Hae
Love Beyond Words

Pitääkö olla huolissaan koronaviruksesta, kun matkustan Espanjaan?

Koronavirus on saanut koko maan pelkäämään tätä uutta ja vierasta virusta, jonka leviäminen alkoi Kiinasta. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta ihmisestä toiseen. (Lähde: THL)

Norwegian

Miten ehkäistä koronavirus tartunta?

Tärkein asia mitä voit tehdä minkä tahansa viruksen ehkäisyssä on panostaa käsihygieniaan. Pese siis säännöllisesti käsiä vedellä ja saippualla sekä käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Kuivaa kädet kertakäyttöisiin papereihin varsinkin yleisillä paikoilla.

Luin tällä viikolla todella ajatuksia herättävän mielipide kirjoituksen Iltalehden sivuilla, jonka otsikko oli ”Suomalainen panikoi koronaviruksesta, mutta vie oksentavan lapsen päiväkotiin eikä pese käsiään” 

Artikkeli kannattaa ehdottomasti lukea yllä olevasta linkistä, sillä myös se antaa hyvää perspektiiviä koronapelkoon. Suomalaisille noro, rota ja influenssa ovat tuttuja tauteja joka vuodelle, eivätkä ne saa suomalaisia painamaan paniikki nappulaa. Tällä hetkellä Influenssatartuntojen määrä on ylittänyt epidemiakynnyksen, Influenssa A-virukseen sairastuneita oli 19.2.2020 mennessä tilastoitu reilu 6 500 ja B-virukseen sairastuneita noin 1 000. Kun taas koronavirukseen sairastuneita on suomessa todettu 3. (Lähde: THL)

Suomessa jylläävään kausi-influenssaan kuolee vuosittain satoja ihmisiä, jopa tuhat. WHO mukaan  80 prosenttia koronavirus tartunnan saaneista selviää taudista ilman lääkärin hoitoa. Osa saa tartunnan mutta ei oireita eikä tunne oloaan sairaaksi. On sanottu, että koronaviruksen kuolleisuus prosentti on hieman korkeampi mitä esimerkiksi kausi-influenssan joskin tarkkoja prosentteja on mahdotonta vielä sanoa, kun tiedossa ei ole vielä kokonaismäärää tartunnoista. Tällä hetkellä kuolleisuus on noin 2% luokkaa.

Sekä influenssan ja koronaviruksen oireet ovat samanlaiset: yskää, kuumetta, väsymystä, kipuja, nuhaa. Tauteja on mahdoton erottaa toisistaan ilman testejä.

Koronavirus ja matkustaminen

Pitääkö olla huolissaan koronaviruksesta?

Vastauksena otsikkoon on: Ei. Enemmän huolissaan pitäisi olla ihan mistä vaan viruksesta minkä voi saada ihan milloin vaan huonolla käsihygienilla ihan minä vuonna tahansa. Turhaa paniikkia ei kannata lietsoa, sillä todennäköisyys saada juuri koronavirus on yhtä epätodennäköistä kuin lottovoitto. Ja jos jostain kumman syystä satut juuri koronaviruksen saamaan niin on mahdollisuus, että kuolet siihen olemattoman pieni.

Miksi suomalaista ei siis pelota ruuhkabussissa, kun vierustoveri köhii? Miksi suomalainen ei pelkää saavansa julkisestä vessasta norovirusta? Miksi suomalainen ajattelee ilmaisten influenssarokotteiden kohdalla ”en mä ota, kun eihän tuo tauti nyt ole flunssaa kummempi”

Toisaalta on hyvä, että maailma on herännyt ehkä kiinnittämään huomiota omiin hygieniatottomuksiin, mutta toisaalta median aiheuttama koronavirus pelko näkyy myös negatiivisena esimerkiksi matkustamiseen. Tällä hetkellä ainakin koen, että on vielä turvallista matkustaa. Pelko ja stressi ovat ovat myös kehoa kuormittavia tekijöitä, joka taas edesauttaa kehon sairastumista.

Yhteenvetona siis, muista pestä säännöllisesti käsiä ja elä ole se tyyppi ”lääkitsin lapseni aamulla buranalla, että pääsen töihin”. Näillä keinoilla vältät virukset ja et ole levittämässä vaarallisia tauteja koko päiväkotiryhmään. Sillä nämä pikkutaudit nimeltä noro, rota ja influenssa ovat  vaarallisia varsinkin pienille lapsille ja vanhuksille tai raskaana oleva voi saada jopa keskenmenon.

Äiti reissaa

Tämä äiti kuitenkin pakkaa ensi viikolla laukun ja suuntaa jälleen ensi viikolla Espanjan lämpöön tekemään etähommia viikoksi hyvillä mielin.  Edellisestä etäviikosta voitte käydä lukemassa alla olevasta postauksesta.

Mitä mä Malagas?

5 kommenttia

 1. Erikoiset Asiantuntijat kirjoitti:

  Ihan samaa mieltä! Vähän erikoista on tämä tolkuton panikointi. Mutta mediahan kirjoittaa siitä, mitä ihmiset haluaa lukea. Eiköhän tavanomainen hygienia riitä tässä ja matkalle ehkä kannattaa se käsidesi ottaa mukaan, kun ei tiedä, mihin tilanne vielä kehittyy.

 2. maria_lovebeyondwords kirjoitti:

  Niin joo totta! Käsidesi ois ollut hyvä pakata mukaan. Kentillä yms taitaa olla aika hyvin sitä tarjolla ja ainakin suomessa huomasin prismassa, että salaattipisteelläkin on nyt käsidesit siellä. Tai en ainakaan ennen oo kiinnittänyt siihen huomiota 😀
  Toivotaan että tilanne rauhoittuu ja sillä on isoja vaikutuksia myös eri yrittäjiin jne. 🙂

 3. Maalaisjärjellä kirjoitti:

  ”Turhaa paniikkia ei kannata lietsoa, sillä todennäköisyys saada juuri koronavirus on yhtä epätodennäköistä kuin lottovoitto. Ja jos jostain kumman syystä satut juuri koronaviruksen saamaan niin on mahdollisuus, että kuolet siihen olemattoman pieni.”

  Nyt kannattaa kuitenkin pitää faktat ja viranomaisten ohjeistukset mielessä, eikä ummistaa silmiään ja yksioikoisesti vain todeta että hätää ei ole missään eikä kellään.

  Ei tähän suotta ole masinoitu viranomaistahoja ympäri maailmaa. Vai olisiko normaalia, että kausi-influenssaakin seurattaisiin matkustajaterminaaleissa ym. mittaamalla matkustavien ruumiinlämpöä? Jos kerran kyse ei ole juuri kausi-influenssaakummemmalla asialla?

  ”Tällä hetkellä kuolleisuus on noin 2% luokkaa.”
  Luku on nyt 3,5% ja Euroopassa tartuntojen määrä kasvaa:(https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases)

 4. Maalaisjärjellä kirjoitti:

  Ja kannattaa nyt jatkossakin levittää disinformaatiota, vähätellä ja samalla kannustaa matkusteluun – samalla kun jättää eri mieltä kanssasi olevien kommentit julkaisemasta!

 5. maria_lovebeyondwords kirjoitti:

  Pahoittelut, tämä edellinen kommentti oli tosiaan jäänyt julkaisematta. Olen vasta reilun kuukauden käyttänyt tätä ja aikaisemmassa blogissa minulla ei ollut mitään kommenttien hyväksymistä erikseen. Sattuneesta syystä myös on ollut pientä hässäkkää, joten en ole kerennyt näitä kommentteja vilkuilla 😀

  Kiitos kuitenkin hyvästä ja rakentavasta kommentista. Paljon on tosiaan muuttunut tieto siitä kun tämän postauksen kirjoitin. Luotin THL:n tietoihin, joka tosiaan oli vielä helmikuussa sitä mieltä ettei tästä kannata olla huolissaan ja suomalaisten tapaukset ovat yksittäisiä ja riskit saada tartunta on minimaalisia jne. Nyt ollaan tässäkin asiassa fiksumpia ja sen itse ainakin opin aika karulla tavalla. Nyt tiedän, ettei ainakaan THL:n kommentteihin kannata luottaa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *