Spelttirieskat sopivat myös FODMAP-ruokavalioon
Onko sinulla ihana pallomaha aina iltaisin? Rakastatko kuitenkin mutustella leipää? Spelttirieskat saattavat olla pelastus tähän ongelmaan, sillä speltti on hellävaraisempi jauho vatsalle kuin mitä esimerkiksi vehnä tai rukii. Speltti sopii myös Fodmap-ruokavalioon, jossa on tarkoitus vältellä hiilihydraatteja, jotka imeytyvät heikosti suolessa, alkavat käydä, jonka jälkeen ne aiheuttavat turvotusta, ilmavaivoja ja kipua.
Tein viime viikolla meille ensimmäistä kertaa spelttirieskoja ja ne olivat hitti jopa lapsien mielestä (jotka monesti vierastavat kaikkea uutta :D). Omasta mielestä nämä olivat ehdottomasti paljon parempia mitä perus rieskat, sillä speltin maku tuo ihan omanlaista maustetta ja ne ovat myös paljon pehmeämpiä. Ne jopa säilyvät pidempään pehmeämpinä kuin normaalit vehnäjauhoon tehdyt leivät. Tosin nämä eivät säilyneet kuin seuraavaan päivään, jonka jälkeen ne olivatkin jo syöty.
Resepti tähän herkkuun löytyi Perheen ruokavuosi kirjasta.
Spelttirieskat
4 dl maustamatonta jugurttia
2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
4dl spelttijauhoja
1tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
VALMISTUS
Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Sekoita jugurtti, öljy ja hunaja. Lisää jauhot, suola ja ruokasooda seokseen. Jätä taikina huoneenlämpöön liinan alle n. 20 minuutiksi. Nostele taikinasta kasoja ja painele pellille noin 1cm paksuisiksi rieskoiksi. Paista uunissa noin 15 minuuttiia.