Hae
Love Beyond Words

Miten hallita kiire ja stressi arjen keskellä?

Ihan kuin ruuhkavuosissa ei olisi jo tarpeeksi haastetta, niin pari viime vuotta on ollut kyllä sellaista tykitystä toinen toistaan stressaavampien maailman tilanteiden kannalta. Siitä on nyt tasan kaksi vuotta, kun elettiin täysin normaali viikko! Aika hurjaa. En voi olla miettimättä miten tämä kaikki vaikuttaa meihin. Ihmiset käsittelevät eri tavalla pettymyksiä ja stressaavia tilanteita, ja vaikka fyysisesti ei mitään pahaa ikinä tapahtuisi, voi henkisellä puolella olla paljon karummat seuraukset, jos kerta toisensa jälkeen uutisista tulee vain pahoja uutisia.

Olenko ollut ahdistunut viimeisen kahden vuoden aikana?

Olin tällä viikolla tilanteessa, jossa puhuin itsestäni ja työstäni pitkän tovin. Minulle kommentoitiin, että vaikutan super rauhalliselta ja seesteiseltä. Saako mikään asia minua hermostumaan? Perus luonteeltani olen rauhallinen, järjestelmällinen ja ajattelevainen. En vähästä hermostu. Vaikka minua surettaa maailman tilanne kahden kriisin keskellä en anna sen vaikuttaa liikaa omaan fiilikseen, sillä elämän täytyy jatkua jo perheenkin takia ihan normaalina.

Sekä pandemian että Ukrainan tilanteen aikaan minulla meni eka päivä enemmän ja vähemmän harhaillessa iltapäivälehtien ja somen maailmassa, kun paniikin omaisesti päivitin uutisvirtaa. Pelko tulee siitä, että en ymmärrä miten tällaista voi tapahtua ja miten se vaikuttaa minuun ja minun perheeseen. Uutiset saavat kenet tahansa ahdistumaan ja kuvittelemaan pahinta mahdollista. Mutta ketä se hyödyttää, että me kaikki vajotaan mustaan ja pelätään pahinta mahdollista? Kaikista paras mikä voit katastrofin edessä tehdä on pyrkiä pääsemään eteenpäin ja löytämään uusia positiivisia asioita elämään. Varmasti myös he, jotka kärsivät  löytävät enemmän iloa, jos he näkevät toivon jossain muualla. 

Minulle tehokkain tapa arjen keskellä on tehdä asioita mistä saan itse positiivista energiaa. En lue uutisia kuin ehkä kerran päivässä. Suuntaan energian työn tekoon ja suunnittelen perheen sekä kavereiden kanssa kivoja juttuja seuraaville kuukausille. Jokainen meistä voi myös auttaa omaksi näkemällään tavalla.

Se riittää, jos lahjoitat 20e keräykseen. Meidän kaikkien ei tarvitse yrittää pelastaa maailmaa, lähteä rajalle tai purkaa koko häkkivarastoa keräykseen.

Miten hallita kiire ja stressi arjen keskellä

Kiire, kiire, kiire

Töiden hyväpuoli on se, että se on aina keskittää kaikki ajatukset niihin. Minulle sattui juuri nyt parin kuukauden tiukempi jakso töissä, sillä haalin muutamia isoja projekteja.  Se ei ole koskaan kiva tunne, jos alkaa tuntua, että tunnit eivät riitä päivässä että saisi työt tehtyä ajoissa. Palkanlaskijalla deadlinea ei voi siirtää ikinä, joten jostain on aina taiottava se ylimääräinen tunti päivään. Jollain sairaalla tavalla nautin myös siitä, että minulla on miljoona eri asiaa meneillään ja teen suunnitelman siihen miten saan hoidettua kaiken ajallaan. 

Tällä viikolla pohdin myös aihetta, miltä minusta tuntuu haastavissa tilanteissa töissä. Minä vastasin, että oikeastaan minua innostaa ne tilanteet, kun voin etsiä jostain ihan uudesta aiheesta tietoa. Nautin siitä, että aina voi oppia jotain uutta ja miten parasta on se fiilis, kun on saanut ratkaistua jonkun haastavan tilanteen. Uudet ja haastavat tilanteet voi myös ottaa aina oppimisen kautta. Näinä seuraavina kuukausina on luvassa paljon uutta ja haasteellista, mikä virkistää mieltä.

Kiire on kuitenkin varmasti tuttu käsite meille kaikille. Tunnistan myös sen fiiliksen itsessä, kun syke alkaa kiihtymään ja ajatukset harhailee niissä lukemattomissa keskeneräisissä tehtävissä. Miten saada tämä vyöryvä lumipallo pysäytettyä? Ratkaisin tämän ongelman tällä viikolla aloittamalla viikon kampaamossa. Viikko ei voi olla stressaava, jos heti alkuunsa on luvassa hiushemmottelua. Toinen vinkki on vain tehdä suunnitelma siitä missä järjestyksessä tehtävät on tehtävä ja pysyä siinä. On hyvä keskittyä vain siihen mitä tekee, ja sulkea kaikki muut viestintäkanavat. Päivää kannattaa myös katkaista tauoilla. Jos lähtee vaikka 15 min happihyppelylle on loppupäivä varmasti paljon tehokkaampi kuin ilman happihyppelyä. 

Mitkä on sinun parhaat keinot hallita stressiä? 

Lue myös:

Etätyösuositus loppui, pakko palata toimistolle?

Elämässä pitää olla tavoitteita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *