Hae
Love Beyond Words

Saako isi olla läsnä lapselle?

Viikonloppuna juhlittiin jälleen ansaitusti meidän super isien nimikkopäivää. Tämä sai pohtimaan nykyajan isien roolia lasten arjessa. Monesti vanhemmat potevat suurta syyllisyyttä siitä etteivät ole tarpeaksi läsnä lastensa arjessa. Läsnäoloa painotetaan lasten kasvatusoppaissa ja äitien keskusteluryhmissä. Syyllisyyden tunteet voivat voimistua entisestään, jos itse kokee uupumista ja uhraa läsnäololle jopa omaa terveyttä. Paine eri ulkopuolisilta tahoilta on joskus todella kova, sillä oman pään sisälle on luonut ajatusmaailman jostain, jonka mukaan pitäisi suorittaa elämää ja suurta läsnäoloa. 

Mutta oletko koskaan pysähtynyt miettimään oliko ennen samanlaista? Jos teen aikahypyn omaan lapsuuteen ja  katson millaisessa maailmassa esimerkiksi itse olen elänyt tai omat vanhempani.  Me lapset olimme  arjessa mukana, MUTTA vanhemmilla ollut juurikaan aikaa osallistua leikkiin. VAAN me lapset leikimme keskenään. Tietääkseni tämä tämä ei vaurioittanut meitä millään tavalla, VAAN meistä on kasvanut itsenäisiä ja luovia persoonia.  Voisiko olla siis niin, että nykyajan somemaailma luonut mielikuvan siitä mitä protokollaa meidän pitäisiä noudottaa läsnäolon suhteen? 

Saako isi olla läsnä lapselle

Tärkeintä on, että olet kiinnostunut lapsesta

Tuntikausia intensiivisiä leikkejä tärkeämpää on se, että olet aidosti kiinnostunut lapsen tekemisestä. Itse leikkiin ei välttämättä tarvitse osallistua, vaan riittää että olet kiinnostunut siitä mitä hän tekee. Lapselle on super tärkeää, että hän voi näyttää miten hienon piirrustuksen tai legotornin hän osaa tehdä. Mitä isommaksi lapset kasvaa sitä tärkeämmäksi muodostuu myös henkinen yhteys. On tärkeää, että lapsen kanssa on helppo puhua iloista ja suruista. Olla kiinnostunut miltä hänestä tuntuu milloinkin ja näyttää, että rakastat.

Koska aika on rajallinen, niin lapsen täytyy myös oppia, että kotiaskareet täytyy tehdä päivän aikana. Kaikkea ei täydy eikä pidä jättää siihen hetkeen, kun lapset on päikkäreillä/yöunilla. Yhteenkuuluvuutta luo myös se, että lapset otetaan mukaan kotiaskareihin. Näissä yhteyksissä on myös helppo näyttää läsnäolon hetkiä.

isänpäivä

Saako isät olla läsnä lapselle?

Välillä mietin, että mikä on isän asema kaikessa tässä? He yleensä eivät ole niin aktiivisia mammaryhmässä ja panikoimassa pirkkopetterin erilaisia vauva vuoden vaiheita. He tuskin kokevat huonoa omaa tuntoa, jos ruutuaika ylittyy 15 minuutilla. MUTTA antavatko äidit edes mahdollisuutta olla lapselle läsnä? Äideillä on niin kova tarve toteuttaa läsnäoloa heti raskaustestin näyttäessä kahta viivaa, että isä saattaa jäädä koko tässä rumbassa ulkopuolelle. On tärkeää, että myös isä pystyy aidosti olemaan läsnä vain kahdestaan lapsen kanssa ilman, että hysteerinen äiti häärää siinä taustalla.

Perhevapaa uudistuksen tarkoitus on tasata vanhempien läsnäoloa

Nykyajan malli Suomessa on, että äidit ovat enimmillään sen koko 3-vuotta kotona lasten kanssa. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että äidillä kehittyy paljon kiinteämpi suhde lapseen, kun hän saa viettää paljon kahdenkeskistä aikaa. Perhevapaa uudistuksen myötä lasten hoitovastuu halutaan jakaa tasaisemmin vanhempien kesken, jolloin lapsen suhde kumpaankin vanhempaan saa hyvän alun. Mielestäni on erittäin positiivista, että myös isä olisi kahdestaan lasten kanssa useampia viikkoja. Eikä asia olisi enää niin iso tabu, että on vain äidin tehtävä olla lasten kanssa kotona. 

Uskon, että moni äiti haluaa olla kotona kanssa koko tämän ajan, koska niin kuuluu tehdä ja se on ainutlaatuista aikaa. Tästä ei monestikaan varmasti käydä kovin suurta keskustelua perheessä, varsinkin jos perheen vanhempien tuloerot ovat isot. Aika lasten kanssa kotona on ainutlaatuista ja olisi mahtavaa, jos myös isät rohkaistuvat nauttimaan tästä paremmin.

Täytyy itsekin myöntää, että jos tämä perhevapaa uudistus olisi ollut voimassa silloin, kun meillä kotiarki oli ajankohtainen, niin olen varma, että myös mies olisi tullut saanut nauttia pätkän arjesta lasten kanssa koti-iskänä. Se ois varmasti tuonut ihan uutta perspektiiviä arkeen, joka ei ole pelkkää ”lomailua pienten lasten kanssa”. 

Kuinka kauan teillä isit ovat pitäneet vanhempainvapaata? 

Lue myös: 

Pärjääkö osa-aikatyöllä rahallisesti?

Helpota pikkulapsiperheen arkea osittaisella hoitovapaalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *