Hae
Love Beyond Words

Korona tuli perheeseen

Kirjoitin jokin aika sitten kuinka jälleen yksi karanteeni laittoi perheen aikataulut uusiksi. Enpä silloin osannut odottaa tällä kertaa korona osuisikin myös meidän kohdalle ja kaikkein vähiten odotin, että se tulisi 4-vuotiaan mukana. Halusin kertoa tarinan eristyksestä meidän näkökulmasta, sillä uskon että koronaan liittyy vieläkin paljon häpeää ja ennen kaikkea ahdistusta. Tämä on ihan super surullista, sillä kukaan koronaan sairastunut ei varmastikaan ole tieten tahtoen siihen sairastunut.

korona ja lapset

Häpeä koronasta alkaa Drive-Iniltä

Ensimmäisen kerran, kun kurvattiin Drive-Inille oli vuosi 2020 heinäkuu. Tilanne oli todella häpeällinen ja absurdi, sillä pälyilin ikkunoista ettei vaan kukaan huomaisi että olemme menossa koronatestiin. Vuonna 2021 huhtikuussa tilanne on kuitenkin aika normaali, sillä tikun on saanut nenään jo lähes kaikki varmaan jossain vaiheessa. Ja mikäli suositus on, että kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta oireesta kannattaa käydä testissä, niin kukaan tuttu tuskin katsoo  pitkään, kun jonotat Drive-In pisteellä.

Tämä ei kuitenkaan poista ahdistusta itse toimenpiteestä, joka on pelottava myös aikuisille. Olen koittanut vältellä tätä tilannetta niin pitkään kuin mahdollista, kunnes viimein huhtikuussa jouduin kohtaamaan koronatestin. Se, että miljoonaan eri suojavarusteeseen pukeutunut ihminen tulee sen metrin mittaisen tikun kanssa ei yhtään lievennä pelkoa. Omalla kohdalla kuitenkin kokemus ei ollut niin paha mitä pelkäsin, mutta lapset ovat monesti todella herkkiä ja huonot kokemukset testitilanteessa saattaa aiheuttaa pelkoa myös jatkossa erilaisia lääkärintestejä kohtaan. Meillä ei koronatestit ole sujuneet kovin mallikkaasti lasten osalta ja pelkään jo nyt mitä tuleman pitää, kun esimerkiksi seuraava rokotuskerta sattuu kohdalle.

Positiivinen koronatesti tulos

Jouduttiin odottamaan testitulosta yli vuorokokausi. Se tuli illalla 8 aikaan ja  jäljittäjän soitto tuli heti aamulla perään. Ehkä kaikista häpeällisin ja ahdistavin asia ei ole itse sairastuminen, vaan se kaikki rumba mitä alkaa positiivisen testituloksen jälkeen. Tätä tilannetta olen aina pelännyt, että joudun ilmoittamaan kaikille tapaamilleni ihmisille altistumisesta, he joutuvat 2 viikon karanteeniin ja jännittämään ovatka itsekin sairastuneet. Ehkä se on osa ihmisluonnetta, että kaikista eniten stressaa muiden tilannetta.

Ja onhan se nyt selvää, että tunne ei voi olla muutakuin todella paska siinä tilanteessa, kun koko perhe on eristyksissä ja kaikki mahdolliset kontaktit karanteenissa. Varsinkin, kun aiemmin ohjeena on ollut eristäytyä täysin ulkomaailmasta, joka kuulostaa täysin absurdilta suomen kaltaisessa maassa, jossa jokaiselle riittää tilaa liikkua ilman että höngitään toistemme niskaan.

korona perheessä

Miten eristyspäivät sujuivat?

Meillä tilanne oli se, että kellään muulla ei ollut oireita paitsi miehelläni. Voitte kuvitella, miten yli kierroksella lapset kävivät 2 viikon ajan. ONNEKSI meillä oli pieni piha, jossa purkaa pahimmat energiat. Ohjeena eristykseen on, että ulkoilua suositellaan erittäin lämpimästi, kunhan sen voi toteuttaa turvallisesti. Ulkoilulla on mielestäni erittäin suuri merkitys juuri toipumiseen, ettei märehdi asioita  2 viikkoa neljän seinän sisällä. Jo pelkästään se liikkumattomuus ja tunkkainen ilma veisivät voimat totaalisesti. Koronasta tuli itselle ainoastaan psykologisia oireita. On ahdistavaa vältellä ihan kaikkea ja kuvitella kuinka kaikki muut pelkäävät että tartutan heihin koronan. Sen jälkeen vie hetken aikaa taas totutella menemään kauppaan, sillä miettii vaan että onko mussa joku kyltti, jossa lukee isolla KORONA.

Meillä oli onneksi koululaisen kanssa myös normaalia arkisia juttuja. Neiti oli oppitunneilla etänä ja itse tein normaalisti töitä etänä. Täytyy sanoa, että kaikki mahdollinen mikä liittyy arkeen on iso pelastus. Onneksi itselläni oli myös treeneihin liittyvää kotijumppaa ja ruokapäiväkirjan täyttöä, niin pyrin tekemään ahkerasti myös ruokia. Meidän lemmikit olivat myös isossa roolissa jaksamisen kannalta. Lunalla oli onnenpäivät, kun hän on saanut olla pitkälti koko kevään 24/7 siliteltävänä aina karanteenin sattuessa kohdalle.

korona ja lemmikit

Korona-aika on raskasta erityisesti lapsille

Siinä missä aikuiset selviää eristyksistä, koska on vaan pakko, niin lapsille se on todella raskasta. Itse olen tehnyt jo yli vuoden etätöitä ja tottunut olemaan erakkona yksin päivät, mutta lapsille on erityisen tärkeää se toisen lapsen läsnäolo. Myöskään opetusta on mahdotonta tehdä yhtä laadukkaasti etänä. Neidille sattui kevään aikana lähes 2kk karanteeneja, joten tämä varmastikin näkyy myös opiskelluissa aineissa. Onneksi näitä juttuja tullaan varmasti vielä kertaamaan, mutta toki tämäkin aiheuttaa vanhemmille stressiä siitä, että onko osannut olla tarpeeksi tukena etäopetus jaksoilla.

Onneksi kuitenkin tämä jakso on nyt takana päin. En olekaan muista nähneeni yhtä innokkaita lapsia menossa taas pitkästä aikaa päiväkotiin ja kouluun. Ja miten yhtä hymyä he olivat illalla tultua kotiin! Kyllä kavereilla on vaan niin maaginen vaikutus.

korona koulussa

Korona ei ole häpeä

Halusin tällä tekstillä toivottavasti auttaa koronaan sairastuneita ja lieventää sitä häpeän tunnetta. Toivon, että he pystyisivät ensisijaisesti keskittymään siihen omaan jaksamiseen ja toipumiseen. Korona voi osua ihan meistä jokaisen kohdalle. Kun eristys/karanteeni aika on lusittu, niin reippaasti vaan arkeen kiinni. Normaali arki on paras keino parantua lopullisesti. Ja myös eristyksen aikana parempaa fiilistä tuo, kun saa kuitenkin olla tekniikan keinoin yhteydessä ulkomaailmaan. Omalla kohdalla oli myös ihana huomata miten huomaavaisia ihmisiä asuu naapurostossa. Avun tarjoaminen, jos mahdollista on todella tärkeää sitä tarvitsevalla! <3

 

Lue myö   Lue myös:

Karanteeni perui lasten juhlat

Miten sujui etäkoulu 1. luokalla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *