Hae
Love Beyond Words

Kotisi on turvasatama koronavirukselta

Ihan hurjaa miten koronavirus tilanne on muuttunut kahdessa viikossa siitä, kun kirjoitin postauksen ”pitääkö olla huolissaan koronaviruksesta, kun matkustan Espanjaan?”En voinut silloin kuvitellakaan miten nopeasti asiat tulee kehittymään siihen pisteeseen, kun ne ovat tällä hetkellä ja en olisi missään nimessä lähtenyt matkalle, jos olisin tiennyt kuinka vakavasta asiasta on kyse. Sillä hetkellä, kun varasin matkan niin Espanjassa ei tainnut olla kuin ehkä pari korona-tartuntaa ja tällä hetkellä luku on siellä Euroopan toisiksi suurin: 6046 (14.3.2020). Luvut lähti siellä rajuun nousuun juuri sillä hetkellä kun tultiin maahan, eli alle kahdessa viikossa korona-tartunnat ovat nousseet 6000. Ja tämähän on vaan se luku mitkä ovat virallista tietoa.

wc paperi koronavirus

Koronavirus julistetaan pandemiaksi

Tällä viikolla on tapahtunut paljon ja koronavirus on julistettu maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Suomen hallitus on vihdoin herännyt, että tämähän voi oikeasti myös levitä täällä. THL sanoi vielä 24.2, että on erittäin pieni riski sairastua koronaan esimerkiksi Pohjois-Italian reissulla ja Italian toimet eristää 10 kuntaa asukkaineen on ylimitoitettua. Silloin tartuntoja oli Italiassa n. 229. Tällä hetkellä on Suomessa on tartuntoja virallisen tiedon mukaan jo yli tämän, toskin realistinen luku on varmasti paljon enemmän, sillä suomessa on testattu todella vähän ihmisiä koronan varalta ja tällä hetkellä testataan vain riskiryhmiltä. Esimerkiksi ikääntyneiden testaamisessa ikärajaksi on muutettu 70 vuotta.

koronavirusmeme

Espanjan reissu sai minut tajuamaan koronaviruksen vakavuuden

Voin sanoa, että matka Espanjaan oli ainakin herättävä kokemus. En ole koskaan ollut niin stressaantunut reissun päällä, kun seurasin jatkuvasti uutisia koronasta ja yhä nousevia lukuja. En ole koskaan tuntenut niin suurta helpotusta kotiin pääsystä, sillä olisi ollut hirvittävää jäädä loukkuun ja eroon omasta perheestä. Tällä hetkellä tilanne siellä on jo todella vakava ja Espanjassa tullaan varmasti tekemään samat eristystoimet mitä Italiassa. Kaikki tämä sai minut tajuamaan kuinka vakavasta asiasta on oikeasti kyse ja olen kiitollinen siitä.

Uskon, että me suomalaiset ollaan fiksuja ja halutaan tehdä kaikkemme etteivät meidän rakkaat joudu kärsimään. Meillä on vielä mahdollisuus hidastaa tätä virusta, mutta epidemiaa ei voi enää välttää. Se mitä voidaan tehdä: on tehdä kaikkemme ettemme levitä virusta yhtään enempää varsinkaan riskiryhmien vuoksi. Meidän työpaikka on siirtynyt kokonaan etätyöhön ja vältämme kaikkea matkustamista. On erityisen tärkeää ettei tapaa muita ihmisiä jos on yhtään kipeä olo, sillä koronavirus voi olla varsinkin nuorilla täysin huomaamaton. Voitte vaan kuvitella miten olen seurannut siitä lähtien, kun saavuin Espanjaan hysteerisenä omaa oloani. Nyt myös haluan olla kaukana ihmiskontakteista, vaikka uskon että tämä virus on jo rantautunut todella vahvasti myös tänne pk-seudulle ja tartunnan voi saada jo ihan täältäkin. Eniten minua huolestuttaa miten meidän terveydenhuolto pysyy koronapotilaiden hoidossa mukana, sillä henkilökuntaa on jo nyt liian vähän. Siksi ei voi korostaa liikaa miten tärkää on pyrkiä minimoimaan tartuttamisen riskit.

wc paperi meme

 

MITEN VOIN AUTTAA SUOMALAISIA YRITTÄJIÄ KORONAVIRUS-TILANTEESSA?

Toki tämä tilanne on myös painajainen lähes kaikille yrittäjille.  Yrittäjiltä vaaditaan myös luovuutta miten saada asiakkaita, kun ihmiset pelkäävät tartuntaa. Henry Alén on esimerkiksi  järjestänyt ravintolansa pöydät niin, että niiden väliin 2m väliä ja ravintolassa tarjoillaan poikkeustila-menua.  Myös ihana vaatekauppa AmadaStore ilmoitti tänään sulkevansa kivijalkaliikkeensä ja toimittavan vaatteensa ainoastaan itse postin välityksellä minimoidakseen eri ihmisten väliset kontaktit vaatteissa. AmadaStore tarjoaa myös ilmaiset postikulut tulevana viikkona. On myös  keinoja auttaa ravintolayrittäjiä, vaikka haluisit vältellä julkisia paikkoja: Tilaa hävikkiruokaa Resq Clubin kautta, sillä nyt varmasti ravintolaista jää paljon ruokaa tähteeksi.  Voit myös tilata wolt-appin kautta muutakin kuin hävikkiruokaa suoraan ravintoloista.  Tuet myös mm. artisteja mikäli et vaadi jo maksettujen keikkojen lipuista rahoja takaisin tai vaadi hyvitystä kuntosalikortista.   Älä myöskään peru aikoja hierojalle, kauneudenhoitoon jne. vaan siirrä niitä tai osta vaikka lahjakortti kyseiseen paikkaan.

Toivottavasti saadaan yhdessä tämä pöpö nujerrettua mahdollisimman nopeasti.

panicroom

MISTÄ LÄHTIEN WC-PAPERI ON OLLUT KRIITTINEN SELVIYTYMISEN KANNALTA?

Minusta on hienoa, että kaiken tämän epävarmuuden keskellä suomalaiset saavat myös revittyä huumoria. Kukaan ei varmasti ole voinut välttyä tältä wc-paperi paniikilta. Toivottavasti myös tulevina viikkoina löydämme huumoria myös päiviin, sillä liika synkistely ei auta tässäkään. Ennen kaikkea pysytään rauhallisina, sillä mitään syytä paniikkiin ei ole. Ruoka ei ole loppumassa kaupasta, eikä myöskään wc-paperit. Kaupat ei ole menossa kiinni, eikä tämä ole maailmanloppu.  Tulevat viikot saamme luvan kanssa tehdä sitä mitä rakastamme eniten: olla kotona perheen kanssa ilman ylimääräisiä sosiaalisia kontakteja. Otetaan tämä siis ennemminkin mahdollisuutena olla läsnä perheessä. Koita siis välttää rynnimästä suureen kauppakeskuskukseen wc-paperin perässä koko muun suomen kanssa, sillä tärkeintä juuri nyt olisi välttää tälläisiä suuria ihmismassoja.

MUISTA, ETTÄ KOTISI ON TÄLLÄ HETKELLÄ TURVASATAMASI, MISSÄ MIKÄÄN VIRUS EI TULE UHKAAMAAN SINUA.

 paavo arhinmäki twitter

Loppuun haluan jakaa tämän kauniin Manuela Boscon tekstin liittyen koronan mahdollisuuksista, joka kannattaa lukea ajatuksella.

Aurinkoa viikonloppuun! 🙂

2 kommenttia

  1. Maalaisjärjellä kirjoitti:

    Kaikki ei näemmä tajua, että mitä voi tapahtua jossain muualla kuten Kiinassa voi tapahtua myös Euroopassa.

  2. maria_lovebeyondwords kirjoitti:

    Joo se ainakin on näköjään tullut nyt todistettua, että ei me täällä Euroopassa olla sen kummempia. Kyllähän se isossa mittakaavassa tuntuu aika hurjalta, että onnistuisi törmäämään juuri siihen tiettyyn henkilöön ketä sairastaa tai koskettamaan juuri sellaista pintaa missä virusta on, mutta luultavasti nämä luvut sairastuneista on kaikkien maiden kohdalla ihan jotain muuta mitä on ilmoitettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *