Hae
Love Beyond Words

Rahankäyttö meidän perheessä

Rahankäyttö on sellainen aihe mikä kiinnostaa ainakin itseä. Viime viikolla laitoin liudan kysymyksiä mmarialove instagramin puolelle ja sain sinne kivasti vastauksia, kun n. 100 henkilöä vastasi kyselyyn. Ihan mahtavaa, kiitos paljon! On mielenkiintoista kuulla miten muilla perheillä hoidetaan raha-asioita ja tässä postauksessa tullaan käymään läpi tuloksia liittyen rahakysymyksiin sekä sitä miten meidän perheessä hoidetaan arjen raha-asiat. Aloitetaan ehkä mielenkiintoisimmasta kysymyksestä, eli

Onko meillä yhteiset vai omat rahat?

Meillä ei ole mitään yhteistä tiliä, mutta periaatteessa meillä on yhteiset rahat. Me ollaan jaettu kuukausittaiset vakiomenot niin, että kumpikin vastaa niistä suht tasapuolisesti suhteutettuna tuloihin. Mitään erikoisempia omia menoja ei ole meillä kummallakaan lukuunottamatta jotain perus vaatehankintoja, joten periaatteessa kaikki menot liittyvät normaaliin arjen pyörittämiseen: asuntolaina, päivähoitomaksut, vakuutukset, ruoka jne. Meillä tämä järjestely toimii hyvin ja esimerkiksi kauppalaskut meillä menee niin, että kumpiko nyt aina sattuu käymään kaupassa. Mitään kirjaa ei olla ikinä pidetty siitä kumpi maksaa enemmän tai vähemmän, sillä yhdessä tätä arkea pyöritetään jolloin myös kaikki menot ovat yhteisiä ja jonkun ne pitää aina kuitenkin maksaa.

Kyselyn tulos 50% omat ja 50% yhteiset. Tää oli ihan tasapeli, tosin vastaajista löytyy varmasti myös sinkkuja tai pariskuntia, joilla ei ole lapsia, jolloin on ihan luontevaa ettei rahoja tarvitsekaan jakaa kenenkään kanssa. 

Ollaanko me samanlaisia rahankäyttäjiä?

Rahankäytön suhteen me ollaan suht samanlaisia. Itse harkitsen yleensä pitkään, jos esimerkiksi täytyy ostaa itselle jokin uusi talvitakki. Käytän kamalasti aikaa vertailuun mistä löytää hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto mahdollisimman edullisesti. Tykkään myös paljon kierättää asioita, eli pyrin myymään kaikki mahdolliset käyttökelpoiset vaatteet ja muut tavarat aina jossain eteenpäin. Mies puolestaan tykkää tehdä asiat nopeammalla kaavalla, eli ei tuhlaa aikaa esimerkiksi kirppareihin.

Kyselyn tulos 30% samanlaisia rahankäyttäjiä  ja 70% erilaisia rahankäyttäjiä. Jollain tapaa osasin odottaa tätä, että enimmistö ehkä kallistuu tuonne, että rahankäyttö on erilaista. Meillä kaikilla on kuitenkin niin omanlaiset kulutustottumukset, josta on varmasti hankala myös luopua esimerkiksi lasten myötä. 

Kyselyn tulos kumpi tuhlaa enemmän 51% mies  ja 49% nainen. Tämä oli ehkä jännä huomata, että naiset yleensä mielletään shoppailijoiksi, mutta kyllä miehetkin osaa kuluttaa ja miesten ostokset saattavat olla ehkä kalliimpia kertahankintoja, jos ostetaan elektroniikkaa jne. 

rahan käyttö meidän perheessä

Seurataanko menoja ja tuloja?

Mitään kirjanpitoa näistä ei pidetä, mutta toki aina välillä kauhistelen pankin sivuilla olevista laskureista tulojen ja menojen yhteenlaskettua erotusta tai ruokakauppaan menevää kokonaissummaa. Tarkistelen myös aina, kun muistan että mitä ostoksia aina tulee kuukauden mittaan tehtyä. Välillä on ihan mielenkiintoista miettiä mihin se raha oikein menee ja ennen kaikkea, että veloitukset lähtee oikein tililtä.

Kyselyn tulos 10% ei seuraa  ja 90% seuraa menoja ja tuloja. Tää oli kyllä tosi selkee lopputulos. Ehkä rahanhallinnan ja säästämisen kannalta olisi tietysti hyvä ainakin ajoittain seurata menoja. 

säästetäänkö me rahaa?

Kun alkaa miettimään, niin säästämisen muotoja on todella paljon. Itse koen, että jo pelkästään se että asutaan omistusasunnossa on säästöä tulevaisuutta varten varsinkin näin matalan korkojen aikana. Esimerkiksi tulevasta asuntolainasta lainan lyhennys on n. 700e/kk. Teoreettisesti laskettuna asunnon arvon pysyessä samana tämäkin on vuositasolla säästöä jo 8400e, jos asunnon joskus myy.

Tämän lisäksi säästetään lapsille lapsilisät, joka on yhteensä 200e/kk. Minulla on ollut ikuisuus projekti perehtyä sijoittamisen maailmaan, mutta en ole vieläkään saanut aikaseksi aloittaa tätä. Olen tällaisissa asioissa todella harkitsevainen, sillä haluisin tutustua aiheeseen ihan ajan kanssa. Tuntuu vaan, ettei ikinä tule sopivaa hetkeä aloittaa, enkä oikeastaan tiedä mistä lähteä tietoa etsimään.

Kyselyn tulos 71%  ja 29% ei sijoita/säästä. 

23% säästää alle 50e, 32% säästää 50-100e ja 45% säästää yli 150e 

Tästä tuloksesta olin  iloinen, että säästäminen/sijoittaminen katsotaan tärkeäksi.

omat vai yhteiset rahat

Rahankäyttö ruokakaupassa?

Tähän voi vastata, että liikaa! Tämä on ehdottomasti se isoin säästämisen kohde missä voitaisiin skarpata. Me ei osata keskittää kaupassa käyntejä yhteen tai kahteenkaan kertaan viikossa, joten turhia heräteostoksia tulee sitten viikon mittaan tehtyä. Toisaalta ruokaa ehkä ei voi ajatella pelkästään säästämisen kohteena, sillä laadukkaat raaka-aineet maksaa. Itse vieroksun eineksiä ja pakasteita, joten tuoreet kasvikset jne. maksaa aina himpun verran enemmän. Toki voitaisiin tehdä enemmän sesongin mukaisia ruokia, jossa käytettäisiin enemmän juuri kasviksia, mutta monesti sitä sortuu ostamaan niitä tuttuja raaka-aineita mistä saa nopeasti sellaista ruokaa mitä lapset varmasti syö. Meillä viikossa ruokaan menee rahaa yleensä 100-150e. Jos viikkoon osuu ravintolakäyntejä, niin silloin toki summa on yli 150e.

Kyselyn tulos kuinka paljon käytät rahaa ruokaan viikossa: 1% 50e,  36% 50-100e, 43% 100-150e ja 20% yli 150e. Tässä toki huomioitavaa, että kyselyyn vastanneiden perhekoot vaihtelevat. 

Stressataanko rahasta?

Itse en ainakaan tunnusta, että stressaisin rahasta. Meillä kuitenkin on vakio tulot ja menot yleensä kuukausittain. Rahankäyttö pysyy balanssissa, kun samassa suhteessa kulutetaan rahaa miten sitä tulee tilille. Ja, kun jonkun osan myös laittaa siitä sivuun, niin mieli rauhottuu myös tulevaisuuden osalta, jos siellä tulee jotain yllättäviä hankintoja.

Minulla on myös osaksi sellainen työ tää blogi homma, että voi edes vähän vaikuttaa siihen mitä tienaa. Eli jos haluaa tienata rahaa, niin pitää tehdä vaan enemmän töitä sen eteen. Lisäksi pyrin siihen, että jos teen jotain hankintoja esimerkiksi lapsille tai itselle, että samalla myös luovutaan tavaroista. Esimerkiksi nyt kun ostetaan talvivaatteita, niin samalla laitan eteenpäin edellistalven ulkovaatteita. Näistäkin saa kivan summan kasaan, kunhan vaan jaksaa nähdä sen vaivan, että näpyttelee tuotteet myyntiin.

Kyselyn tulos  55% stressaa rahasta  ja 45% ei stressaa rahasta. Tämä oli todella mielenkiintoinen tulos myös. Varsinkin varmasti ollessa lasten kanssa kotona mieleen hiipii ajatuksia, miten selvitä arjesta kun tulot eivät ole sama mitä töissä ollessa. Näitäkin tilanteita varten onneksi voi yrittää varautua säästämällä töissä ollessa, joten tuokin aika on paljon rennompaa 🙂

Tämä oli taas tosi mielenkiintoinen postaus tehdä! Rahasta, sijoittamisesta ja säästämisestä on todella mielenkiintoista myös lukea postauksia. Varmasti tulen myös itse tekemään enemmän näihin aihepiireihin liittyviä postauksia, jos nyt vihdoin saisin myös itse kunnolla perehdyttyä myös siihen sijoittamisen maailmaan.

Nyt on teidän vuoro: Miten teillä menee rahankäyttö arjessa?

Onko teillä yhteiset vai omat rahat? 

LUE MYÖS:

Asuntolainan kilpailutus – säästät jopa satasia vuodessa

TAVOITE: Reissurahat säästämällä

Kotiäidistä sijoittajaksi

2 kommenttia

  1. Jennyfer kirjoitti:

    Sijoitusvinkki: Aloita Mimmit sijoittaa podcastilla 🙂 Terveisin Jenni / Jennyfer -blogi

    • maria_lovebeyondwords kirjoitti:

      Kiitos vinkistä! Tästä oonkin kuullut, joten täytyy ottaa kuunteluun 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *