Hae
Love Beyond Words

Ekaluokkalaisen vanhemman muistilista

Tänään koitti se päivä, jota jokainen tulevan ekaluokkalaisen vanhempi varmasti odottaa todella ristiriitaisin fiiliksin. Kun on aika saatella oma lapsi koulun portille tulee pakostakin roska silmään, kun pienen katse porautuu sinuun jännittyneen sekaisin tuntein. Tänä vuonna extra jännitystä tuo myös koronan tuomat poikkeukset, kun sisätiloihin ei ole ollenkaan asiaa vanhemilla, eikä oikeastaan mitään infoa koulun aloittamiseen liittyen tullut muuta kuin se, että lapsi tuodaan koulun pihaan klo 9.

 

1. Hengitä, hengitä ja hengitä.

Meistä jokainen on ollut jossain vaiheessa ollut ekaluokkalainen. Vatsa täyttyi perhosista, jännityksestä ja innostuksesta. Mutta jollain ihmeen tapaa mekin ollaan siitä selvitty ja meistä on tullut ihan kunnon kansalaisia. Nyt ei oo oikea aika äidin saada itkukohtausta, sillä lapset nauttivat varmasti, että heidät ylennetään tästä päivästä lähtien koululaiseksi. Päiväkotiin ei ole enää paluuta ja se jos mikä on superia!

2. Anna vastuuta vähän kerrallaan

Ekaluokkalaiset tarvitsevat niitä fiiliksen tunteita, että hei mä osaan tän jo itse. Monet ekaluokkalaiset joutuvatkin pärjäämään hyvin pian aamutoimista itse ja taittavat tämän jälkeen koulumatkan ilman aikuisen tukea. Näissä isoissa stepeissä on hyvä olla mahdollisimman paljon tukena esimerkiksi keksimällä kotiin helppoja muistilappuja mitä kaikkea aamulla tulee muistaa hoitaa ja missä järjestyksessä.

Monella perheellä saattaa ehkä koronankin ansiosta (jotain hyvää siitäkin siis) 100% etätyö suositus, joten sen ansiosta ekaluokkalaisten ei ehkä sen ansiosta tarvitse olla yksin kotona. Tämä tilanne on myös meillä ja tulen olemaan aamut aina neidin seurana.

Aamutouhujen lisäksi vastuu näkyy myös ekaluokkalaisen omien tavaroiden hallinnassa. Enää aikuiset eivät ole katsomassa niin paljon perään, vaan omat tavarat kulkee repussa. Ainakin tänään oltiin vielä innoissaan pakkaamassa reppua huomista varten. Alkuun on varmasti hyvä kuitenkin katsoa yhdessä edellisenä iltana mitä ulkovaatteita esimerkiksi päälle pitäisi laittaa aamulla.

3. Turvallinen koulumatka

Tulen myös saattamaan hänet myös kouluun niin kauan kuin on tarve. Onneksemme moni entinen eskarikaveri asuu myös tällä suunnalla, joten matkaseuraa varmasti löytyy kavereista sitten kun on sen aika. Meidän koulumatka on reilun kilometrin mittainen ja se kulkee läpi vilkkaan liikennöityjen teiden ja tiheästi asutun asuinalueen läpi. Tällä hetkellä vielä koen turvalliseksi olla vielä mukana, vaikka heti tänään neiti jo oli kyselemässä että saako hän vaikka maanantaina tulla yksin kotiin kaverin kanssa.

ekaluokkalaisen vanhemman muistilista

4. Paluu läksyjen maailmaan

Jokainen meistä on varmasti kuullut kauhujuttuja, että läksyt nykyään on ihan super vaikeita. Viikonloppuna minua peloteltiin jo 3. luokkalaisen läksyillä, johon vanhemmat olivat joutuneet pyytämään vastaukset korona-aikana että opiskelu sujui kotona. JAIKS! Odotan siis jännityksellä tätäkin. Erityisen tärkeää läksyjen tekemisen sujuvuuden kannalta on sopia milloin ja missä ne tehdään. Eli työpisteellä pitää olla rauhallista ja ne pitää tehdä ennen kuin aletaan esimerkiksi katsella telkkaria tai kutsutaan kavereita kylään.

5. Ole kiinnostunut lasten kaverisuhteista

Tänään just naureskelin kuinka pihalla jo olen kaikkien näitten kavereiden nimistä ja saati sitten niiden vanhempien nimistä. Ja tänään myös Patrikin kaveri kyseli päiväkodissa kyläilemään, joten tulen olemaan aika pulassa. Tosin isi vois ottaa vuorostaan koppia sitten pojan kaverijutuista 😀

Lasten kaverisuhteet vaatii vanhemmilta super paljon! Niihin täytyy käyttää eforttia, että tuntee myös minkälaisissa perheissä lapsi kyläilee. Eli tullaan taas siihen hieman jännään tilanteeseen kun kysellään toisten numeroita ja sen jälkeen whatsappi laulaakin. Mikä on toisaalta ihan hyvä mun mielenterveyden kannalta, että tiedän myös muiden vanhempien näkemystä miten ryhmässä sujuu ja mitä koululaiset siellä oikein puuhailee. Lapset opettavat siis koko ajan myös meille aikuisille sosiaalisia taitoja.

6. Ekaluokkalaisen vanhempi – tästä se elämä alkaa

Vaikka ajatus siitä, että mulla on nyt koululainen tuntuu aika hurjalle niin se tarkoittaa myös sitä, että elämä tulee muuttumaan myös paljon helpompaan suuntaan. Koululainen osaa liikkua ja tehdä asioita ihan eri tavalla itsenäisesti, eikä hän tarvitse kaikkeen enää aikuisen tukea. Vaikka olisi ihanaa olla aina se oman lapsen kaikkein tärkein maailmannapa, niin lopulta on vaan hyväksyttävä, että lapset kasvaa ja ystävät ottavat yhä enempää roolia. Tämä taas avaa aivan uusia mahdollisuuksia myös itselle ja saatat jopa jonain päivänä päästä yhdessä miehen kanssa Prismaan viikkoostoksille niin, että lapset jäävät keskenään kotiin! Ja se vasta on odottamisen arvoista!

Tsemppiä meille kaikille ekaluokkalaisen vanhemmille! Meidän ekaluokkalaiset ovat kyllä niin huikeita tyyppejä, että ne tulee rokkaamaan koulun läpi!

LUE MYÖS:

Esikoisen eskari ohi!

XPLORA -Lapsen turvallinen ensimmäinen puhelin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *