksi 2% vuotoinen inflaatio syö 1000e arvoisesta talletuksesta 30 vuoden aikana lähes puolet. 
Jos aloittaa sijoittamisen pienillä summilla, niin monen mielestä rahasto on silloin oikea vaihtoehto sillä siellä on matalat kulut ja sijoitukset ovat valmiiksi hajautettu. Kun taas osakekauppojen tekeminen kannattaa varata enemmän kaupaunkäyntikuluja, joten niitä kannattaa ostaa kerralla useampia.Kotiäitinä minulla ei varmastikaan ole aikaa juurikaan seurata tai miettiä ideaaleja sijoituskohteita, joten aloitan sijoittamisen varmastikin etsimällä jonkun sopivan rahaston, jossa sijoitus on valmiiksi hajautettu. Tällöin yksittäisten yritysten kurssivaihtelut eivät vaikuta juurikaan sijoitusten arvoon.

Uskon, että sijoittaminen on ihan super mielenkiintoista ja antoisaa, kunhan vaan siinä pääsee alkuun. Olen aina halunnut säästää ja sijoittaa tulevaisuuteen, niin että minulla on paljon helpompi unelmoida ja elää tätä hetkeä, kun tietää että asiat ovat rahallisesti aina tietyn ajan päähän turvattu. Olen aina säästänyt töissä ollessani rahaa seuraava etappia varten (opinnot/lapset/reissu jne) ja nyt on aika alkaa miettimään sijoitussuunnitelmaa hieman pidemmän ajan päähän, eli siihen kun lapset kasvaa ja voi ehkä tarjota heillekin helpompaa polkua kohti itsenäistä elämää. Tällä hetkellä säästämme molemmille lapsille aina 100e/kk, joka sekin tekee vuositasolla jo 1200e. Lasten ollessa esimerkiksi 18-vuotiaita tämäkin säästö olisi jo 21 600e, mikä on erinomainen pesämuna esimerkiksi oman kodin ostamiseen.

Mä en ole juurikaan ennen lapsia ollut juurikaan materiaalin perään. Ja yksikin vuosi olin niin saamaton, että asuin puoli vuotta pelkällä ilmapatjalla, vaikka kävin ihan normaalisti palkkatöissä. Mulla oli 2000e kuukausipalkka ja asuin opiskelijakämpässä missä vuokra oli alle 200e. Mun huoneessa ei siltikään ollut muuta kuin se ilmapatja, mutta enpä mä muuta sinä hetkenä kaivannutkaan  😀 (Nyt tosin mulla on traumat siitä ilmapatjasta ja enää nykyään en mielellään nuku sellasella :D)

Harrastatko sinä sijoittamista? Kuinka pitkään olet sitä tehnyt ja minkälaisia tuloksia olet saanut sillä aikaan? Onko sinulla antaa jotain vinkkejä rahastoista mistä lähteä liikkeelle? 

Lähteet:
Sijoittaja: Sijoittaja näitä sijoitusvinkkeja et saa pankeilta
Sijoittaja: Helsingin pörssin 20 vuoden tuotto ja johtopäätökset tuottokehityksestä
Yle: Testaa Ylen sijoituslaskurilla, miten sinun kannattaisi säästää

2 kommenttia

 1. Anna / haaveita ja oikeeta elämää kirjoitti:

  En harrasta sijottamista, mutta se on ollut kyllä monta kertaa mielessä. Jotenkin tuntuu niin hankalalta alotus, koska ei asiasta tiedä mitään.

  Lapsesta saakka oon ollut hyvä säästään ja ns hyvä rahankäyttäjä. Mulla on aina säästössä rahaa ja vaikka palkka (lähihoitaja) ei olekkaan suuri, pystyn "helposti" säästämään etelänmatka rahat kerran vuoteen yms. Tokikin vaatii suunnitelmallisuutta ja sitä, että kaikki ylimääräset muualta tulevat pienetkin summat on pistänyt säästöön.

  Oon myös huomannut että nykypäivänä oon tullut vähän löyhemmäks rahankäyttäjäks ja shoppailen enemmän kun ennen. Ehkä vaikuttaa se että J:n ollessa pieni on ollut tiukemmat ajat itse ollessa khtuella ja miehen ollessa työttömänä, ei juurikaan ylimäärästä ollut. Nyt osaa nauttia siitä kun rahaa on normaalisti ja saa säästöön sekä voi myös ostaa vaikkapa uuden takin kun sitä tarvii.

 2. Maria // Love Beyond Words kirjoitti:

  Jooo se aloittaminen on just se vaikein osuus.

  Mulla on iha sama homma varsinkin lasten myötä tulee shoppailtua niille kaikkea ihanaa. Ja itseään myös haluaa palkita rankan viikon jälkeen jollain kivalla jutulla. Paljon kyllä shoppaillaan kirppareilla. Siihen annan helposti itselle luvan, kun siinä kierrättää samalla ja onhan se nyt niin paljon edullisempaa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *