Hae
Love Beyond Words

Pärjääkö osa-aikatyöllä rahallisesti?

Ensimmäinen ajatus saattaa monella olla miten osa-aikatyöllä voi pärjätä ettei menot ylitä tuloja kuukausitasolla. Ja tottahan se on, että näljän henkilön perheessä menot saattavat huidella ihan pilvissä ja monesti rahan meno ei ainakaan hidastu, kun lapset kasvaa ja harrastukset tulevat mukaan toden teolla kuvioihin. Avasin  reilu vuosi sitten hieman omia laskelmia siitä miten esimerkiksi osittainen hoitovapaa vaikuttaa kuukausitasolla tuloihin. Postauksen pääsee lukemaan tästä.

TYÖSOPIMUSLAIN MUKAAN työntekijä on OIKEUTETTU OSITTAISEEN HOITOVAPAASEEN SIIHEN ASTI, KUNNES PERUSOPETUKSESSA OLEVAN LAPSEN TOINEN LUKUVUOSI PÄÄTTYY. tämä tarkoittaa, että voit tehdä LYHENNETtyä TYÖVIIKkoa, JOKA ON ENINTÄÄN 30H/VK.

Kela tukee omalta osaltaan vanhempia, jotka haluavat tehdä lyhyempää työviikkoa lasten ollessa pieniä. Saat kelasta joustavaa hoitorahaa, jos kotona on alle 3-vuotias lapsi. Joustava hoitoraha on 243,58 e/kk, kun työaika on enintään 22,5 tuntia ja 162,39 e/kk, kun työaika  enintään 30h/vk.

Osittaista hoitorahaa puolestaan maksetaan 1. ja 2. luokalla olevasta lapsesta. Osittainen hoitoraha on 97,85 e/kk.

Kokonaan nämä Kelan tuet eivät toki korvaa pienempää palkkaa, mutta menojen ja tulojen erotukseeen vaikuttaa myös mahdollisesti pienempi päiväkodin hoitoaika sopimus ja pienempi veroprosentti.

 osa-aikatyöllä omaa-aikaa

Osa-aikatyöllä jaksamista arkeen

Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että mitä enemmän rahaa sitä enemmän sitä myös menee, eli menot ja tulot yleensä balansoituu eri elämäntilanteissa. Näin kolmenkympin jälkeen alkaa myös yhä enemmän arvostamaan jälleen myös sitä omaa- aikaa ja rauhaa. Mikään raha maailmassa ei ikinä ole varmasti tärkeämpää, että oma jaksaminen ja se, että hyvän olon fiilis pysyy hallinnassa. Minun vakkarityö on hetkistä ja aikataulutettua, joten melkeempä ainoa keino miten siitä pääsee irti arjessa on olla avaamatta koko konetta päivän aikana. Työ on vähän sellainen, kun aamulla avaat koneen ja se imaisee sinut koko päiväksi pauloihin ja huomaatkin kellon olevan klo 1 ja olet unohtanut syödä.

äiti ja lapset

Etätyöt ovat tuoneet tänä vuonna omat haasteensa myös ergonomiaan ja on saanut huomaavansa ettei enää kroppakaan ole parikymppinen. Tämän syksyn tavoite on osa-aikatyölle on lasten kanssa kivojen juttujen tekemisen lisäksi myös panostaa omaan hyvinvointiin. Tämän takia minulla on optiona se, että päiväkotia on 5pv/viikossa. Voin siis vaikkapa käydä aamulla yksin lenkillä/salilla ja viettää koulun jälkeen aikaa kahdestaan ekaluokkalaisen kanssa. Koen erittäin tärkeäksi, että pystyn antamaan tasapuolisesti molemmille lapsille niitä kahdenkeskisiä hetkiä. 

Teetkö sinä osa-aikatyötä?

Lue myös:

Kannattaa käydä lukemassa arjen säästövinkit, tuosta alla olevasta postauksesta. Se sisältää yksinkertaisia vinkkejä miten säästät esimerkiksi 200e/kk.

TAVOITE: Reissurahat säästämällä

Helpota pikkulapsiperheen arkea osittaisella hoitovapaalla

Mitä teen hoitovapaa päivänä?

8 kommenttia

 1. Nimetön145 kirjoitti:

  Teen osa-aika työtä ja sillä tulee hyvin toimeen. Maksan myös siitä asuntolainan lyhennyksen kokonaan sekä sijoitan joka kk n.200-300e. Meillä on myös monta lasta.

  • maria_lovebeyondwords kirjoitti:

   Kuulostaa hyvälle! Minunkin pitäis tsempata sijoittamisen kanssa. Se on monta kertaa ollut mielessä, mutta vielä ei ole saanut aikaiseki perehtyä riittävästi eri sijoittamismahdollisuuksiin.

 2. Maariska kirjoitti:

  Korona on tuonut epävarmuutta monen talouteen, mikä näkyy siinä, että tulevaisuuteen halutaan varautua esimerkiksi erilaisilla lainaturvilla, esim. https://www.vertaalaina.fi/lainaturvien-suosio-nousussa-u-301.html Toisaalta kotona oleminen on avannut silmät myös sille, kuinka paljon lapsiperhearjessa on menemistä ja tulemista, joka stressaa koko perhettä. Osittainen hoitovapaa kuulostaa hyvältä ja tuo varmasti hyvinvointia koko perheelle. Jaksava ja onnellinen vanhempi on huippu-asia myös lapselle. Ja juuri tuo, että myös ekaluokkalainen saa ihan sitä omaa aikaa vanhemman kanssa.

  • maria_lovebeyondwords kirjoitti:

   Kiitos kommentista! Korona on varmasti myös pistänyt miettimään omaa tulevaisuutta myös raha-asioiden suhteen. Ja monelle se on tuonut valtavasti epävarmuutta. Toivottavasti päästäisiin tämänkin yli ilman että moni joutuisi kokemaan epävarmuutta työn ja palkan suhteen.

   Itsekin koen, että on tosi tärkeää myös olla ekaluokkalaisen tukena koulun alussa 🙂

 3. Laura kirjoitti:

  Olispa kiva saada postaus,teidän muutosta ja uudesta kodista /huonejärjestelyistä! Itseä kiinnostaa ”pienesti” asuminen ?..

  • maria_lovebeyondwords kirjoitti:

   Hei, Kiitos postaus vinkistä! Tälläinen ehdottomasti täytyy toteuttaa, kunhan saadaan edes vähänkin fiksusti järjesteltyä tämä meidän vanhempien nukkumispiste 😀

 4. Elina kirjoitti:

  Kiitos positiivisesta kirjoituksesta osa-aikatyön roolista jaksamisessa. Itse olen päätynyt siihen, että aika on minulle arvokkaampaa kuin raha ja teen töitä niin vähän kuin rahallisesti mahdollista. Tällöin saan elämääni laatua, jota en voi rahalla ostaa. Oma valintani on tähän asti ollut tehdä töitä henkilöstön vuokraamiseen erikoistuneen yrityksen kautta – se mahdollistaa joustoa, joka on minulle tärkeää.

  https://www.svm.fi/

  • maria_lovebeyondwords kirjoitti:

   Hei,

   Kiitos kommentista! 🙂 Minullekin se on tärkeintä, että jää myös vapaa-aikaa. Eikä arki ole pelkkää juoksemista paikasta a paikkaan b. Etätyö on vapauttanut myös tätä aikaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *