Hae
Love Beyond Words

Minkälainen lemmikki kani on?

Meille kotiutui vajaa kuukausi sitten uusi lemmikki – kani. Pieni ja suloinen pupuliini on tottakai ollut jo pitkään erityisesti perheen tyttöjen haaveissa. Lemmikin ottaminen vaatii kuitenkin paljon pohdintaa, sillä siihen sitoudutaan todella useaksi vuodeksi. Meillä on entuudestaan  reilu 1.5v ikäinen hamsteri, joka on ihan mielestäni mahtava ensimmäinen lemmikki lapsiperheeseen. Hamsterista on tullut erityisesti rakas meidän 4-vuotiaalle, joka on todella hyvä käsittelemään pientä vipeltejää. Esikoinen kuitenkin kaipasi ehkä hieman seurallisempaa eläintä, joka vaatii oikeasti sitä huolenpitoa, sillä hän on sellainen pikkuäiti joka nauttii hoitamisesta, silittelystä, leikittämisestä jne. Kani on ollut meillä nyt tasan 3 viikkoa ja haluan jakaa muutamia ajatuksia siitä mitä kannattaa huomioida, jos miettii kania lemmikkinä.

kääpiöluppakorva ja lapset

Millainen kani on lemmikkinä?

Tutustu eri rotujen luonnekuvauksiin. Jokainen kani on erilainen ja myös rodulla on merkitystä. Ennen ostopäätöstä luettiin neidin kanssa paljon tietoa eri roduista ja päädyttiin siihen, että ensimmäinen kani on kääpiöluppakorva. Rodun luonnekuvauksen mukaan ne ovat ystävällisiä, seurallisia ja uteliaita. Yleensä rodun yksilöt ovat helppoja käsitellä ja aggressiivisuutta esiintyy harvoin. Se myös sopii lapsiperheisiin, sillä kääpiölupilla on yleensä rautaiset hermot. MUTTA aina kannattaa muistaa se, että jokainen kani on oma yksilönsä, eli välttämättä juuri sinulle ei kotiudu se seurallinen luppis.

Meillä kävi ihan super hyvä tuuri, sillä meidän suloinen Luna kääpiöluppakorva on kaikkkea tätä. Se oli jo kotiutuessaan meille todella utelias ja seurallinen, joka on tottunut lasten ääniin. Luna on enemmänkin koira kuin kani, sillä se tykkää seurailla kaikkea mahdollista ja on mukana lasten leikeissä omilla tempuillaan. 

kani lemmikkinä

kani ja lapset

Tuhoaako kanit kodin huonekalut?

 Itse ehkä eniten jännitin sitä, että järsiikö kani meidän huonekaluja. Ostimme oman pupusen suoraan kasvattajalta, joten häneltä saimme jo hyvän kuvauksen luonteesta: heidän kanit eivät ole ikinä järsineet huonekaluja ja ne ovat oppineet jo kasvattajan luona sisäsiisteiksi. Luna pupu onkin pysynyt kiltisti erossa sohvan jaloista ja muista huonekaluista. Hän on myös mielestäni ollut hyvin sisäsiisti, vaikkakin kanin kohdalla ei ehkä ikinä kaikki mahdolliset papanat osu vessalaatikkoon. Ekana viikkona myös Luna yritti merkkailla myös esimerkiksi eteisen mattoa, mutta nyt tällä viikolla varmaan kaikki papanatkin on pysynyt oman häkin sisäpuolella. Papanat on myös todella helppo siivota pois.

kani lemmikkinä

Miten kania hoidetaan? 

Vaikka lemmikki saattaa näennäisesti olla lapsen isoin toive, niin aina päävastuu lemmikin hoidosta kuuluu olla vanhemmalla. Eli vanhemman täytyy olla tietoinen miten lemmikkiä hoidetaan. Meillä ekaluokkalainen perehtyi todella paljon kanin hoitoon, tarvikkeiseen ym. kaikkeen mahdolliseen mitä liittyy kaneihin, eli hän tietää pikku faktoja paljon enemmän kuin minä 😀 Hän on myös todella itsenäinen ja haluaa huolehtia, että kanilla on riittävästi ruokaa ja viihdykettä. Päivisin hän rakenteleekin kaikenlaisia esteratoja ja pahvilaatikkopesiä, joissa pupuliini saa leikkiä.

Kanin pääasiallinen ravinto on heinä, jota pitää olla koko ajan saatavilla. Tämän lisäksi ollaan annettu pellettejä. Sopiva pellettien määrä on noin 20 g / kg / päivä. Pelletti kannattaa olla hyvälaatuista merkkiä eläinkaupasta. Näiden lisäksi kanilla pitää olla aina vettä tarjolla. Näin talvisin voi myös antaa esimerkiksi oksia järsittäväksi tai sopivia tuoreruokia silloin tällöin. Kesällä puolestaan luonnosta löytyy vaikka mitä vihreää herkkua (puiden lehtiä ja kasveja) , jotka sopivat myös kanin ruokavalioon. Tärkein kuitenkin aina on se heinä, jonka pitäisi olla ainakin 80% ruokavaliosta ja jolla pupunen pitää myös hampaat kunnossa.

Itselle tuli ehkä yllätyksenä miten paljon oikeasti niitä papanoita tulee ja vessalaatikko pitää putsata vähintään 2 kertaa viikossa. Kuivikkeena käytetään puupohjaista kissanhiekkaa joka ei leviä ympäriinsä ja pitää kaikki hajut hyvin poissa muualta.

Myös kanin kynnet on leikattava säännöllisesti,  keskimäärin  kerran kuukaudessa.

kääpiöluppakorva

Kani ei ole häkkieläin. 

Jo ensimmäisenä päivänä meille tuli hyvin selväksi miksei kani ole häkkieläin. Hän loikki super iloisesti ylös ja alas ja teki vauhdikkaita kiihdytyksiä pitkin huonetta, kun pääsi vapaaksi. Kani on seurallinen lemmikki, joka vaatii paljon läsnäoloa. Kani nauttii erilaisista virikkeistä, kuten kaivamisesta, tunneleista, jyrsittävistä leluista jne. Kanilla tulee olla myös turvallinen pesäkolo, jonne se voi tarvittaessa piiloutua.

Kani tarvitsee pesäkolon ja virikkeisen lisäksi ison häkin, vesipullon, ruokakippoja, heinäkorin, vessalaatikon, kynsisakset ja harjan.

Kanin elinympäristö pitää olla koko ajan turvallinen. Meillä kani ei saa olla vapaan kuin vain silloin, kun joku on kotona.

kani

Lemmikit tuovat iloa arkeen

Näin etätyöaikaan varmasti moni muukin on hankkinut lemmikin tai pohtinut sitä. Toden totta päivä yksin kotona voi tuntua kovin pitkiltä ja yksinäisiltä, mutta jos seurana on kahvitauolla joku pieni karvainen suloinen rapsuteltava, niin etäpäiväkin saa jotain kivaa sisältöä.

Olen ehdottomasti myös sitä mieltä, että lapsille tekee hyvää kasvaa lemmikkien parissa. Koska mitään kovin isoa maatilaa ei tuonne takapihalle voi perustaa, niin uskon että kani on paras mahdollinen lemmikki meidän perheelle. Huomaan jo nyt miten paljon enemmän positiivista sisältöä se on antanut lapsille. He  ovat päässeet huolehtimaan jostain todella tärkeästä ja päässeet keksimään sille kivaa tekemistä. Meillä ainakin lasten ruutuaika on pienentynyt valtavasti, sillä kanin touhuja on kiva vaan seurailla. Lapsien on hyvä oppia myös pienestä pitäen miten lemmikeitä kohdellaan, sillä ne oppivat käsittelemään niitä hellästi ja tekemään lemmikistä onnellisen.

Onko sinulla ollut kania lemmikkinä? 

LUE MYÖS: 

Meille tulee uusi perheenjäsen

Lapsen ensimmäinen lemmikki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *