Hae
Love Beyond Words

Suomalaisten velkaantuminen ja lasten rahankäytön opettaminen

Olen ollut huomaavinani nyt joka paikassa uutisia suomalaisten velkaantumisesta  ja rahankäytön ylilyönneistä. Tällä viikolla luin muun muassa jutun Alisa Ranta-Ahosta, joka esitti tosi-tv:ssä rikasta täydelliset venälaisnaiset sarjassa. Todellisuudessa hän oli kovasti velkaantunut ja tällä hetkellä velkaa on noin 80 000e! Kuulostaa ihan järkyttävälle summalle, jonka maksamisessa menisi varmasti monia kymmeniä vuosia.

Tilastojen valossa tiedot maksuhäiriömerkinnöistä on karua luettavaa, sillä noin 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. 25–50-vuotiaista miehistä 15 prosentilla on maksuhäiriömerkintä. Samanikäisistä naisista maksuhäiriömerkintä on joka kymmenennellä. Tämä kuulostaa omaan korvaan jotenkin niin uskomattomalle, sillä 400 000 on suomen kokoisessa maassa todella paljon.

Miten suomalaiset ovat  ajautuneet velkakierteeseen?

Vastaus tähän lienee yksinkertainen. Koska velan saaminen on niin helppoa ja velkaa jopa tyrkytetään. Yllä olevassa iltalehden artikkelissa kerrotaan esimerkki, kun menet esimerkiksi ostamaan puhelimen 400 euron hintaan, niin saat kaveriksi 3000e luottokortin, jolla voit tehdä ihan mitä vaan.

Lainaa on tarjolla verkossa, tekstiviestein ja kauppojen kassoilla estoitta. Yksi tekstiviesti riittää siihen, että sinulla on 1000e ylimääräistä shoppailurahaa. Se mitä et varmasti siinä tilanteessa mieti, että joudut sen tulevaisuudessa maksaa järkyttävän isolla korolla takaisin. 

Miten opettaa oma lapsi vastuulliseksi rahan käyttäjäksi?

Näiden tilastojen valossa suorastaan pelottaa antaa omalle lapselle joskus vastuu tehdä omia päätöksiä rahan suhteen. Rahan käyttöä onkin hyvä alkaa harjoittelemaan hyvissä ajoin ja neidillä onkin jo ollut jonkin aikaa oma pikku säästöpussukka minne hän on kerännyt omaa rahaa. Aina silloin tällöin hän myös saa kauppaan mukaan omaa rahaa millä voi ostaa mitä vaan.

Muistaakseni ensimmäisen kerran hän sai ostaa omalla rahalla jotain kun olimme Kreikassa lomalla. Hän mietti jonkin aikaa parissa kaupassa mikä olisi täydellinen juttu ostettavaksi ja päätyi paljettilaukkuun, johonka menikin koko raha muutamaa senttiä lukuunottamatta. Hän oli tästä jokseenkin järkyttynyt, että koko raha menikin yhteen kyseiseen tuotteeseen, eikä hän saanut paljon rahaa takaisin (mitä hän oli kuvitellut saavansa). 

Ollessaan eskariporukan kanssa retkellä Fazerilla oli hänellä käytössään omiin ostoksiin 5e. Vaikka Fazerin kauppa oli täynnä jos mitäkin herkkuja, niin hän osti maltillisesti vain pastilleja ja pienen pussin karkkeja, koska ei halunnut omien sanojensa mukaan ostaa muuta. Tämä on niin ihanaa kuultavaa minulle, sillä hän ei siis tuntenut tarvetta ostaa mitään muuta kuin mitä hän oikeasti tarvitsi/halusi ja halusi näin ollen säästää loput rahat.

Lasten rahankäytön  esimerkki LÄhtee vanhemmilta

Minä itse olen välillä super pihi käyttämään rahaa. Omasta rahankäytön historiasta pääsee lukemaan tästä. Ostan esimerkiksi todella harvoin mitään vaatteita tai leluja lapsille uutena, vaan viimeiseen asti koitan metsästää niitä tarvittavia asioita kirpparilta/alennuksesta. Lapset eivät juurikaan nauti siis leluhyllyjen ohi kävelystä minun kanssa, sillä aina vastaus on ”ei me tarvita sitä” 😀 Ainoat jutut mitä yleensä ostan kaupasta on kaikki askarteluun liittyvät jutut. Koska miksi ostaa kaupasta uutena törkeen kalliiseen hintaan mitään, jos saman asian voi ostaa muutaman euron hintaan käytettynä? Kirpparilla annan kuitenkin sisäiselle shoppailijalle vapauden rellestää, ja jos joku hyvä pöytä osuu kohdalle niin saatan ostaa yli tarpeen vaatteita.

Meille on tärkeää myös näyttää lapsille, että raha tulee töitä tekemällä. Äiti ja isi ei huvikseen käy töissä päiviä, vaan sen avulla pystytään ostamaan ruokaa ja tekemään yhteisiä reissuja. Meidän eskarilainen omasi taannoin hieman erilaisen kuvan tämän hetken maailmasta sillä hänen mielestään ei töihin tarvitse mennä ”jos vaan hengailee jonkun kaverin luona ja syö siellä ruokaa”. 

Säästämisen opettelu alkaa lapsena

Koulun merkitys rahankäytön opetukseen

Minun ollessa pieni koululainen ei silloin puhuttu tuskin sanaakaan rahankäytöstä ja velkaantumisesta tai muista yleissivistävistä asioista oikean elämän suhteen. Minulla ehkä kävi tuuri, että kiinnostuin näistä asioista ihan itse, eikä esimerkiksi minulle ole koskaan lävähtänyt isoja mätkyjä maksettavaksi. Lapsille olisi tärkeää opettaa heti työuran alussa esimerkiksi verotuksen merkitys, sillä se on tosi kurja tilanne opiskelijalle jos yhtäkkiä tulee isompi lasku maksettavaksi verottajalle. Muita oleellisia asioita on myös pikavippien ja erilaisten kulutusluottojen oikeat kustannukset.  Lyhytaikaisissa ja pienissä lainasummissa todellinen vuosikorko nousee helposti suureksi myös siitä syystä, että lainan avausmaksu ja tilinhoitomaksut ovat suhteellisen korkeat pieneen lainasummaan ja lyhyeen laina-aikaan nähden.

Elä elä yli varojen

Jotenkin oon onnistunut aina välttämään stressin rahan suhteen. Tärkein opetus, jonka toivon opettavani lapsille on se, että elä ikinä kuluta enemmän kuin ansaitset. Tulee aikoja, kun välttämättä ei tienaa niin paljon, mutta näitä hetkiä varten on hyvä olla puskuri jonka turvin sitten elää ilman stressiä myös silloin.

Koetko sinä stressia rahankäyttöön liittyen?

Miten opetatte lapsia vastuulliseksi rahankäyttäjäksi? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *