Hae
Love Beyond Words

Vielä kerkeät istuttaa kukkasipulit

*Kukkasipulit saatu: Nelson Garden Oy

Minulla oli suunnitelmissa istuttaa kukkasipulit jo heti meidän muutettua tänne uuteen asuntoon, mutta kuinkas ollakkaan nyt mennään jo joulukuussa! Mutta ei se mitään, sillä vielä on aikaa matti myöhäisilläkin istuttaa kukkasipulit odottamaan kevättä. Myös paikoissa, joissa on lumi on jo maassa on mahdollista istuttaa kukkasipulit esimerkiksi ruukkuihin. Täällä pääkaupunkiseudulla ei kuitenkaan ole lumesta tai pakkasista tietoakaan, joten sipulit ehtivät hyvin laittaa vielä maahankin, sillä niitä voi istuttaa hyvin maan jäätymiseen saakka.

Täytyy sanoa, että olen ihan noviisi mitä tulee pihan hoitoon. Tämä on ihka ensimmäinen kerta, kun asun lapsuuden jälkeen talossa, jossa on oma piha. Jännää siis nähdä onnistunko esimerkiksi ensi keväänä kasvattamaan mitään syömäkelpoista omalla pihalla. Ensimmäinen tulikoe kuitenkin starttaa nyt, sillä tarkoituksena on, että näistä istutetuista kukkasipuleista puhkeaa upea kukkaloisto keväällä.

  kukkasipulit maahan syksyllä

Kukkasipulin istuttaminen

1. Kukkasipulit istutetaan noin 3 x sipulin korkeuden verran mullan alle, eli esimerkiksi 5 cm korkeat sipulit istutetaan 15 cm syvyyteen.

2. Pienet kukkasipulit istutetaan lajista riippuen 5–10 sentin syvyyteen. Tulppaanien ja narsissit itstutetaan 15–20 cm syvyyteen.  Tarkista  istutussyvyys pakkauksesta. Kukkasipuleita voi myös istuttaa päällekkein, niin että isommat sipulit laittaa syvemmälle.

3. Istuta vähintään 10 sipulia lähekkäinen, jotta niistä muodostuu kaunis ryhmä.

4. Kastele istutuksia, jos syksy on sateeton. Peitä mullos ohuella kerroksella puiden lehtiä, sillä ne suojaavat juurtuvia sipuleita talven pakkasilta.

5. Sopivia kasvupaikkoja ovat lajista riippuen esimerkiksi: pensaiden vierustat, nurmikko tai perannaryhmä.

6. Istuta vain kunnollisia kukkasipuleita, jotka ovat kauttaaltaan kovia. Syksyllä istutetut kukkasipulit kukkivat ensimmäisenä keväänä sipulissa olevan ravinnon turvin. Jotta ne tarjoavat kukkaloistoa seuraavinakin vuosina, sipuleita pitää lannoittaa.

kukkasipulit voi istuttaa myös ruukkuun

1. Salaojita ruukun pohja esimerkiksi ruukkusoralla tai risuilla.

2.Lisää hiekkamultaseosta

3. Laita kukkasipulit ruukkuun. Voit laittaa sipuleita myös useampaan kerrokseen, laittaen väliin hiekkamultaseosta.

4.Kastele istutus

5.Peitä kukkasipulit hiekkamullalla

6.Vie ruukku viileään, alle 6-10 asteeseen (esimerkiksi kellariin tai viileään varastoon).

7. Ota ruukku lämpimään keväällä 2-4 viikkoa ennen kuin haluat kukkaloiston alkavan.

Nyt siis testiin lähtee nämä molemmat tavat istuttaa kukkasipuleita. Jännityksellä odotan, että saadaanko keväällä upeita kukkia.

kukkasipulien istutus ruukkuun

kukkasipulit

Meidän kukkapenkistä löytyy: tulppaaneja, narsisseja sekä sekoitus iiriksiä, krookuksia ja posliinihyasintteja. Mikäli samaan kukkapenkkiin istuttaa eri aikaan kukkivia kukkia pitäisi kukkaloiston jatkua pitkälle kesään.

Oletko sinä istuttanut kukkasipuleita? Mitä lajikkeita sinun kukkapenkistä löytyy? Mitkä ovat upeimmat yhdistelmät? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *