Hae
Love Beyond Words

Mihin raha kului tammikuussa?

Mietitkö monesti mihin kuukauden aikana raha kuluu? Miksi yhtäkkiä tili on ennen tilipäivää samassa lukemissa kuin kuukausi sitten. Miksei säästöä synny vaikka mielestäsi et ole ostellut mitään ihmeellistä kuukauden aikana? Uskon, että suurin ongelma siihen että säästöä ei synny on se, että ostaminen on tehty liian helpoiksi. Käytössä on monia eri maksuvaihtoehtoja ja välttämättä et edes huomaa, että olet käyttänyt rahaa, jos se ei lähde suoraan tililtä. Varsinkin jos olet liittänyt suoraveloituksia luottokortin taakse, niin nämä vakiosummat juoksee siellä huomaamatta vaikka et välttättämättä edes muista palveluiden olemassaoloa. Maksaminen on helppoa myös mobilepaylla. Enää käteistä ei tarvita mihinkään, joten ikinä ei näe konkreettisesti kun raha vaihtaa omistajaa.

En syynää tiliotetta mitenkään aktiivesti läpi, jotta tietäisin tarkasti mihin kaikkeen raha menee ja minkälaisista summista se koostuu. Aika ajoin kuitenkin käyn tapahtumia läpi, ettei siellä ole mitään ns. turhaa. Tällä hetkellä meillä esimerkiksi on vain yksi suoratoistopalvelu kuukausittaisella maksulla se on netflix. Kiireisen arjen keskellä ei monesti edes ole aikaa hirveästi tuijotella telkkaria tai muita laitteita, niin turha maksaa ylimääräisestä. Olen välillä ottanut myös testikausia äänikirjapalveluista, mutta lopettanut ne heti, sillä en vaan saan aikaseksi kuunneltua kirjoja loppuun.

raha ja säästäminen

Mihinkä raha meni tammikuussa?

Olen tehnyt menoista tälläisen exelin, jossa olen eritellyt eri menot kategorioittain. Tästä näkee, että reilu 1100e kuukaudessa on aina ns. pakollisia menoja, joiden summa pysyy suht vakiona. Minä maksan meillä asumiseen liittyvät yhtiövastikkeet ja sähkön. Maksan myös lasten harrastukset ja päivähoitomaksut. Kuukausittain lapsille menee myös säästöön 200e, eli lapsilisien verran. Ollaan kiitollisia, että sähkökulut ovat oikeasti tuolla tasolla näin kaukolämpöverkossa, eikä meillä ole pörssisähköä. Omiin harrastuksiin ei säännällisesti kulu ollenkaan rahaa, sillä saan kuitattua salimaksut työpaikan liikuntaedulla. Samaa etua voisin hyödyntää myös leffateatteriin, keilaukseen yms.

Sitteen päästäänkin kohtaan: muuttuvat menot. Elintarvikkeet ovat se suurin kuluerä ja huomattakoon, että tämä on vain minuun osuus kaikista prisma, lidl ja cittari ostoista. Toki prismasta ostetaan kaikki mahdolliset hygieniatuotteet, pesuaineet yms. kaikkee sälää. Muistan, että ostin esimerkiksi 15e talvihanskat pojalle tässä kuussa, jotka oli ihan floppi, joten nyt tarviis ostaa sitten nämä uudestaan. Kaikki tuollainen syö hirveesti euroja.

Näin korona-aikana ravintola ja kulttuurikulut on onneksi suht pieniä. Tähän summaan sisältyy ihan pari ravintolakertaa, joista toinen on lähes kokonaan tuo summa. 😀 Tässä kuussa ei ole tullut tilattua kotiin yhtään kertaa ruokaa kotiin. Kulttuuriin osuu keikkaliput, jonka ostin huhtikuulle. Vaatesarakkeessa on pelkkää käyttövaatetta, sillä neiti käytti yhtä jouluna saatua lahjakorttia ja kävin myös parilla kirpparilla. Vaatteiden ostaminen on myös varmasti sellainen kohta mihin voisi kiinnittää vielä enemmän huomiota. Jonkun verran vieläkin tulee ostettua sellaista vaatetta mitä ei oikeasti välttämättä tarvitse. Mahdollisuuksien mukaan hyödynnetään kirpparit, mutta niissä ehkä enemmän se ongelma näkyykin, että koriin eksyy liikaa tuotteita, kun kerran ”halvalla” saa.

raha ja menot

Säilyykö menojen ja tulojen tasapaino?

Tulot ovat suunnilleen samanlaisia joka kuukausi. Se isoin summa tulee luonnollisesti palkkatöistä. Tämän lisäksi Kelalta tulee lapsilisät ja osittainen hoitoraha, sillä teen 30h/vk ja kotona on yksi 2. luokkalainen. Lisäksi saan todella vaihtelevia summia blogiyhteistöistä riippuen kuinka aktiivisesti teen niitä.

Tässä kuussa tulot olivat useita satasia enemmän mitä menot, mikä on tietenkin positiivista. MUTTA, tiedän jo nyt että ensi kuussa on varmasti tuon ”säästön” verran enemmän menoja, sillä olemme tekemässä viikon talvilomareissun ja reissussa saa varmasti rahaa menemään. Lisäksi olen bookannut pari muutakin reissua helmikuulle. Eli tilanne on se, että jos kauppareissut syö paljon rahaa, niin yleensä ei mitenkään mittavia summia tule vuoden jaksolla laitettua säästöön. 2000e menoja kuukausitasolla kuulostaa hurjalle summalle, joten uskon, että järkevämmillä valinnoilla saataisiin tuota summaa mukavasti alaspain. Ja tämä toki on vain se minun osuus meidän menoista. Tämä voisi olla se minun uusi innostuksen kohde tänä vuonna: säästäminen ja menojen exeliin laittaminen. 😀

Seuraatko sinä aktiivisesti menoja?

Millä keinoilla olet saanut tehtyä säästöä arjen valinnoissa? 

Rahankäyttö meidän perheessä

TAVOITE: Reissurahat säästämällä

 

2 kommenttia

 1. Minna kirjoitti:

  Kotiäitiaikoina seurasin aktiivisemmin menoja (pakko oli, kun tulot olivat sen verran pienet), nyt en enää. Kerran-kahdesti vuodessa katsotaan miehen kanssa yhdessä suurinpiirtein, mihin meillä menee rahaa ja kumpi maksaa mitäkin.

  Miulle isoin juttu säästämisessä on ollut säästää itselleni ensin. Eli kun asumisen menot, sähkölaskut jne pakolliset on maksettu pois/budjetoitu sivuun, siirrän sopivaksi katsomani summan säästöön ennen kuin alan käyttää rahaa ruokaan/ravintoloihin/jne. Säästörahat ovat toisen pankin tilillä ja saisin niitä tarvittaessa heti käyttöön, mutta kun käyttötilillä ei ole paljoa ”ylimääräistä”, ei tule niin paljoa käytettyäkään.

  Lisäksi yritetään syödä suht paljon kasvisruokaa, hoidetaan useampi autolla hoidettava asia samalla reissulla, ei osteta osamaksulla. Jos bongaan punalapullisia lihoja kauppareissulla, ostan niitä pakkaseen. Jonkin verran ostan alesta seuraavan vuoden vaatteita itselleni ja lapsille.

  Yritän ostoksilla miettiä ja kannustaa lapsikin miettimään, että mitä ihan oikeasti halutaan/tarvitaan ja mikä on vain hetken mieliteko. Aika monen asian voi jättää kauppaan odottamaan seuraavan päivän päätöstä, ja hyvin harva juttu sieltä on tarvinnut lähteä myöhemmin hakemaan.

  • maria_lovebeyondwords kirjoitti:

   Kuulostaa fiksulta!
   Tuo kuulostaa todella järkevältä että pitää käyttötilillä vain vähän rahaa, ettei ole niin helppoa käyttää aina kaikkea. Ehkä itsekin pitää avata myös ns. säästötili jonne siirtää suurimman osan ns. käyttörahoista. Ehkä sitten ajattelee tarkemmin mitä kannattaa ostaa ja mitä ei 😀

   Meilläkin lapsille puhutaan myös säästämisestä ja järkevästä ostamisesta ja neiti on ehkä jo nyt järkevämpi ostostosten kanssa mitä minä tai sitten se vaan saa muut ostamaan omat juttunsa ja sen omat rahat se saa laitettua säästöön. Hänellä on jo mietittynä isoja juttuja mihin se haluaa säästää rahaa. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *