Hae
Love Beyond Words

Nyt on trendikästä muuttaa maalle

Vuoden sisällä varmasti moni on alkanut haaveilemaan yhä enemmän omasta pihasta. Oma koti keskellä ei mitään ei olekaan kuulostanut yhtään hassummalta vaihtoehdolta, jos tavoitteena on vältellä ihmisiä. Viime vuonna varmasti muuttoliikennettä on ollut myös takaisin maalle, kun yhtäkkiä töitä onkin voinut tehdä mistä vain etänä. Omakotitalo rauhallisella sijainnilla on ollut myös haaveissa ja sellainen meillä varmasti olisikin, jos kumpikin meistä pystyisi tekemään etänä töitä. Ollaan kuitenkin niin mukavuuden haluisia, että halutaan että arki rullaa ja koetaan ettei se rullaa niin hyvin, jos välimatkat kodin-työpaikan-koulun-päiväkodin-harrastusten välillä olisi kovin pitkiä. Koen kuitenkin, että nyt olisi maaseutujen mahdollisuus nostaa omaa kuntaansa markkinoilla, sillä nyt jos koskaan kiinnostusta varmasti löytyy. 

maalla lampaat

Miten saada Maaseutu houkuttelevaksi paikaksi asua? 

Me ollaan  tosi kovia Maalaisjärki youtube-kanavan faneja. Tuntuu että maaseudun elämä yleensä todella pimennossa, sillä ei ole sellaisia kanavia missä jaettaisiin arkea maalla. Näin ollen ihmisten on edes vaikea tietää minkälaista arki maalla on. Maalaisjärki kanava on ihan huikee siinä mielessä, sillä se on ensimmäinen paikka missä on saanut seurata aitoa maaseudun elämää ruudun läpi. 

lampaat maalla

Olen itse kotoisin todella pienestä, n. 2000 asukkaan kunnasta Keiteleeltä. Viimeisen vuoden aikana olen innolla seurannut miten huikeaa työtä he ovat tehneet esimerkiksi somen parissa. pelkästään sen avulla tulee kuva trendikkäästä kunnasta, joka ainakin pyrkii miettimään keinoja siihen millä saada ihmisiä muuttamaan takaisin kuntaan. He ovat   lähestyneet kunnasta pois muuttaneita alle 30-vuotiaita kirjeitse, jolla ns. houkutellaan heitä muuttamaan takaisin. Tämän lisäksi olen myös pongannut mm. fb-liven erilaisista työmahdollisuuksista kunnassa, jossa haastateltiin kunnanjohtajan lisäksi myös isoja työntarjoajia kunnassa. Tämä lieneekin se suurin kysymys maalle muuttaessa: Onko maalla mitään töitä tarjolla? 

pelto

Onko maalla palveluita? 

Monesti mietitään myös sitä, että palvelut eivät varmasti ole yhtä hyvät mitä isossa kaupungissa. Kuitenkin varmaan jokaisesta kunnasta löytyy päiväkodit ja perusopetus. Välimatkat tosin voi olla eri mitä kaupungissa, mutta koulumatkat minäkin menin aina kunnan bussilla/taksilla ja se on ihan normaalia maalla. Mielenkiinnosta olen nyt myös katsonut mitä kaikkia palveluita näin kesäisin tarjotaan lapsille. Ainakin Keiteleellä ne ovat huippuluokkaa, sillä joka päivälle löytyy todella monta erilaista vaihtoehtoa ja ne ovat vieläpä ilmaiseksi. Eri ikäisille on tarjolla monipuolisesti eri liikuntaryhmiä, kuten yleisurheilua, jalkapalloa, sulkkista jne. Ja neidin haaveilema heppaleirikin löytyisi edulliseen hintaan maalta. 

Vaikka kaikki perus palvelut olisivat kunnossa, niin varsinkin matkailijan näkökulmasta tarvitaan kuntaan joku vetonaula. Se voi olla upeat luontopolut, ainutlaatuinen matkailu elämys puuteltassa, monipuolinen leikkipuisto tai kiinnostava kulttuuri nähtävyys. 

Ehkä kuitenkin se suurin ongelma on, että ei ole tietämystä siitä miltä maalla asuminen voi tuntua. Ehkä jokin puolen vuoden testipaketti maalla asumiseen avaisi silmät siitä ettei se olekaan kamalaa. Jos esimerkiksi on asunut koko elämän kaupungissa niin on mahdotonta edes mitenkään kuvitella sitä minkälaist maalla asuminen voi olla. 

lapset maalla

Lasten kasvatus maalla

Maalta varmasti löytyy kaikki se mitä tarvitsee lasten kasvaa. Ne eivät tarvitse viihtyäkseen vuosikorttia hoploppiin tai isoa kauppakeskusta ostosten tekemiseen. Maalla varmasti lasten mielikuvitus löytää nopeasti paljon monipuolisempia tapoja viihtymiseen, kun tarjolla ei ole niin erilaisia viihdekeskuksia. Lapset ovat monesti maalla ulkona super paljon, sillä siellä on tilaa liikkua myös pienten lasten kanssa. Kaupungissa pelkkä ulos lähteminen on aina projekti, mutta maalla voi avata vaan oven ja seikkailu on valmis.

Maalla lasten kasvatus on mielestäni paljon rauhallisempaa, sillä kaupungin hektinen elämä tuo aina stressin myös kotiin. Varsinkin kun kotona ei ole tilaa edes kääntyä kun aina on seinä tai toinen perheenjäsen vastassa. Kaipaan siis paljon neliöitä ja isoa pihaa, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja saa just sen tilan omille tavaroilleen kun tarvitsee. Myös monesti maalta löytyy kotieläimiä, jotka tuovat oman jutun arkeen. Olisi ihana hoitaa päivittäin jotain lammasperhettä tai pikku ponia. 

eläimet ja lapset

Mikä sinun mielestä tekee maaseudusta hyvän paikan asua? 

Lue myös: 

Miten lapsen kasvatus eroaa maalla ja kaupungissa?

 

2 kommenttia

 1. Annis kirjoitti:

  Mä jotenkin jostain eksyin tänne.. nyt on kyllä pakko kysyä, että miksi pitää kirjoittaa näin mustavalkoisesti? Ei kaupungissa asuminen tarkoita yleensä mitään ahtaita kerrostaloja tai ostoskeskuksessa pyörimistä! Onko tämä tietämättömyyttä vai sellaista kahtiajaottelua, kiinnostaisi tietää..
  Me asutaan reilusti alle 10 kilometrin päässä Helsingin keskustasta, mutta luonnonsuojelualueen kyljessä. Keskustassa ollaan käyty viimeksi yli vuosi sitten, Hoplopin reissusta on samanverran aikaa. Kätemme upotamme multaan viljelypalstalla, joten lapsemme kyllä tietävät, mistä ruoka tulee, vaikka ei tuo sato kovin kummoinen ole. Työmatkaani menee aikaa puoli tuntia pyörällä, lasten koulumatka on 100m, harrastuksia on molemmilla kahtena päivänä. Että en tunnista tuota kiirettäkään. Asuntomme on 100 neliön kerrostalokoti, että mahdumme ihan hyvin täällä kääntymään. Ulos meneminen ei ole sen kummempi projekti kuin oven avaaminen ja kenkien jalkaan laittaminen. Meillä on isot pihat, joilta löytyy aina leikkikavereita ja jossa lapset ovat tarvittaessa ulkoilleet tarvittaessa itsenäisesti ja turvallisesti eskari-ikäisestä lähtien. Ihan tuossa lähikaupassa käydään, kauppakeskuksiin eksytään harvoin. Omaa lammasta tai lehmää meillä ei kyllä ole, eli siinä olet oikeassa.
  Että joo, siellä kaupungissa nyt voi viettää monenlaista elämää. En minäkään ajattele, että kaikki maalla asuvat keittävät kalanpäistä soppaa, haisevat lehmänpaskalta ja asuvat erakoituneena isoissa huonokuntoisissa taloissaan, vaan ajattelen, että maalla voi viettää monenlaista ja varmasti antoisaa elämää.

  • maria_lovebeyondwords kirjoitti:

   Hei,

   Kiitos kommentista ja kivaa että eksyit blogiini 🙂
   Harmi, että tekstistä jäi ehkä ihan päinvastainen kuva miten olin sen ajatellut. Tarkoitus oli lähinnä boostata omasta näkökulmasta myös niitä maaseudun hyviä puolia. Tuntuu, että monesti ihmisillä on paljon ennakkoluuloja minkälaista asuminen maalla on. Niin oli myös miehelläni, joka ei ollut ennen tätä kesää viettänyt maalla pitempää aikaa. Nyt kun hän oli siellä viikon putkeen, niin jopa hän koko ikänsä asuneena kaupungissa innostui myös maaseudun hyvistä puolista.

   Maalla ja kaupungissa on aina hyvät ja huonot puolet asua.
   Me asutaan Vantaalla ison kauppakeskuksen kyljessä, josta kuitenkin on 1km päässä iso maatila, paljon metsiä ja peltoja. Tämä on todella monipuolinen asuinalue, mutta ihmisiä on paljon, joten se tietty rauha puuttuu. Meillä on neljä henkilöa ja alle 70 neliötä kerrostalossa, joten se tuntuu ahtaalle 😀 Ehkä kun on nähnyt elämää maalla sekä kaupungissa niin tämän hetkinen asumisratkaisu turhauttaa. Vaikka ainahan ne on valintoja. Tällä hetkellä vielä kuitenkin koetaan, että se että lapsilla on lyhyet matkat kouluun, päiväkotiin ja työpaikalle auttaa arjen sujumisen kannalta enemmän, sillä toinen meistä ei esim voi tehdä niitä etätöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *