Hae
Love Beyond Words

Miten etätyö sujuu kahden alle kouluikäisen kanssa?

Olet pitämässä uuden asiakkaan kanssa  ensimmäistä puhelinpalaveria, kun vessasta kuuluu kovaan ääneen ”pyyhkimään”.  Pahoittelet keskeytystä ja käyt auttamassa lasta vessassa. Kuulostaako tutulta? Pakko myöntää, että etätyö ja lasten hoidon yhdistäminen ei olisi tullut mieleenikään ilman koronaa. Työ palkanlaskijana vaatii 100% keskittymisen juuri siihen hetkeen, eikä yleensä aloitettua hommaa keskeytä mielellään, kun on päässyt hyvään vauhtiin.

Tämä koronavirus on kuitenkin opettanut, että myös mahdoton on mahdollista, kun kyseessä on poikkeusajat. Ensimmäiset etätyö päivät toki olivat ehkä uutuuden viehätystä ja samaan aikaan kaoottista. Uusi arki etsi rytmiään. Heti alkuun kuitenkin oli selvää yksi asia. Töitä on mahdotonta tehdä koko päivää putkeen. Sinun on siis muokattava työskentelyajat lasten aikatauluihin välttääksesi liikoja keskeytyksiä ja kinaa.

etätyö

Luo joustavat työajat etätyölle

My master plan oli, että teen töitä tehokkaasti klo 6-8.00, kun lapset vielä nukkuu. Tämä suunnitelma kuitenkin romuttui heti, kun  meidän kuopus keksi, että nyt onkin hauskaa herätä yhtä aikaisin kun äiti (normaalisti päiväkotiin kun ei millään herättäs yhtä aikaisin). 8 jälkeen syödään normaalisti aamupala ja tehdään aamutoimet. Tämän jälkeen ehkä lapset tekevät jotain askartelua/ muuta aktiviteettia, jonka jälkeen ollaan ulkoiltu. Tämä aamupäivä ulkoilu on ollut ehdoton ohjelma jokaisessa päivässä, sillä ilman sitä lapset varmasti menisivät pitkin seiniä. Yleensä lähdetään jossain pitemmällä käymään, joten ulkoilet kestää 1-2h. Tämä on myös tärkeä breikki työpäivään. Ulkoilun jälkeen on lounas aika ja pääsen jatkamaan töitä yleensä 13 jälkeen. Riippuen kuinka paljon aikaa on mennyt aamushow:n niin työpäivää on tässä vaiheessa yleensä jäljellä n. 3-4h (luojan kiitos, siis olen tehnyt 6h työpäivää). Työpäivän aikaan aloitan ja keskeytän työpäivän vähintään 5-10x, joten päivä on aika katkonainen.  Tarpeen mukaan jatkan töitä myös sen jälkeen, kun lapset ovat nukkamassa tai viikonloppuna. Tärkeintä onkin, että lasten kanssa on pakko pystyä olemaan joustava.  Tämä kuitenkin aiheuttaa aika valtavaa kuormitusta myös itselle, kun tuntuu ettei työaika lopu iltaan tai edes viikonloppuun.

Joskus on mentävä sieltä mistä aita on matalin

Koronan myötä ollaan pyritty käymään vähemmän ruokakaupassa, mutta ollaan super huonoja siinä onnistumaan, sillä tuntuu että aina viimeistään toisena päivänä huomataan, että jokin asia on loppu. Olen yrittänyt olla armollinen ja mennä myös sieltä mistä aita on matalin, eli teen nopeita ruokia mistä tiedän, että lapset tykkää. Vakkari ruokia on: pinaattiletut, porkkanaletut, pinaattikeitto, kalapuikot, kaalilaatikko, makaronilaatikko ja keitot. Ei olla tajuttu hyödyntää juuri ollenkaan kotiinkuljetuksen mahdollisuutta, sillä monet lounasruokapaikat esimerkiksi tarjoavat tätä mahdollisuutta uutena palveluna.

etätyö lasten kanssa

En luo liian tiukkoja sääntöjä korona rajoitteisiin

Missään vaiheessa en kieltänyt lapsia kokonaan tapaamasta lähimpiä kavereita myös livenä. Kavereita olemme nähneet ulkosalla. Koronarajoituksilla ei ollut tarkoitus kokonaan nitistää virusta, vaan minimoida sen leviäminen hurjalla vauhdilla. Mitä tiukemmat rajoitukset olisi niin sitä kauammaksi koronan tautipiikki tulisi ja saisimme kärvistellä tämän viruksen kanssa vielä pitkän aikaa. Voin sanoa, että lasten pää tai itseni pää ei varmasti olisi selvinnyt kovin hyvin siitä, jos ei oltaisi nähty ketään koko tänä aikana. Nyt koulut tullaan avaamaan 14.5, mutta sehän ei poista tätäkään tilannetta mihinkään. Edelleen korona leviää, mutta eihän koko yhteiskunta voi olla lukittuna esimerkiksi siihen asti kun mahdollinen rokote tulee markkinoille. Olen kuitenkin sitä mieltä ehdottomasti, että koronarajoitukset pitää ottaa vakavasti ja kaikkia isoja kokoontumisia on syytä välttää. Näen kuitenkin enemmän haittaa siitä lapsille, että he olisivat esimerkiksi puoli vuotta kokonaan erossa kavereista, varsinkin kun edessä on koulu. Meidän neiti on todella herkkä ja tällä hetkellä häntä jännittää jo niin paljon paluu arkeen, että se olisi varmasti aika mahdotonta jos oltaisiin kokonaan erossa arjesta puoli vuotta.

Korona ei ole syy arvostella muita äitejä

Huono Äiti, kirjoitti tästä hyvän blogitekstin ja haluan itsekin nostaa esille tätä asiaa. Minusta on surullista huomata, että korona on aiheuttanut myös paljon negatiivista arvostelua äitien kesken. Näin kriisin keskellä olisi tärkeää, että me äidit ollaan toistemme tukena ja kannustetaan toistemme ratkaisuja. Olipa ratkaisu sitten se, että oman jaksamisen kannalta lapset on päiväkodissa tai eristäydytään muista ihmisistä mahdollisuuksien mukaan. Se ei ole kuitenkaan mikään äitiyden mittari, kenen pirkko-petteri pysyy neljän seinän sisällä puoli vuotta. Kenelläkään ei pitäisi olla varaa tulla arvostelamaan, jos Jaska menee leikkipuistossa samaan liukumäkeen kaverin perässä. Ja jollekin lapselle on oikeasti turvallisempaa hengata siellä kauppakeskuksessa mieluummin kuin kotona alkoholistivanhempien kanssa. Jokainen meistä tekee omat ratkaisunsa sillä tiedolla mitä on saatavilla ja elää sen mukaan, minkä kokee olevan paras ratkaisu omalle perheelle. Kukaan ulkopuolinen ei myöskään voi sanoa, miten sinun kuuluisi elää, sillä jollakin vanhemmalla saattaa mennä kuppi totaalisesti nurin. Lapsille kuitenkin on tärkeää, että arki on turvallista.   Meidän perheelle täysi eristäytyminen ystävistä olisi todella iso asia, sillä ollaan totuttu näkemään ja tekemään kaikkea päivittäin. Se ei ole vain pientä epämukavuutta erakoitua kaikesta, vaan pahimmillaan se voi hajoittaa koko lapsen psyykeen,  joka tuntee jo valmiiksi epävarmuutta.

Olisi hyvä muistaa, että terveitä ihmisiä ei ole kielletty tai suositeltu elämään karanteenia vastaavissa olosuhteissa hamaan tulevaisuuteen. Vaan vähentämään kontakteja. 

Teittekö etätöitä lasten kanssa? Miten se sujui? 

LUE MYÖS: 

Viime viikonloppuna juhlittiin etänä. #virtuaalivappu on varmasti myös päivän sana tänä viikonloppuna.

Juhlat onnistuu myös etänä

Sammakonkutua ja karanteeni pääsiäinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *