Hae
Love Beyond Words

Kuinka paljon lapsi saa viikkorahaa?

Kuulin tällä viikolla mielenkiintoisen keskustelun 5- ja 7-vuotiaan välillä. He juttelivat rahasta ja siitä kuinka paljon rahaa heillä on säästössä ja kuinka paljon viikkorahaa se saavat. 7-vuotias kertoi, että hän saa joka viikko 50e  ja jos hän saa hyviä numeroita koulussa, niin hän saa 100e. Näitä rahoja hän säästää enimmäkseen uutta läppäriä varten. Pakko myöntää, että kuulosti vähän siltä että tarinassa oli hieman värikynää tai sitten nykyisin viikkorahojen summat on pikkasen enemmän mitä ennen.

Meillä ei ole vielä otettu ollenkaan viikkoraha käytäntöä, sillä en oikein tiedä minkä perusteella ainakaan säännöllistä viikkorahaa voisi maksaa suht pienille lapsille. Olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että viikkoraha systeemissä ei ole mitään vikaa varsinkaan vähän  isompien lasten kohdalla. Meillä oli lapsena perinteinen ruutupaperi taulukko missä oli listattuna eri kotitöitä ja niille omat hinnat. Hinnat olivat luokkaa 0,5€-2€. Tämän lisäksi muistelen, että hyvistä numeroista saattoi myös saada jonkin euron. Tällainen systeemi toimi vaihtelevasti, mutta uskon että ainakin jonkin verran se motivoi tekemään edes jotain kotitöitä. Tosin tämäkään ei yleensä motivoinut tekemään niitä tylsiä juttuja, mutta ainakin ruokaa tykkäsin monesti tehdä.

lapset ja raha

Kotitöistä ei tarvitse maksaa erillistä korvausta

Viikkoraha ei saisi kuitenkaan olla ainoa motivaattori tehdä kotitöitä. Perusperiaate pitäisi olla, että ne kun kuuluu jonkun joka tapauksessa tehdä niin niistä ei mitään erillistä korvausta kuulu maksaa. Ehkä pienten lasten kanssa se parhain lopputulos yleensä syntyy, kun heidät ottaa mukaan kaikkeen mahdolliseen. Ainakin vielä he tykkäävät ikä tasoisesti tehdä ruokaa, leipoa, imuroida, järjestellä paikkoja, laittaa pyykkejä jne.

Rahan arvon opettaminen lapselle

Säännöllinen viikkoraha on kuitenkin erinomainen keino opettaa lapselle rahan arvoa. Säästämällä pikkuhiljaa euroista jotain tiettyä haavetta varten lapsi oppii että kaikkea ei välttämättä voi saada heti, vaan se vaatii pitkäjänteisyyttä ja töitä. Myös kouluikäiselle lapselle on tärkeää opettaa rahan käyttöä konkreettisesti kaupassa. Hänelle voi antaa vaikka pienen kauppalistan, jonka kanssa mennä kauppaan. Tällöin joutuu oikeasti laskemaan niitä rahoja ja miettimään mitä sillä voi ostaa ja mitä ei. Kun kaupassa on käytössä vain tietty summa niin kaikkea mahdollista ei voi ostaa.

Vaikka meillä ei ole käytössä säännöllistä viikkorahaa, niin lapsille annetaan aika ajoin pieniä summia rahaa palkkioksi jostain. Tämä voi olla esimerkiksi myyntituotto jostain kirpparijutusta, mistä lapsi on halunnut luopua tai vaikka pulloista saatua euroja. Myös jostain isommasta kotiaskareesta (joka ei kuulu ns. normi settiin) voi tulla jotain palkkiota. Lapset saa myös välillä isovanhemmilta joitain euroja tai synttärilahjaksi tulee myös yleensä konkreettisesti rahaa.  Kouluikäinen lapsi haavailee myös aika-ajoin milloin mistäkin kirppari- tai kahvila-ideasta, jolla saisi tienattua lisää rahaa. En oikein edes tiedä mitä varten lapset säästävät, mutta mihinkään ne eivät yleensä haluaisi käyttää omia rahoja. Tuossa iässä se on aika helppoa, kun kuitenkin kaikki normi jutut vanhemmat maksaa ja kaikkea muutakin tulee yleensä ihan tarpeeksi juhlapäivinä. 😀

viikkoraha

Kuinka paljon on sopiva määrä viikkorahaa?

Tähän vaikuttaa oleellisesti lapsen ikä: kun lapsi kasvaa, myös hankintojen hinnat kasvaa. Isompi lapsi tarvitsee yleensä harrastuksiin, vaatteisiin ja muuhun vapaa-aikaan enemmän rahaa kuin alakoululainen. Alakoululaisille varmasti sopivat summa on 1-5e ja isommalle lapselle sitten sen mukaan mitä kaikkea viikkorahalla pitäisi saada ostettua. Tärkeää on kuitenkin, että lapsi voi alkaa ikätasoisesti suunnittelemaan tulevia hankintoja ja seurata menoja. Yläasteella viikkoraha voisi olla jo sitä luokkaa, että se kattaa vaatteet, kahvilareissut, kosmetiikan ja ehkäpä jo oman puhelinlaskun. Tällöin nuori oppii suunnittelemaan menot sen mukaan kuinka paljon viikkorahaa on käytössä. Huh, alkopa kauhistuttaa aika jolloin lapsille pitäisi kustantaa kaikenlaista extraa. 😀

Onko teillä viikkoraha käytäntöä? Minkä perusteella annatte lapsille viikkorahaa? 

Suomalaisten velkaantuminen ja lasten rahankäytön opettaminen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *