Hae
Love Beyond Words

Etätyössä ergonomia unohtuu helposti

Olen 30v ja minulle ei ole tullut tähän mennessä ikinä oikeasti mieleen mitä huono ergonomia ja istumatyö aiheuttaa koko ajan krapalle. Olen mielessäni vielä nuori, johon ei vaikuta huono työasento tai taukojen puute. Olen tehnyt kohta kuukauden päivät töitä pelkästään etänä, sillä maaliskuun eka viikko meni Espanjan etätyöpisteellä, jonka jälkeen olen tehnyt töitä kotoa käsin. Tällä viikolla sain    oppia karulla tavalla, että vanhuus ei tule yksinään

Heräsin torstai aamuna jäätävään särkyyn, enkä meinannut päästä ylös sängystä. Kipu säteili lapaluiden välistä niin pahana, että tunne oli sellainen että jokin iskisi puukon aina kun koitin yhtään kääntää itseäni. Sain itseni ylös tukemalla käsilläni päätäni. Kipu jatkui samanlaisena koko päivän, eikä siihen auttanut kuuma suihku, sauna, kipuvoide, buruna,  lihasrelaksantit tai hieronta. Kahden alle kouluikäisen kanssa tämä voi tuottaa pieniä haasteita, jos äiti ei pääse sohvaa pidemmälle, mutta voin kiittää onnea, että meidän neiti omaa suuren hoivavietin ja hän halusi keittää äidille aamukahvin ja toi leivän sohvalle. Sitten hän kaivoi askartelutarvikkeet esille ja piti askartelukoulun pikkuveljelleen. Toki myönnettäköön, että loppupäivän aikana ei kannata puhua ruutuajasta, sillä sitä oli ja PALJON.

niska-pääoireyhtymä

Toivoin, että kipu häviäisi yön aikana, mutta kauhukseni heräsin perjantaina vielä kamalempaan kipuun. Jouduin keräämään rohkeutta liikuttelemalla päätä pienillä liikkeillä tunnin verran, että uskaltauduin edes vessassa käymään. Ensimmäinen yritys oli nimittäin sen verran kivulias, että silmissä melkein sumeni. Tämän jälkeen osaa kyllä arvostaa taas omaa terveyttä ja ihan pieniä arkisia asioita, kuten että pääsee sängystä ylös ilman kirosanoja. Ehkä karenteenikaan ei tunnu enää niin pahalta.. 

Varasin aamulla ajan työterveyteen ja sain paljon kuulla, että jos jatkan oman hyvinvoinnin laiminlyömistä ergonomian suhteen tulee minulle olemaan aika tuskaiset oltavat jo 40-vuotiaana. On ihan totta, että kaikki nämä vuoden lasten saannin myötä en ole kiinnittänyt mitään huomiota venyttelyyn ja liikkuminenkin arkiliikuntaa lukuunottamatta on ollut todella huonoa. Tällä hetkellä olen ehkä ollut pisimmän pätkän ikinä töissä istumatyössä, joten huomaan ettei oma kroppa ainakaan kestä sitä ilman, että pidän itsestä hyvin huolta. Tälläinen kiputila ei toki tule pelkästään yhden pitemmän etätyöjakson myötä, vaan olen tekenyt hallaa kropalle koko ajan. Oli varmasti vain ajan kysymys milloin kroppa teki lakon huonoille työasennolleille ja työpäiville, jossa yleensä ei taukoja juurikaan ole päivän aikana.

ergonimia etätyössä

Kuinka huomioida ergonomia etätyössä?

Tällä hetkellä meidän monen työ on pitkälti etätyötä mikäli siihen on mahdollisuus. Meidän täytyy luultavasti varautua olemaan etänä vielä jopa kuukausia, joten on ensijaisen tärkee kiinnittää huomiota myös etätyöpisteen ergonomiaan. Hassua, että mieheni on jankuttanut vaikka kuinka pitkään minulle, että hankittas minulle työtuoli, mutta olen tehnyt töitä joko sohvan nurkalla tai keittiöntuolin tapaisella virityksellä. Ensimmäinen asia on siis hankkia oikeanlainen tuoli töiden tekemiseen. Kotona ollessa lasten kanssa olen nyt vaihdellut työpistettä jonkun verran ja  teen töitä työpöydällä silloin, kun mies on jo kotona. Teen siis töitä myös pelkällä läppärillä sohvalla tai keittiönpöydällä. Vinkkejä hyviin työskentelyasentoihin sohvalla/tuolilla löytyy mm. täältä terveystalon artikkelista. Tärkeää on mm. istua mahdollisimman ryhdikkäästi ja välttää pään nojautumista eteenpäin tai alaviistoon katsomista. Pelkällä läppärillä työskennellessä on monesti se vaara, että sitä katsotaan vain alaspain. Tätä varten meillä on töissä  läppäri telineet, joita saa edullisesti esimerkiksi Ikeasta. Telineen avulla läppärin ruutu nousee, mutta silloin tarvitset myös erillisen näppäimistön ja hiiren.

Myös etätyössä on erityisen tärkeää muistaa pitää säännöllisesti taukoja. Minun tulee oikeestaan nyt pidettyä taukoja todella hyvin, kun lapset ovat kotona, sillä heidän läsnäollessaan ei toki ole mahdollista istua 8h putkeen koneella. Teen siis aamupäivällä töitä 1h-1.5h, jonka jälkeen syödään aamupala ja lähdetään pariksi tunniksi ulkoilemaan. Tämän jälkeen syödään lounas, jonka jälkeen jatkan töitä ja lapset rauhottuu myös ruokalevolle. Päivällä meillä on klo 14 aikaan nyt yhteinen työpaikan taukojumppa setti etänä, joka on ihan mahtava piristys etätyöskentelyyn. Tätä säännöllistä taukojumppaa pitää ehdottomasti myös jatkaa kun joskus viimein etätyö päättyy.  Ilman lapsia minulla on todella paha tapa oikeasti tehdä töitä putkeen se 8h lukuunottamatta ruokataukoa, joka menee myös istuen.

ergnomia

Tulen varmasti palaamaan tähän aiheeseen vielä myöhemmin, sillä alan nyt kunnolla toteuttamaan ergonomiaa etätyössä ja odotan mielenkiinnolla minkälaisia tuloksia se tuo kroppaan. Nyt kun asiaa mietin, niin yläkroppa on ollut jo pitkään aika kovilla. Onneksi heräsin tähän asiaan nyt, enkä parin vuoden päästä 🙂

Mitkä ovat sinun parhaat vinkit ergonomiaan etätyöskentelyssä?

 

LUE MYÖS

Äiti, joka pääsi töihin

Miten sujui ensimmäinen osittainen hoitovapaa päivä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *