Hae
Love Beyond Words

Miten koronavirus muuttaa meidän arkea?

Huomenna Suomi astuu erittäin poikkeukselliseen tilaan koronavirus tilanteen myötä ja tuntuu, että koko Suomi pysähtyy.  Näin ei kuitenkaan ole, sillä varsinkin meillä, joilla on pieniä lapsia tulee olemaan sanoisinko mielenkiintoiset ajat edessä. Tällä viikolla hallitus tiedotti sulkevansa koulut ja, että päiväkoteihin tulisi viedä ainoastaan ensisijaisesti niiden vanhempien lapset joiden vanhemmat ovat töissä kriittisillä aloilla ja mikäli lapsen hoito onnistuu järjestemään jotenkin muulla tavoin, niin se tulisi myös tehdä niin.  En voinut siis mitenkään hyvällä omalla tunnella viedä lapsia päiväkotiin tietäen, että itsekään en ole työpaikalla, kun teen toistaiseksi etätöitä ja saati, että samalla vaarantaisin lasten terveyden päivittäin.

Miten hoidetaan lasten hoito sekä päivätyöt?

Olemme molemmat todella hyvässä tilanteessa, sillä molempien työpaikat ovat suhtautuneet tähän vallitsevaan koronavirus tilanteeseen todella hienosti. Meidän työpaikka tiedotti heti hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen, että se haluaa ehdottomasti mahdollistaa sen, että pienten lasten vanhemmat voivat tehdä töitä kotona hyvillä mielin samalla kun lapset ovat kotona. Käytännössä siis, en tule olemaan koneen äärellä 8-16, vaan teen töitä niinä aikoina kun myös mies on kotona tai lapset ovat saatu rauhotettua tv:n äärelle. Oman työn kannalta tärkeintä on, että asiakkaat tavoittavat 8-16 välillä, mutta jokainen asiakas joka sattuu soittamaan ja kuulee, että mahdollisesti on tilanne päällä  niin jokainen asiakas varmasti ymmärtää tässä tilanteessa, että kun tilanne on erityisen poikkeuksellinen, niin myös töitä joudutaan tekemään erityisen poikkeuksellisissa olosuhteissa ajoittain.

Lapset suhtautuvat innoissaan kotiarkeen

Erityisesti meidän eskarilainen suhtautuu tähän tulevaan tilanteeseen todella innoissaan. Hän intoili tänään päiväkodilla kaikista tulevista tehtävistä, mitä opettaja tulee lähettämään ja mitä me kaikki saadaan yhdessä tehdä. Hän suhtautuu asiaan hauskana lomana perheen kanssa, mutta voi olla että todellisuus tulee vastaan nopeasti. Itseasiassa se tuli vastaan jo puoli tuntia sen jälkeen, kun tultiin päiväkodilta ja kielsin häntä kutsumasta kaveria kylään. Tämä tulee olemaan ehdottomasti se pahin paikka meille, sillä meidän kotiarki oli kaikkea muuta kuin kotona oleilua. Ollaan kyläilty, menty bussilla paikasta toiseen, hengailtu kaupungilla, pyöritty ostoskeskuksissa, leikkipaikoilla jne. Kaikki tämä nyt on kiellettyä ja vaihtoehtona on ainoastaan keksiä jotain kehittävää tekemistä kotona tai luonnossa. Kaveraita tullaan varmasti näkemään ihan pienellä porukalla ulkona.

Meidän 3-vuotias suhtautui tähänkin asiaan neutraalisti. Hänelle on oikeastaan ihan sama onko hän päiväkodissa vai kotona, sillä molemmissa paikoissa hän viihtyy erityisen hyvin. Hän esimerkiksi aina menee innoissaan päiväkotiin, jos neiti on jäänyt parantelemaan kuumetta kotiin.

Koronavirus vaikuttaa myös harrastusten osalta meidän arkeen,  jotka luonnollisesti ovat tauolla. Myöskään kavereiden kanssa on peruttu kaikki kokoontumiset sisätiloissa. Tällä viikolla olisi kavereiden kanssa kauan odotettu Ellinooran keikka. Huhtikuulta peruuntui myös iso tapaaminen bloggaajien kesken ja toukokuulta työpaikan juhlagaala. Meillä kaikilla on varmasti jokin sellanen juttu mikä on peruuntunut koronaviruksen, joten sen suhteen ollaan myös kaikki samassa veneessä.

arki koronaviruksen aikaan

Ikävä varhaiskasvattajia

Tämä tilanne ei ole missään suhteessa helppo. Meinasin purskahtaa itkuun, kun kävelin viimeistä kertaa päiväkodille kassin kanssa, johon pakkaisin tavarat. Tilanne on niin absurdi, kun mitään varmaa tietoa ei ole siitä milloinka päivähoito voi jatkua normaalisti. Meillä kaikilla tulee varmasti kova ikävä päiväkodin tätejä, sillä he kaikki ovat ihan huippuja! Minulla ei ole ikinä ollut mitään pahaa sanottavaa meidän päiväkodista ja tunnelma siellä on jotain niin hienoa. Lapset ovat viihtyneet siellä alusta lähtien todella hyvin ja minulla on ollut tosi hyvä mieli aina jättää lapset hyvään hoitoon. Tiedän jo nyt etten voi missään nimessä tarjota lapsille sellaisia päiviä mitä he ansaitsisivat ja mitä päiväkodissa olisi heille tarjota. Tilanne on kuitenkin nyt tämä ja on vain toimittava niin mikä on annetuista vaihtoehdoista se paras.

Iso kunnioitus lähihoitajia kohtaan

Toivon, että viimeistään tämän koronavirus kriisin myötä Suomessa huomataan, ketke oikeasti ovat Suomelle ne kaikista tärkeimmät työntekijät. Ne ovat työntekijöitä, jotka työskentelevät terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen aloilla. On ihan hurjaa ajatella esimerkiksi tilannetta, että päiväkodin työntekijä joutuu tässä tilanteessa viemään omat lapsensa päiväkotiin, että voi mennä hoitamaan jonkun toisen lapsia. Samalla hän vaarantaa oman sekä lapsien terveyden joka päivä. Iso tsemmppihalaus myös kaikille terveydenhoiton ammattilaisille, jotka tulevat nostamaan Suomen tästä kamalasta tilanteesta.

Uusi mahdollisuus olla lasten kanssa kotona

Kun kirjoitan tämän en ole vielä ollut päivääkään etätöissä molempien lasten ollessa kotona,. Tällä hetkellä fiilis on kaikesta huolimatta hyvä. Otan tämän uutena mahdollisuutena olla kotona molempien lasten kanssa.  Uskon, että tämä tilanne tulee lähentämään meitä perheenä. Tänä aikana tullaan varmasti oppimaan toisistamme paljon uusia asioita. Lasten kannalta tärkeää on pitää arki mahdollisimman samana mitä ennenkin. Näinkin Minnan harmaa ja muut iloiset värit instagramissa päivälle suunnitellun aikataulun. Siis sellaisen samanlaisen mitä päiväkodissakin. Olisi varmasti erittäin hyvä idea tehdä joka päivälle jokin tietty runko, että lapsilla olisi aina jotain mitä odottaa ja he tietäisivät joka hetki mitä tulee seuraavaksi tapahtumaan, ettei tulisi sellaista turhautuneisuutta.

Miten Koronavirus tilanne vaikutaa teidän arkeen?

 

Kotisi on turvasatama koronavirukselta

Nautitko kotiäitiydestä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *