Hae
Love Beyond Words

Kun uhmaikä ja korona tulevat samaan aikaan

Uskoisitteko, kun kerron että meillä on selvitty aika pitkälti ilman uhmaikää näinkin pitkälle kuopuksen kohdalla. Hän siis täytti 3-vuotta nyt tammikuussa. Hän oli vauvana super helppo, joka ei turhasta itkenyt eikä myöskään potenut pahamaineista kahden vuoden uhmaikää. Lähestyvästä uhmaiästä alettiin saada kuitenkin merkkejä viime  syksystä lähtien päiväkodin tädeiltä, joille poika oli alkanut osoittaa mieltään. Koko aikaisemman vuoden hän oli ollut se kaikista  pienin, joka oli saanut kaikki hemmottelut. Nyt vuoden aikana hän oli kuitenkin yhtäkkiä kasvanut ryhmän isoimmaksi ja seuranaan oli 11 muuta pienenpää, jotka tarvitsivat apua ihan kaikessa. Toki tämä ottaa kovemmankin poitsun hermoille, että apua joutuu odottamaan tooodella pitkään. Myös kotona hän oli tottunut saamaan esimerkiksi apua pukemiseen salamana, kun isosisko on aina kärppänä paikalla pukemassa ja auttamassa. Kulunut vuosi on ollut todella iso kasvun paikka pojalle, mikä on varmasti myös ihan hyvä juttu, ettei hän ole ikuisesti lellitty pikkuvauva (mitä hän kovasti koittaa välillä kotona kyllä edelleen toistella).

oittaan luontopolku

Kun uhma iskee vasten kasvoja

Täytyy myöntää että olen kyllä selvinnyt helpolla, sillä uhmaikä on näkynyt tosiaan suurimmaksi osaksi vain päiväkodissa. Tottakai, kun hän siellä arkipäivät on tähän asti viettänyt. Tilanne on nyt eri, kun saan kunnian viettää ihanien lasteni kanssa  kirjaimmellisesti 24/7. Nyt siis minulla onkin kaksi uhmaikäistä, siellä neidillä on nyt aina kesto uhma, sillä hän on perus nainen, joka draamailee kaikesta lähtien sukista  aina liian löysään puuroon illalla. Esimerkiksi meidän kuopus ei ikinä valita vaatteistaan, kunhan ne saadaan vaan hänelle puettua, joten oikeasti en edes koe hänen uhmaa edelleenkään kovin vakavasti otettuna, sillä hän ei saa missään olosuhteissa tuntien mittaisia raivareita sen takia ettei kaapissa ole mitään päälle puettavaa.

Hän on saattanut olla täysin tyytyväisenä märät housut jalassa koko ulkoilun, pukee itse väärinpäin vaatteet, joka on ihan tosi fine hänelle itselleen. Eikä myöskään haittaa jos paidassa olisi koko viikon ruokalista. Toisin kuin neiti, joka pongaa sen hiirenpaskan kokoisen likatahran ja ei enää käytä ikinä sitä kyseistä paitaa.

oittaan ulkoilualue

MiTen 3v pojan uhmaikä näkyy?

Meillä on kaksi kriittistä kohtaa missä se uhmaikä näkyy kaikista eniten: pukeminen ja syöminen.  Nämä samat asiat ovat olleet myös ongelmallisia päiväkodissa. Mitä tulee vaatteiden pukemiseen, niin hänelle on täysin fine, että hänet aina puettaisiin.  Vaatteeksi tosin kelpaa mitkä vaan ja vaikka väärinpäin. Toisinkuin neidille oli tosi tärkeää, että hän itse pukee varmaan reilu  1-vuotiaasta lähtien ja hän on myös siitä lähtien vaatinut saada päättää itse vaatteistaan. Toinen kriittinen paikka on ruokailu. Hänestä on maailman hauskinta pelleillä ruuan kanssa ja esimerkiksi maalata pöytä ketsupilla tai kaataa maitolasi viisikymmentä kertaa päivässä.

Ehkä kuitenkin ärsyttävin uhmatekijä on se jatkuvat kinaaminen sisarusten välillä. Aikaisemmin pikkuveli on kiltisti taipunut sisaruksen tahtoon ja leikkinyt hänen kanssaa niitä leikkejä mitä hän haluaa. Nyt kuitenkin hänelläkin olisi omat toiveet leikin kulun suhteen tai isosisko ei anna hänen leikki omaa leikkiään, vaan tulee jatkuvasti häntä ärsyttämään. Riehuminen ja taistelu on päivittäin aika rajuakin, kun lapset painivat. 3-vuotias on toisaalta vielä niin pieni, ettei hän ymmärrä ettei tälläinen käytös ole sallittua varsinkaan pienempien lasten kanssa ja on todella kurjaa, että tällainen käytös on näkynyt ajoittain myös päiväkodissa ja hän on saattanut mm. tönästä kaveria. Minun on todella vaikeaa suhtautua tällaiseen palautteeseen, sillä neiti on aina ollut käytökseltään jokaisen päiväkotitädin unelmalapsi:  ei ole kiukutellut ja osallistuu kaikkeen toimintaan sekä on kaikkien kaveri. Toisaalta poika selvästikin osaa olla paremmin oma itsensä, sillä hän näyttää myös negatiiviset tunteet päiväkodissa. 

3-vuotiaan uhmaikä

Mikä avuksi uhmaikäisen kanssa?

Tässä vajaan 7-vuoden aikana on tullut kuunneltua jos jonkimmoista uhmaa ja huutoa, joten lasten kitinä ja huutokonsortti ei enää tunnu niin pahalle. Tosin minun käy todella sääliksi naapureita, jotka joutuvat tällä hetkellä kuuntelemaan itkupotkuraivareita koko päivän. Parhaiten yleensä auttaa, kun yrittää olla kiinnittämättä uhmakohtaukseen mitään huomiota. Pukemisen tuskan iskiessä, lähden pois tilanteesta ja annan hänen kiukutella ja kasata ajatuksiaan. Lopulta vaatteet menevät ehkä päälle ennemmin tai myöhemmin, sillä yleensä halu päästä esimerkiksi pyöräilemään on kuitenkin kova. Kun iskee tarve taiteilla ketsupilla, niin tilanne pitää vaan laittaa poikki ja siirtää poika pois pöydästä miettimään vähäksi aikaa.

Miten teillä näkyy 3-vuotiaiden uhmaikä?

 

Käy lukemassa vinkit miten selvitä uhmaikäisen kanssa. Tämän tekstin kirjoitin kun meidän neiti oli 2,5- vuotias

Vanhempien selviytymisopas: Uhmaikä

Lisää 2-vuotiaan neidin uhmadraamaa voi käydä lukemassa täältä

Ihanan kamala uhma

Meidät löytää myös instagramista @mmarialove

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *