Hae
Love Beyond Words

Miten erottua työnhaussa?

Viime aikoina varmasti liian moni on joutunut pohtimaan miten erottua työnhaussa? Olet ehkä joutunut lomaututetuksi, irtisanotuksi tai alkanut pohtimaan uutta suuntaa uralle. Minun kohdalle osui tuo jälkimmäinen ja kirjoitin myös blogiini hetki sitten kun irtisanouduin vakituisesta työsuhteestani. Mitä enemmän ikää tulee lisää, niin sitä enemmän kaikkia muutoksia harkitsee, mutta yleensä rohkeus kannattaa ja onneksi myös itse päätin hypätä rohkeasti eteenpäin elämässä. Sain tästä valtavasti uutta energiaa työelämään ja halusin kirjoittaa tästä innostuneena myös teille muutamat vinkit työnhakuun, jos siellä ruudun takana joku pohtii uutta alkua työuralleen!

miten erottua työnhaussa?

Kuvaaja: Petri Mast

Miten erottua työnhaussa?

1. Tiedä mitä itse haluat työltäsi ja ole aidosti kiinnostunut avoinna olevasta paikasta

Työhaastetteluun ei mielestäni kannata lähteä millään muulla asenteella kuin, että sinä olet paras valinta avoinna olevaan tehtävään. Tämä kaikki lähtee tietenkin siitä, että sinä itse tiedät mitä haluat tehdä työpäivän ajan. Selaile työpaikkoja ja kun näet mielenkiintoisen paikan, niin käy kurkkaamassa nettisivut ja somekanavat. Sinulle itselle pitää tulla sellainen fiilis, että näet itsesi siellä töissä. Yrityksen arvoihin, toimintapaihin ja ihmisiin tutustuminen on myös avainasemassa haastattelussa, sillä haastattelussa on tärkeää pystyä osoittamaan se, että olet tehnyt kotiläksysi ja tiedät minne olet hakemassa. 

2. Erotu jo hakemus vaiheessa muista

Hain keväällä kahteen eri paikkaan ja pääsin molempiin haastetteluun.  Hain molempiin paikkoihin ihan hakuajan viimeisenä päivänä, jota en suosittele tekemään. Toiseen paikkaan pääsin extrana haastatteluun, sillä olin varma että he olivat kerenneet jo tehdä valinnan, sillä haastattelut oli pidetty jo edellisenä viikolla. Se mikä kuitenkin vei minut tästäkin huolimatta eteenpäin oli CV ja hakemus, mikä erottui muista. Tein CV:n käyttäen Canvan pohjaa. Panostan aina myös ytimekkääseen hakemukseen ja sain nyttenkin kuulla, että hakemukseni oli niin hyvä ettei sitä voinut sivuuttaa ja myös edellinen esimieheni kertoi, että hakemukseni oli paras mitä hän oli ikinä saanut. Eli en voi tarpeeksi korostaa miten tärkeää on erottua jo tässä vaiheessa.

Canva cv

esimerkkejä Canvan CV-pohjista

Vaikket saisikaan paikkaa, niin muista jättää aina hyvä kuva itsestäsi. Ensimmäisen haastattelun jälkeen, kun kuulin ettei minua oltu valittu, kysyin haastattelijoilta kommentteja ja mitä kehitettävää minulla olisi haasttattelutilanteessa. Tämä kommentti oli oikeastaan avainasemassa toiseen haastatteluun, sillä minua neuvottiin olemaan enemmän ytimekäs myös haastettalutilanteessa, eli toisin sanoen pysymään aiheessa 😀

Jäin ilmeisesti mieleen, sillä sain viikon päästä uuden viestin, jossa kysyttiin että olisinko sittenkin kiinnostunut työpaikasta, sillä he tarvitsevat toisenkin uuden työntekijän. Tässä vaiheessa olin kuitenkin jo ehtinyt löytää uuden työpaikan. Eli toisen kohdan tärkein pointti on jättää hyvä vaikutelma, vaikkei valinta osuisi kohdalle, sillä koskaan ei tiedä milloin jo seuraava paikka avautuu. 

3. Mieti mitä lisäarvoa tuot yritykselle

Kirjoittaminen on minulle se helpoin osuus, mutta tärkein osuus on kuitenkin onnistua vakuuttamaan haastattelija 30min-1h mittaisessa haastattelussa. Haastatteluun on tärkeä valmistautua tutustumalla yritykseen, mutta myös pohtimalla etukäteen mahdollisia kysymyksiä. On erittäin tärkeää, että osaat kehua itseäsi ja kertoa siitä missä olet hyvä työssäsi. Valitettavasti yhtä lahjakkaita työntekijöitä on varmasti pilvin pimein, joilla on samat vahvuudet, joten on myös tärkeää miettiä jo sellaisia asioita mitä ei työpaikkahakemuksessa käy välttämättä ilmi. Mitä lisäarvoa tuot yritykselle? Miten pystyt kehittämään omaa työnkuvaa edelleen? 

4. Kaikesta työkokemuksesta on hyötyä

Nuorella ei välttämättä löydy pitkää ansioluetteloa, mutta olen itse huomannut että kaikenlaisista hommista voi olla hyötyä juuri haettavaan tehtävään. Olen esimerkiksi tehnyt opiskellessani puhelinmyyjän töitä, jonka luen edelleen erinomaiseksi työkokemukseksi. Sen ansiosta omistan todella pitkän pinnan kaikista haastavimmissakin asiakaspalvelutilanteissa ja olen sanavalmis.

Pitkään ajattelin myös, että kotiäidi vuodet ovat miinus CV:ssä, mutta viimeisimmissä työhaastettelussa olen korostanut, että kotiäiti vuosien jälkeen olen miljoona kertaa parempi työntekijä. Mikään työ ei opeta multitasking taitoja paremmin kuin kotiäitiys. Kotiäidit ovat myös super ahkeria, sillä mikään ei vedä vertoja sille, kun saa tehdä oman alan töitä koko päivän ilman keskeytyksiä! Eli muista, että jokainen työkokemus on arvokas! 

5. Mieti itsestäsi hissipuhe 

Työhaasttelu saattaa monesti loppua kysymykseen ”miksi olisit meille oikea vaihtoehto?”.  Tähän kohtaan sinulla pitää olla valmiina esitys itsestäsi  tiiviisti, myyvästi ja kiinnostavasti. Tämän puheen jälkeen jäät varmasti haastattelijoidesi mieleen. Hyvä hissipuhe on aina räätälöity kuulijalleen vastaamaan siihen mitä lisäarvoa saadaan työpaikalle sinun panostuksella. 

 

Loppuun vielä haluan sanoa hirveän paljon tsemppiä, jos olet keskellä työnhakuprosessia! Se on rankkaa! Olin itsekin super murtunut, kun ensimmäisen haastattelun päätteeksi en tullut valituksi. Olin 100% asennoitunut, että saan sen paikan ja tulin korkeelta alas, kun minut torjuttiin. Tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu, sillä tästä sisuuntuneena sain minulle ihan unelmien paikan. Nyt voin aidosti sanoa, että joka päivä on ihana herätä töihin!  Yritys siis aina palkitaan, kunhan vaan jaksaa yrittää! 🙂 

Mikä on sinun paras vinkkisi työnhakuun? 

Lue myös:

Irtisanouduin vakituisesta työsuhteestani

Pärjääkö osa-aikatyöllä rahallisesti?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *